Crypto Daytraden: Wanneer kopen en verkopen?

daytraden kopen en verkopen

Crypto daytraden biedt veel mogelijkheden voor snelle winst, maar brengt ook grote risico’s met zich mee. De prijzen van cryptomunten kunnen binnen enkele minuten flink schommelen, waardoor het kiezen van de juiste momenten om te kopen en verkopen belangrijk is voor succes. Maar wanneer zijn die ideale momenten? Hoe bepaal je wanneer je moet instappen en wanneer het slim is om te verkopen? In dit artikel meer over de beste strategieën. 

Het beste moment om te kopen

Een van de belangrijkste factoren bij daytraden is het juiste moment van instappen. Hoewel cryptocurrencies 24 uur per dag verhandeld kunnen worden, zijn er specifieke tijden waarop de markt minder actief is en de prijzen doorgaans lager liggen.

Rustige uren op de markt

De markt is vaak minder actief in de vroege ochtenduren, ’s nachts en in het weekend. Tijdens deze periodes daalt het handelsvolume, wat vaak resulteert in lagere prijzen. Dit kan een goed moment zijn om een kooppositie in te nemen, vooral als je speculeert dat de markt later op de dag of week weer zal aantrekken.

Maandag is traditioneel een dag waarop crypto-prijzen lager starten, vaak doordat traders na het weekend opnieuw beginnen te handelen. Dit biedt kansen voor daytraders om posities in te nemen wanneer de prijzen relatief laag zijn, met de hoop deze later in de week te kunnen verkopen wanneer de prijzen stijgen.

Tip: Ben je nieuw met crypto en wil je op een simpele manier crypto kopen en verkopen? Ga dan niet gelijk naar de meest geavanceerde exchange, maar probeer bijvoorbeeld Bitvavo. Dit is Nederlands grootste crypto exchange. Bekijk ook onze video op de Bitvavo account aanmaken pagina en zie hoe je binnen 5 minuten een account aanmaakt.

Liquiditeit en volatiliteit

Bij het kiezen van het juiste moment om te kopen, moet je ook rekening houden met de liquiditeit van de munt die je verhandelt. Liquiditeit verwijst naar hoe gemakkelijk een cryptomunt gekocht of verkocht kan worden, zonder de prijs aanzienlijk te beïnvloeden. Cryptomunten met een hoog handelsvolume, zoals Bitcoin en Ethereum, bieden doorgaans meer stabiliteit en betere kansen voor korte termijn winst.

Volatiliteit speelt ook een rol. Crypto’s staan bekend om hun prijsschommelingen, wat zowel een risico als een kans biedt. Het is vaak verstandig om te kopen wanneer de markt net een neerwaartse correctie heeft doorgemaakt, in de hoop dat de prijs weer zal herstellen. Doe dit wel altijd met een strategie, en dus niet op gevoel. Hierover zo meer. 

Het beste moment om te verkopen

Weten wanneer te verkopen is net zo belangrijk als weten wanneer te kopen. Het verkopen van je crypto op het juiste moment bepaalt grotendeels je winst of verlies.

Verkoop wanneer de prijs hoog Is

Een gouden regel voor elke trader, ongeacht de markt, is om laag te kopen en hoog te verkopen. Hoewel dit eenvoudig klinkt, is het in de praktijk vaak lastiger. Markten kunnen snel veranderen, en als je te vroeg verkoopt, kun je winsten mislopen. Aan de andere kant: als je te lang vasthoudt, loop je het risico dat de waarde van je investering daalt.

Een veelgebruikte strategie is om een specifiek winstdoel vast te stellen. Stel jezelf een target, bijvoorbeeld 5% winst op een trade, en verkoop zodra dat doel is bereikt. Zo voorkom je dat je winst terugzakt door een onverwachte prijsdaling. Ook kun je gebruikmaken van stop-loss orders. Dit doe je om het risico op een trade te beperken. Zo kun je bijvoorbeeld bepalen dat je maximaal 2% van je account mag verliezen bij een verliesgevende trade. Zie ook mijn uitgebreide tutorial hieronder. 

Strategieën voor succesvol daytraden

Daytraden vraagt om meer dan alleen het juiste moment van kopen en verkopen. Het ontwikkelen van een duidelijke strategie kan het verschil maken tussen winst en verlies.

Risicobeheer met crypto daytrading

Risicobeheer is belangrijk bij daytraden. Een goede richtlijn voor risicobeheer is om per trade niet meer dan 1-2% van je totale handelskapitaal te riskeren. Stel dat je een kapitaal van €10.000 hebt, dan zou je niet meer dan €100-200 per positie moeten riskeren. Dit voorkomt grote verliezen bij een verkeerde inschatting. Het gebruik van stop-loss orders is hierbij belangrijk, waarbij je vooraf bepaalt bij welke prijs je verlies moet nemen om te voorkomen dat de positie verder tegen je in gaat. In de cryptomarkt kunnen prijzen snel met 5-10% of zelfs meer fluctueren binnen een korte tijdsperiode, waardoor een stop-loss vaak op een afstand van 1-3% van de aankoopprijs wordt ingesteld, afhankelijk van de volatiliteit de crypto. 

Daarnaast kan het inzetten van een risk/reward-ratio van minimaal 1:2 of 1:3 helpen om alleen trades aan te gaan waarbij de potentiële winst minstens twee tot drie keer het risico is. Dit betekent dat als je bereid bent om €100 te riskeren, je op zijn minst een potentiële winst van €200-300 moet verwachten om de trade de moeite waard te maken. Door consistent risicobeheer toe te passen, kun je verliezen beperken en je winstgevendheid verbeteren. Bekijk ook de volgende video over de risk/reward ratio. 

Technische Analyse: gebruik van grafieken

Het gebruik van technische analyse (zie ook mijn blog over de beste crypto indicators) is een ander belangrijk aspect van daytraden. Dit betekent dat je grafieken gebruikt om trends en patronen in de prijsbewegingen te herkennen. Veel daytraders gebruiken een 15 minuten grafiek om de korte termijn trend te bepalen en vervolgens een 1 of 3 minuten grafiek voor het vinden van specifieke in- en uitstappunten.

Bij daytraden in crypto kunnen simpele indicatoren zoals de Relative Strength Index (RSI) en Moving Averages helpen om trends te spotten en momentum te bepalen. Deze tools kunnen je helpen om rationele beslissingen te nemen, in plaats van je te laten leiden door emoties. Zie ook mijn video hieronder over de software van TradingView, waarin je deze indicatoren kunt gebruiken.  

Scalping en News Trading

Twee populaire strategieën onder daytraders zijn scalping en news trading. Bij scalping maak je gebruik van kleine prijsschommelingen om meerdere kleine winsten te boeken gedurende de dag. Dit vereist snelle beslissingen en constante monitoring van de markt. Hieronder zie je mijn video over scalping en daytraden op het korte tijdframe. 

News trading

News trading houdt in dat je inspeelt op marktveranderingen als reactie op belangrijke nieuwsberichten. Crypto is gevoelig voor nieuws, en positieve of negatieve berichten kunnen grote prijsschommelingen veroorzaken. Houd bijvoorbeeld het nieuws in de gaten via Crypto Insiders of Newsbit. Zorg ervoor dat je altijd op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen in de cryptowereld. Lijkt het je leuk om zelf te beginnen met daytraden? Lees dan ook mijn blog met als titel: Hoeveel geld heb je nodig voor het daytraden van crypto? 

Tot slot: Blijf er altijd rekening mee houden dat we deze pagina’s puur maken ter inspiratie en geen financieel advies geven. Doe altijd goed je eigen onderzoek en investeer nooit meer dan je bereid bent te verliezen. Zie onze pagina’s daarom vooral als inspiratie en probeer beleggingen goed te spreiden, op een manier die voor jou fijn werkt. Meer leren over crypto? Dan zien we je graag terug bij Bitvavotips.nl.

Nog geen Bitvavo account?

Bekijk de video en maak een account aan bij de grootste broker van Nederland. Over de eerste 10.000 euro betaal je geen handelskosten. Jesse legt uit hoe.

foto van jesse commandeur
Scroll naar boven