Hoe lang kan deze crypto bullrun duren? (2024)

bullrun

Met een nieuwe crypto bullrun in aantocht, vragen veel beleggers zich af: hoe lang zal deze aanhouden? De cryptomarkt is berucht om zijn volatiliteit, met zowel snelle stijgingen als dalingen. Toch wijzen historische gegevens en voorspellingen erop dat we mogelijk voor een langere periode van groei staan. In dit artikel onderzoeken we de duur van eerdere bullruns, de factoren die de markt beïnvloeden, en wat je (mogelijk) kunt verwachten in de komende jaren. De experts van Bitvavotips.nl zijn erin gedoken. 

Terugblik: vorige Crypto Bullruns

De laatste grote crypto bullrun begon eind 2020 en bereikte zijn hoogtepunt in november 2021, met Bitcoin dat een recordhoogte van bijna $69.000 bereikte. Deze bullrun duurde ongeveer een jaar en bracht enorme winsten met zich mee voor beleggers. Vóór deze bullrun zagen we soortgelijke patronen. De bullrun van 2017, aangedreven door ICO’s (Initial Coin Offerings), was ook een periode van extreme prijsstijgingen, gevolgd door een crash in 2018.

Gemiddeld gezien duren bullruns in de crypto-markt tussen de 12 en 18 maanden, maar er zijn altijd uitzonderingen. Zo duurde de bullmarkt van eind 2020 tot 2021 ongeveer een jaar. Toch voorspellen sommige marktspecialisten dat de komende bullrun mogelijk langer duurt. 

Tip: Heb je nog geen crypto en wil je wel profiteren van een mogelijke bullrun? Doe dit dan via een betrouwbaar platform als Bitvavo. Dit is Nederlands grootste crypto exchange en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank. Bekijk ook onze handige video waarin je ziet hoe je een Bitvavo account aanmaakt

Factoren die de duur van een Bullrun beïnvloeden

We lichten graag een aantal factoren uit: 

1. Economische en monetaire factoren

Historisch gezien worden bullruns vaak beïnvloed door macro-economische omstandigheden. Lagere rentevoeten, beperkte inflatie, en gunstige regelgeving kunnen een positieve invloed hebben op de cryptomarkt. In de context van 2024 zien we al tekenen van deze factoren, zoals de goedkeuring van Bitcoin-ETF’s (Exchange Traded Funds) in de VS en de toenemende adoptie van cryptovaluta door institutionele beleggers.

De halving van Bitcoin in 2024 is ook een belangrijke katalysator. Bij elke halving wordt de beloning voor miners gehalveerd, wat leidt tot een vermindering van het aanbod van nieuwe Bitcoin. Wanneer de vraag hetzelfde blijft of stijgt, zie je na verloop van tijd een prijsstijging. 

2. Adoptie van crypto door instellingen

Institutionele beleggers spelen een steeds grotere rol in de crypto-markt. Van grote financiële instellingen zoals BlackRock en Fidelity wordt verwacht dat ze in 2024 en 2025 hun betrokkenheid bij crypto zullen uitbreiden. De lancering van Bitcoin en Ethereum ETF’s maakt het voor institutionele beleggers gemakkelijker om in crypto te investeren zonder direct de activa te hoeven bezitten. Dit zou een extra impuls kunnen geven aan de markt, wat de duur van een bullrun verlengt.

3. Marktsentiment

Een bullrun wordt vaak aangedreven door optimisme en FOMO (Fear of Missing Out) onder beleggers. Wanneer prijzen beginnen te stijgen, willen steeds meer mensen instappen, wat de prijzen verder opdrijft. Dit kan een cyclus creëren waarbij de bullrun zichzelf voedt. Een belangrijk punt om op te letten is het marktsentiment: als er tekenen zijn van overmatig optimisme zonder fundamentele basis, kan dit een waarschuwing zijn dat de bullrun richting het einde gaat. Bekijk ook de Fear and Greed index op CoinMarketCap en bekijk even de video hieronder met een uitgebreide analyse van Lab Of Crypto. 

Hoe lang kunnen bullmarkets duren?

In de cryptomarkt zijn bullruns historisch korter, maar sommige experts verwachten dat de komende crypto bullrun langer kan duren, mogelijk tot wel twee jaar, met een piek in 2026.

Een van de redenen voor deze verlengde bullrun is de toenemende volwassenheid van de cryptomarkt. In het verleden werd de cryptomarkt gedreven door individuele retailbeleggers, maar de markt wordt steeds meer bepaald door grote institutionele spelers. Deze hebben vaak een langetermijnvisie en kunnen marktschommelingen beter absorberen, wat de levensduur van een bullrun verlengt. Daarnaast wordt de totale marktwaarde van alle cryptovaluta geschat om te stijgen tot ergens tussen de 8 en 14 biljoen dollar tegen 2026. Dit zou betekenen dat de cryptomarkt langzaam de mainstream financiële markten begint te benaderen qua omvang en belang.

Zie ook hieronder mijn tutorial, waarin ik vertel hoe je sneller een trendomkeer herkent. Hiervoor gebruik ik een handige indicator, namelijk de exponential moving average. Zorg ervoor dat je de video helemaal bekijkt. Zo weet je zeker dat je niks mist.

Wanneer eindigt een Bullrun?

Hoewel het verleidelijk is om te denken dat een bullrun eindeloos kan duren, is dat niet het geval. Er zijn verschillende signalen die erop wijzen dat een bullrun op zijn einde loopt:

  • Daling in handelsvolume: Een afname in het handelsvolume kan erop wijzen dat het enthousiasme afneemt en dat beleggers niet meer zo actief deelnemen.
  • Toename van volatiliteit: Naarmate een bullrun zijn hoogtepunt bereikt, wordt de markt vaak volatieler. Dit kan wijzen op onzekerheid onder beleggers.
  • Technische indicatoren: Bearish divergenties in technische indicatoren zoals de Relative Strength Index (RSI) kunnen waarschuwen voor een naderende daling.
  • Regelgevende risico’s: Nieuws over strengere regelgeving of ongunstige geopolitieke ontwikkelingen kan de markt negatief beïnvloeden.
  • Winstnemingen door institutionele beleggers: Wanneer grote institutionele beleggers beginnen met het verzilveren van hun winsten, kan dit het begin van het einde van een bullrun markeren.

Benieuwd in welke crypto ik investeer? Bekijk dan ook mijn video. Natuurlijk investeren wij niet allemaal in dezelfde coins en is dit geen financieel advies, maar zo zie je wel welke crypto’s ik interessant vind. 

Verwachtingen voor de Crypto Bullrun

Voorspellingen voor de komende crypto bullrun zijn optimistisch. Bitcoin zou in de periode 2024-2026 zelfs $150.000 kunnen bereiken. Ook andere crypto, zoals Ethereum en Solana, kunnen mogelijk aanzienlijke winsten boeken. Daarnaast zijn er altcoins en nieuwe projecten die mogelijk duizenden procenten in waarde kunnen stijgen. Dit blijft vaak alleen wel een kwestie van speculatie. Tip: Lees ook ons blog over of Solana Ethereum kan inhalen qua market cap

De opkomst van nieuwe technologieën zoals blockchain-integraties in AI, metaverse platforms en gedecentraliseerde financiën (DeFi) kan ook de groei van de cryptomarkt stimuleren. Deze innovaties bieden niet alleen nieuwe investeringsmogelijkheden, maar verhogen ook de vraag naar crypto.

Tot slot: Blijf er altijd rekening mee houden dat we deze pagina’s puur maken ter inspiratie en geen financieel advies geven. Doe altijd goed je eigen onderzoek en investeer nooit meer dan je bereid bent te verliezen. Zie onze pagina’s daarom vooral als inspiratie en probeer beleggingen goed te spreiden, op een manier die voor jou fijn werkt. Meer leren over investeren in crypto? Dan zien we je graag terug bij Bitvavotips.nl.

Nog geen Bitvavo account?

Bekijk de video en maak een account aan bij de grootste broker van Nederland. Over de eerste 10.000 euro betaal je geen handelskosten. Jesse legt uit hoe.

foto van jesse commandeur
Scroll naar boven