Kun je leven van crypto daytraden?

leven van daytrading

Daytraden is het kopen en verkopen van activa binnen één enkele handelsdag. Deze vorm van handel vereist snelle beslissingen en een goed begrip van de markt. Voor velen lijkt daytraden een spannende manier om geld te verdienen, maar het is belangrijk om te beseffen dat dit geen eenvoudige taak is. Daytraden vergt toewijding, discipline en een goede strategie. We vertellen je er graag meer over. 

Hoe werkt crypto daytraden?

Bij crypto daytraden speculeren handelaren op de prijsbewegingen van cryptocurrencies zoals Bitcoin, Ethereum en andere digitale valuta. De markt voor cryptocurrencies is 24/7 open, wat betekent dat er altijd handelsmogelijkheden zijn. Dit maakt crypto daytraden aantrekkelijk, maar ook uitdagend, vanwege de volatiliteit en het continue karakter van de markt.

Tip: Zorg dat je begint op een exchange waar je nog geen leverage kan gebruiken en posities niet kan shorten. Zo voorkom je grote verliezen en de verleiding om op een manier te traden die niet geschikt is als beginner. Bij Bitvavo kun je met hun geavanceerde gedeelte prima beginnen met traden tijdens een bullmarket. Begin hier klein en ga pas na een tijdje naar een grote exchange als Bybit. Zie ook onze uitlegvideo over hoe jij een account aanmaakt bij Bitvavo

Kan ik leven van crypto daytraden?

Dit is een veelgestelde vraag. Het korte antwoord is ja, maar met een paar kanttekeningen. Hoewel het mogelijk is om van crypto daytraden te leven, is het belangrijk om realistische verwachtingen te hebben. We geven je graag tips voordat je begint met daytraden. Zo weet je zeker dat je de juiste verwachtingen hebt en goed voorbereid bent. Meer weten over winst maken met crypto? Klik dan ook even op het linkje en lees ons blog. 

Wat heb je nodig om te beginnen?

Om te beginnen met crypto daytraden heb je een minimaal startkapitaal nodig. Een bedrag van €500 wordt vaak genoemd als het absolute minimum. Dit kapitaal gebruik je om je eerste trades te maken en ervaring op te doen, zonder al te grote financiële risico’s. Daarnaast heb je toegang nodig tot een handelsplatform. Ook een goede internetverbinding en kennis van de markt zijn belangrijk. 

Hoeveel tijd moet je investeren?

Daytraden is tijdrovend. Succesvolle daytraders besteden vaak meerdere uren per dag aan het analyseren van markten, het ontwikkelen van strategieën en het uitvoeren van trades. Het is niet ongebruikelijk dat daytraders de hele dag achter hun scherm zitten om de markten in de gaten te houden. Dit kan belastend zijn en vereist veel toewijding en focus.

Hoeveel kan je verdienen?

De winst die je kunt maken met daytraden varieert sterk. Sommige daytraders verdienen genoeg om van te leven, terwijl anderen hun investering verliezen. Onderzoek toont aan dat slechts een klein percentage van de daytraders op de lange termijn winstgevend is. Succesvolle traders hanteren strenge regels voor zichzelf. Zo bepalen ze vaak van tevoren hoeveel % van hun account ze maximaal mogen verliezen bij een trade. Ook blijven ze voortdurend kennis opdoen over de markt. Wil jij zelf weten hoe jij de risk/reward berekent bij een trade? Bekijk dan ook alvast de onderstaande video. 

Wat zijn de risico’s van daytraden?

Daytraden brengt risico’s met zich mee. De markt is volatiel en prijzen kunnen snel veranderen. Zonder een goed risicobeheerplan kan een slechte trade je vermogen flink onder druk zetten. Daarom vertellen we je graag over de risico’s:

Verlies van kapitaal

Het grootste risico bij daytraden is het verlies van je investering. Ongeveer 90% van de daytraders verliest geld. Dit benadrukt het belang van een gedegen strategie en risicobeheer.

Emotionele belasting

Daytraden kan emotioneel belastend zijn. De constante noodzaak om beslissingen te nemen – en de stress van potentiële verliezen – kunnen een negatieve invloed hebben op je mentale gezondheid. Het is belangrijk om kalm te blijven en je niet te laten leiden door emoties.

Transactiekosten

Transactiekosten kunnen snel oplopen, vooral als je vaak handelt. Deze kosten moeten worden meegenomen in je winstberekeningen. Veel kleine winsten kunnen worden tenietgedaan door hoge transactiekosten. Kies daarom voor een goede exchange

Hoe word je een succesvolle daytrader?

Om succesvol te zijn in crypto daytraden, moet je een goed plan hebben. Hier zijn enkele tips:

Ontwikkel een strategie

Een succesvolle trader heeft altijd een duidelijke strategie. Dit kan gebaseerd zijn op technische analyse, fundamentele analyse of een combinatie van beide. Het is belangrijk om je strategie te testen en aan te passen op basis van marktomstandigheden.

Beheer je risico’s

Risicobeheer is cruciaal. Dit betekent dat je nooit meer moet riskeren dan je bereid bent te verliezen. Veel traders gebruiken stop-loss orders om hun verliezen te beperken.

Blijf leren

De markt verandert voortdurend en succesvolle traders blijven leren. Dit kan betekenen dat je boeken leest, cursussen volgt of deelneemt aan community’s om kennis te delen. Veel grote YouTubers hebben ook groepen op Discord. Zie dit niet als financieel advies, maar mogelijk dat je hier wel inspiratie uit haalt van mensen met meer ervaring. Ben je op zoek naar goede crypto om te daytraden? Klik dan ook even op de link. 

Houd emoties onder controle

Laat je niet leiden door angst of hebzucht. Emotioneel handelen leidt vaak tot slechte beslissingen. Het is belangrijk om kalm en rationeel te blijven, zelfs in stressvolle situaties. Ga geen posities shorten als je niet weet wat je doet en trade als beginner nooit met leverage. Dit kan leiden tot grote verliezen. Hiervoor moet je echt ervaring hebben. Wil je klein beginnen en ervaring opdoen? Dan kun je ook prima beginnen met Bitvavo. Helemaal tijdens een bullmarkt, waar je gewoon long posities kunt innemen. 

Is daytrading iets voor jou?

Kun je leven van crypto daytraden? Het is mogelijk, maar niet eenvoudig. Het vereist toewijding, kennis en een goed risicobeheerplan. Voor sommige mensen kan daytraden een winstgevende manier van leven zijn, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Voordat je besluit om fulltime te gaan daytraden, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn en realistische verwachtingen te hebben. Start klein, leer voortdurend en wees bereid om hard te werken. Alleen dan vergroot je de kans om succesvol te zijn. 

Nog geen Bitvavo account?

Bekijk de video en maak een account aan bij de grootste broker van Nederland. Over de eerste 10.000 euro betaal je geen handelskosten. Jesse legt uit hoe.

foto van jesse commandeur
Scroll naar boven