Hoe vind je een goede crypto exchange?

hoe vind je een goede crypto exchange?

De vraag naar crypto groeit hard, en met deze groei neemt ook het aantal crypto exchanges toe. Een goede crypto exchange vinden is belangrijk om veilig en succesvol te investeren. Maar waar moet je op letten? Dit artikel helpt je stap voor stap bij het kiezen van een crypto exchange die aan jouw wensen voldoet.

Waarom moet je een goede exchange kiezen?

Het kiezen van een geschikte crypto exchange is belangrijk voor het veilig en efficiënt handelen in cryptocurrencies. Een verkeerde keuze kan leiden tot hoge kosten, slechte klantenservice of zelfs het verlies van je assets, bijvoorbeeld door een hack. Ook zijn er eigenaren van grote crypto exchanges die er met assets van gebruikers vandoor zijn gegaan (we noemen liever geen namen). 

Tip: Kijk ook eens of Bitvavo een goede optie voor jou is. Dit is Nederlands grootste crypto platform. Deze exchange staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank. We hebben een handige video over hoe jij een account aanmaakt bij Bitvavo. Binnen 5 minuten kun je al op een veilige manier crypto kopen en verkopen. 

Stap 1: Bepaal welke crypto’s je wilt kopen

Voordat je op zoek gaat naar een exchange, is het belangrijk om te weten welke cryptocurrencies je wilt kopen. Niet elke exchange biedt alle cryptomunten aan. Ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in altcoins zoals Solana, XRP of Shiba Inu? Controleer dan of de exchange deze ondersteunt. Helemaal bij kleinere altcoins is het goed om dit te checken. 

Stap 2: Controleer de betaalmethoden

Elke crypto exchange biedt verschillende manieren aan om geld op je account te zetten. De meest voorkomende betaalmethoden zijn bankoverschrijvingen, creditcard en soms zelfs PayPal. Kies een exchange die betaalmethoden biedt die voor jou handig zijn. Wil je meer weten over het aanmaken van een crypto wallet? Klik dan ook even op het linkje en lees ons blog. 

Stap 3: Kijk goed naar de veiligheid

Beveiliging is een van de belangrijkste aspecten bij het kiezen van een crypto exchange. Controleer of de exchange tweefactorauthenticatie (2FA), cold storage voor fondsen en andere veiligheidsprotocollen biedt. Het is ook verstandig om te kijken of de exchange een verzekering heeft voor het geval van een hack, denk bijvoorbeeld aan de accountgarantie van Bitvavo tot 100.000 euro. 

Hoe zit het met de reputatie van de exchange?

De reputatie van een exchange kan veel zeggen over de betrouwbaarheid en de kwaliteit van de diensten. Lees recensies en ervaringen van andere gebruikers. Een exchange met veel positieve recensies en een goede trackrecord is waarschijnlijk een veilige keuze.

Stap 4: Let op de kosten en vergoedingen

Elke exchange rekent kosten, maar deze kunnen sterk variëren. Er bestaan handelskosten, stortingskosten en opnamekosten. Sommige exchanges hebben ook nog verborgen kosten, dus lees de voorwaarden zorgvuldig. Kies een exchange met een transparante kostenstructuur die past bij jouw handelsvolume en -frequentie. Meer over de transactiekosten van Bitvavo lees je door op het linkje te klikken. 

Zijn er kosten verbonden aan het opnemen van geld?

Dit is een vraag die wij vaak krijgen. Sommige exchanges rekenen een vergoeding voor het opnemen van geld; of dit nu fiatgeld of cryptocurrency is. Deze kosten kunnen variëren, afhankelijk van de methode die je kiest en de specifieke exchange. Ook moet je rekening houden met de blockchainkosten als je crypto verstuurt. 

Stap 5: Gebruiksvriendelijkheid en klantenservice

Een gebruiksvriendelijke interface maakt het kopen van crypto veel eenvoudiger, vooral voor beginners. Kijk naar de interface van de exchange en probeer een demo-account als dat mogelijk is. Daarnaast is goede klantenservice belangrijk. Test de klantenservice van de exchange door een paar vragen te stellen. Zo zie je direct of je goed geholpen wordt. 

Wat als ik tegen problemen aanloop?

Een goede klantenservice kan het verschil maken als je tegen problemen aanloopt. Controleer of de exchange een 24/7 klantenservice biedt via verschillende kanalen, zoals e-mail, live chat of telefoon.

Stap 6: Liquidity

Liquiditeit is de mate waarin je je cryptocurrency kunt kopen of verkopen, zonder de prijs significant te beïnvloeden. Exchanges met hoge liquiditeit hebben doorgaans betere prijzen en minder fluctuaties. Controleer het handelsvolume van de exchange; een hoger volume wijst meestal op een grotere liquiditeit.

Wat betekent liquiditeit voor mij als handelaar?

Voor jou als handelaar betekent hoge liquiditeit dat je je crypto snel kunt verhandelen tegen de beste prijzen. Dit is belangrijk als je van plan bent om veel te handelen of te investeren in minder bekende cryptocurrencies. Bedenk dus altijd goed waar jij investeert in crypto.

Stap 7: Regelgeving en juridische aspecten

Zorg ervoor dat de exchange voldoet aan de wettelijke eisen van het land waarin ze opereren. Exchanges die gereguleerd zijn, bieden doorgaans een betere bescherming voor je fondsen. Dit kan ook helpen bij het oplossen van juridische geschillen, mocht er iets misgaan.

Is het belangrijk dat een exchange gereguleerd is?

Ja, een gereguleerde exchange biedt extra zekerheid en bescherming. Het betekent dat de exchange voldoet aan bepaalde standaarden en regels. Deze zijn opgesteld om gebruikers te beschermen. Zoals eerder vermeld, staat Bitvavo onder toezicht van de Nederlandsche Bank. 

Stap 8: Extra functies

Sommige exchanges bieden extra functies zoals staking, lending of zelfs eigen creditcards. Deze extra functies kunnen het aantrekkelijker maken om voor een specifieke exchange te kiezen. Bepaal of deze functies voor jou belangrijk zijn en of ze bijdragen aan jouw handelsstrategieën. Meer weten over hoeveel je kunt verdienen met crypto staking? Klik dan op de link en lees ons uitgebreide blog.

Nog geen Bitvavo account?

Bekijk de video en maak een account aan bij de grootste broker van Nederland. Over de eerste 10.000 euro betaal je geen handelskosten. Jesse legt uit hoe.

foto van jesse commandeur
Scroll naar boven