Hoe bereken je jouw crypto winst?

Investeren in crypto kan winstgevend zijn, maar hoe weet je nou hoeveel winst jij gedraaid hebt? Het proces lijkt eenvoudig, maar er zijn nuances waar je rekening mee moet houden. In dit artikel leggen we uit hoe je je winst kunt bepalen, welke factoren invloed hebben op het resultaat, en hoe jij je rendement kunt verbeteren. Lees snel meer. 

Hoe bereken je jouw winst?

Om te beginnen bereken je je winst door het verschil te nemen tussen de verkoopprijs en de aankoopprijs van je crypto per eenheid. Stel dat je Bitcoin hebt gekocht voor $20.000 per stuk en het verkoopt voor $30.000 per stuk. Dan is je winst per Bitcoin $10.000. Als je twee Bitcoin hebt verkocht, is de totale winst $20.000. Hoewel dit heel logisch klinkt, zijn er meer factoren waarmee je rekening moet houden om een nauwkeurig beeld te krijgen van je rendement. Hierover zo meer. 

Tip: Bij Bitvavo kun je handig een uitdraai maken van al jouw transacties. Je kunt deze vervolgens in ChatGPT uploaden. Vervolgens kun jij ChatGPT vragen stellen over jouw transacties. Zo heb je direct antwoord op al jouw vragen. Wil jij crypto verhuizen naar Bitvavo, of crypto bijkopen? Zie dan ook onze video, waarin we uitleggen hoe je een account aanmaakt. 

Investeren in crypto? Maak vandaag nog een Bitvavo account! 😊

Bekijk Jesse zijn handige video, waarin hij stap voor stap uitlegt hoe jij een account aanmaakt. Gebruik onze unieke partnerlink en krijg 10.000 euro gratis handelen.

Houd rekening met bijkomende kosten

Bij het berekenen van je winst mag je de transactiekosten niet vergeten. Bij elke aan- of verkoop van crypto worden vaak kosten gerekend, zoals handelskosten of netwerkfees. Deze kosten voeg je toe aan de oorspronkelijke aankoopprijs om de zogenaamde kostenbasis te bepalen. Als je bijvoorbeeld $1.000 aan Bitcoin koopt en $50 betaalt aan transactiekosten, is de kostenbasis $1.050. Bij verkoop trek je deze kostenbasis af van de verkoopprijs om je daadwerkelijke winst te berekenen. Zo krijg je een realistischer beeld van je rendement. Ook wanneer je crypto verkoopt worden er vaak weer handelskosten in rekening gebracht. Bij Bitvavo is dit maximaal 0.25% per transactie. Neem deze kosten dus mee, ondanks dit waarschijnlijk niet veel is. Ben je benieuwd naar mijn exitstrategie tijdens deze bullrun? Zorg er dan ook voor dat je volgende video helemaal bekijkt. Deze video dient puur ter inspiratie.

Staking als extra bron van inkomen

Naast het direct kopen en verkopen van crypto, kun je ook passief inkomen genereren via staking. Dit is een proces waarbij je je crypto inzet om transacties op een blockchain te valideren. In ruil daarvoor ontvang je beloningen in de vorm van extra crypto. Dit bedrag komt bovenop je reguliere winst uit crypto, wat het een aantrekkelijke optie maakt voor veel investeerders. Hoewel staking voordelen biedt, brengt het ook risico’s met zich mee. Normaal gesproken zet je crypto namelijk vast voor de lange termijn. Bij Bitvavo heb je het geluk dat dit niet nodig is. Bij Bitvavo bieden ze staking aan en wordt het wekelijks uitgekeerd. Hierbij kun je wel gewoon jouw crypto blijven verhandelen. Lees ook meer over staking bij Bitvavo. We vertellen je graag hoe dit werkt. 

Het belang van een goede strategie

Een effectieve strategie is belangrijk om je crypto winst te maximaliseren. Een populaire benadering is de zogenaamde “take-profit” strategie. Hierbij verkoop je je crypto zodra de prijs een vooraf bepaald niveau bereikt. Door een duidelijk doel te stellen, voorkom je dat je winst verdampt door plotselinge koersdalingen. Sommige investeerders kiezen ervoor om hun crypto te verkopen zodra ze 50% winst hebben behaald, terwijl anderen mikken op een verdubbeling van hun investering. Het belangrijkste hierbij is dat je van tevoren een plan hebt. Ook werkt het vaak goed om winst te nemen bij vooraf bepaalde koersen. Je kunt jouw winstnemingen bijvoorbeeld splitsen in 5 of 10 momenten. Zo heb je minder het gevaar dat je te vroeg winst neemt.  

Diversificatie is een andere belangrijke strategie. Door je investeringen te spreiden over verschillende munten, minimaliseer je risico’s. Grote namen zoals Bitcoin en Ethereum bieden doorgaans meer stabiliteit, maar veelbelovende altcoins kunnen hogere rendementen opleveren. Een gebalanceerde portefeuille is belangrijk voor succes op de lange termijn. Zie hieronder ook in welke crypto ik geïnvesteerd heb voor deze bullrun (puur ter inspiratie). 

Tools om je winst te berekenen

Het handmatig bijhouden van al je transacties kan een tijdrovende klus zijn, vooral als je actief handelt. Gelukkig zijn er tools zoals Koinly die je kunnen helpen. Koinly is een crypto portfolio tracker waarmee je al je trades kunt synchroniseren van meer dan 700 wallets en exchanges. Met dergelijke tools krijg je een overzicht van je winsten, verliezen en inkomsten, wat het eenvoudiger maakt om strategische beslissingen te nemen. Heb jij crypto op meerdere internationale exchanges? Dan is dit mogelijk een oplossing voor jou. Vergeet ook niet om jouw winst te verrekenen met de inflatie in Nederland. Je wilt er immers ook op koopkracht op vooruit gaan. Ik raad het aan om ook mijn volgende blog te lezen: Wat is het effect van rentetarieven op crypto?

Belastingen op cryptowinsten

Een belangrijk aspect van investeren in crypto is het voldoen aan belastingverplichtingen. In Nederland worden cryptobezittingen beschouwd als vermogen en vallen ze onder box 3 van de inkomstenbelasting. Dit betekent dat je de waarde van je cryptovaluta op 1 januari van het belastingjaar moet opgeven. 

Voor het belastingjaar 2024 geldt een heffingsvrij vermogen van €57.000 per persoon. Als je een fiscale partner hebt, is dit gezamenlijk €114.000. Komt je totale vermogen, inclusief je cryptobezittingen, boven dit bedrag uit, dan betaal je belasting over het meerdere. 

Het is belangrijk om de belastingregels in Nederland te begrijpen. Door je transacties goed bij te houden en de juiste informatie in je aangifte op te nemen, kun je onaangename verrassingen voorkomen. Er zijn diverse tools beschikbaar die je kunnen helpen om je belastingverplichtingen nauwkeurig te berekenen. Meer weten hierover? Lees dan ook ons blog over Crypto opgeven bij de Belastingaangifte (2024)

Tot slot: Blijf er altijd rekening mee houden dat we deze pagina’s puur maken ter inspiratie en geen financieel advies geven. Doe altijd goed je eigen onderzoek en investeer nooit meer dan je bereid bent te verliezen. Zie onze pagina’s daarom vooral als inspiratie en probeer beleggingen goed te spreiden, op een manier die voor jou fijn werkt. Meer leren over investeren in crypto? Dan zien we je graag terug bij Bitvavotips.nl.

Nog geen Bitvavo account?

Bekijk de video en maak een account aan bij de grootste broker van Nederland. Over de eerste 10.000 euro betaal je geen handelskosten. Jesse legt uit hoe.

foto van jesse commandeur
Scroll naar boven