Hoe maak je een crypto wallet aan?

crypto wallet aanmaken

Voordat je begint met het investeren in crypto, is het belangrijk om een veilige plek voor je munten te hebben: een crypto wallet. Maar hoe start je hiermee? In dit artikel leggen we je uit hoe je een crypto wallet aanmaakt, met een speciale focus op Bitvavo, onze favoriete keuze vanwege zijn gebruiksgemak en beveiliging. Ook belichten we ook andere opties, zodat je zelf een weloverwogen keuze maakt. 

Wat is een crypto wallet?

Een crypto wallet dient als jouw digitale bankkluis waar je cryptomunten veilig worden bewaard. Of je nu een hosted wallet hebt zoals bij Bitvavo, of een hardware wallet; beide bieden essentiële tools zoals een public en private key. Deze sleutels zijn nodig voor het ontvangen en uitgeven van je munten.

Waarom Bitvavo?

Bitvavo is een populaire keuze onder Nederlandse gebruikers. Het platform biedt niet alleen een gebruiksvriendelijke hosted wallet voor elke cryptomunt die zij ondersteunen, maar zorgt ook voor een hoge mate van beveiliging. Als iemand van buitenaf toegang krijgt tot jouw account en crypto steelt, kom je soms in aanmerking voor de accountgarantie. Je tegoeden zijn dan tot 100.000 euro verzekerd. 

Hoe maak je een account aan bij Bitvavo?

  1. Bekijk onze handige registratie video en registreer je vervolgens.
  2. Verifieer je e-mailadres en vul je persoonsgegevens in
  3. Verifieer je identiteit voor extra beveiliging.
  4. Stort geld op je account om te beginnen met handelen.

Zijn er alternatieven voor Bitvavo?

Ja, er zijn meerdere opties. Coinbase scoort bijvoorbeeld ook hoog op gebruiksvriendelijkheid en biedt een divers aanbod aan cryptomunten, waarmee je een gediversifieerde portfolio kunt opbouwen. Voor diegenen die op zoek zijn naar maximale veiligheid, zijn hardware wallets zoals die van Ledger of Trezor een goede keuze.

Hoe beveilig je je crypto wallet?

Het beveiligen van je wallet is cruciaal. Maak altijd een back-up van je Private Key en overweeg je munten te bewaren in een cold wallet voor extra veiligheid. Daarnaast is het slim om te investeren in een wallet die je via fysieke apparaten zoals USB-sticks of speciale hardware kunt beheren.

Wat als je je Private Key verliest?

Dit is een veelgestelde vraag onder onze lezers. Zonder je Private Key kun je niet meer bij je munten. Bewaar daarom je herstelzin of seed phrase op een veilige plek die alleen jij kent. Omdat Bitvavo een hosted wallet is, worden er geen private keys verstrekt. Dit is bijvoorbeeld wel het geval wanneer je jouw crypto opslaat op een hardware wallet. Ook bij andere exchanges kun je soms instellen dat jij je back-up sleutels per e-mail ontvangt of op een andere manier veilig bewaart.

Hoe kies je de wallet die bij je past?

Het kiezen van de juiste wallet kan overweldigend zijn. Start met het bepalen van je behoeften: zoek je gemak of maximale veiligheid? Voor beginners is een hosted wallet bij Bitvavo ideaal omdat het gemakkelijk te gebruiken is en je snel kunt beginnen met handelen. Voor degenen die grote hoeveelheden cryptomunten willen bewaren of extra veiligheid wensen, kan een hardware wallet zoals Ledger of Trezor een betere optie zijn. Meer weten hierover? Lees dan ook ons blog met als titel: Is het veilig om crypto op Bitvavo te laten staan?

Wat moet je doen als je wallet gehackt wordt?

Een nachtmerriescenario: je crypto wallet wordt gehackt. Wat nu? Neem direct contact op met de support van je wallet provider. Bij Bitvavo hebben ze protocollen om je te helpen bij dergelijke situaties. Verander je wachtwoorden en bekijk je recente transactiegeschiedenis om ongeautoriseerde transacties te identificeren. Het is ook belangrijk om vooraf maatregelen te nemen, zoals het instellen van tweefactorauthenticatie (2FA) en het regelmatig updaten van de Bitvavo app

Crypto wallets en apps

In de wereld van vandaag is toegang tot je crypto via een mobiel apparaat een must. Vele wallets, waaronder die van Bitvavo, bieden apps aan waarmee je eenvoudig je saldo kunt beheren, transacties kunt doen en real-time koersupdates kunt ontvangen. Om te starten, download je de app van je wallet provider, log je in met je gegevens, en zorg je ervoor dat je app up-to-date en beveiligd is tegen ongeautoriseerde toegang. We zien vaak dat de Google Authenticator app gebruikt wordt voor de 2FA. 

Kun je meerdere soorten cryptomunten in één wallet bewaren?

Veel nieuwe gebruikers vragen zich af of ze verschillende soorten munten in één wallet kunnen bewaren. Het antwoord is ja, maar dit hangt af van het type wallet. Multi-currency wallets zoals die van Bitvavo en Exodus laten je diverse cryptomunten bewaren en beheren vanuit één interface. Dit maakt het eenvoudiger om je portfolio te diversifiëren en te beheren zonder meerdere wallets te hoeven onderhouden. Hieronder zie je mijn video, waarin ik uitleg hoe de Bitvavo exchange precies werkt. 

Hoe werkt het ontvangen en verzenden van crypto?

  1. Kies in je wallet de optie ‘ontvangen’ om je public key of wallet adres te zien.
  2. Om munten te verzenden, gebruik je de optie ‘verzenden’ en voer je het adres van de ontvanger in, samen met de hoeveelheid crypto. Zorg altijd dat je het juiste netwerk gebruikt, anders kunnen jouw crypto tegoeden verloren gaan.

Nog geen Bitvavo account?

Bekijk de video en maak een account aan bij de grootste broker van Nederland. Over de eerste 10.000 euro betaal je geen handelskosten. Jesse legt uit hoe.

foto van jesse commandeur
Scroll naar boven