Hoeveel geld heb je nodig voor het daytraden van crypto?

hoeveel geld heb je nodig

Daytraden met crypto kan een spannende manier zijn om geld te verdienen. Maar voordat je begint, is het belangrijk om te weten hoeveel kapitaal je nodig hebt om succesvol te kunnen traden. Ontdek snel meer over het benodigde startkapitaal en maak kennis met diverse platforms. We helpen je graag op weg. 

Wat is daytraden en waarom crypto?

Daytraden betekent het kopen en verkopen van crypto binnen dezelfde handelsdag. De bedoeling is om te profiteren van prijsfluctuaties gedurende de dag. Cryptocurrencies zijn aantrekkelijk voor daytraders, vanwege hun volatiliteit en de mogelijkheid om 24/7 te handelen.

Waarom kiezen voor crypto?

Crypto biedt unieke voordelen zoals hoge liquiditeit, een wereldwijd handelsnetwerk en lage instapkosten. Daarnaast zijn de prijsschommelingen vaak groter dan bij aandelen. Dit biedt kansen voor snelle winsten, maar dit betekent ook dat er meer risico’s zijn. 

Tip: Wil je starten met daytraden? Begin dan klein en voorzichtig. Ga eerst experimenteren op een platform als Bitvavo, voordat je echt naar de grote exchanges toe gaat. Zo maak je de kans zo klein mogelijk dat je fouten maakt en snel geld verliest. Bekijk ook onze handige uitlegvideo over hoe je een account aanmaakt bij Bitvavo. Binnen 5 minuten heb je al een account. 

Hoeveel startkapitaal heb je nodig?

Er is geen vast bedrag dat je nodig hebt om te beginnen met daytraden in crypto. Het benodigde kapitaal hangt af van je doelen, strategie en risicotolerantie. Toch zijn er enkele richtlijnen die je kunt volgen.

Minimum kapitaal

Voor beginnende traders wordt vaak aangeraden om te starten met een bedrag tussen de €500 en €2000. Dit stelt je in staat om een goede risicospreiding te hebben en biedt voldoende marge om verliezen op te vangen. Starten met minder dan €500 wordt sterk afgeraden, omdat de transactiekosten en de benodigde marges dan erg hoog kunnen worden. Als je eerst verliesgevende trades draait, kan je account snel kleiner worden. 

Ruimte om te experimenteren

Wil je meer ruimte om te experimenteren? Dan kun je kiezen voor een startkapitaal van €2000 tot €5000. Dit geeft je meer ruimte om te experimenteren met verschillende strategieën. Zo zie je ook goed het effect van de marktschommelingen. Dit bedrag biedt een betere buffer tegen verliezen en geeft je de kans om meer winst te draaien. Doe dit wel alleen als je dit kunt veroorloven en investeer nooit geld dat je nodig hebt voor je dagelijkse uitgaven. Bekijk ook mijn uitgebreide crypto daytrading uitleg hieronder. Zorg er even voor dat je de hele video bekijkt. Zo weet je zeker dat je niks mist.

Zijn er nog andere kosten?

Naast het startkapitaal voor trading, zijn er andere kosten die je moet overwegen. Dit zijn onder andere:

Opleiding en training

Om succesvol te zijn in daytraden is kennis essentieel. Het volgen van een cursus of het aanschaffen van boeken over trading kan je vaardigheden verbeteren. Reken op een investering van enkele honderden euro’s voor goede educatie. De heren van het YouTube kanaal DoopieCash hebben bijvoorbeeld een cursus swingtraden en een cursus daytraden. 

Tradingplatform en tools

Een betrouwbaar tradingplatform met lage transactiekosten is belangrijk. Je kunt bijvoorbeeld eerst rustig beginnen met Bitvavo, zodat je op een veilige manier begint met traden. Daarnaast kunnen technische analyse tools ook geld kosten, denk bijvoorbeeld aan TradingView. Overweeg een budget van €50 tot €100 per maand voor deze tools.

Zie hieronder mijn uitleg van het geavanceerde gedeelte van Bitvavo. Dan weet je alvast hoe de market order, limit order en de stop limit order werkt. Zo heb je alvast een goede basis.

Is daytraden iets voor jou?

Daytraden is niet voor iedereen weggelegd. Het vereist toewijding, geduld en een sterk emotioneel evenwicht. Overweeg de volgende punten voordat je begint:

Tijdsbesteding

Daytraden vraagt veel tijd en aandacht. Je moet markten constant in de gaten houden en snel kunnen reageren op prijsbewegingen. Vraag jezelf af of je dagelijks meerdere uren kunt besteden aan trading.

Risico’s en beloningen

Daytraden kan lucratief zijn, maar brengt ook hoge risico’s met zich mee. Ben je bereid om verliezen te accepteren en hiervan te leren? Realiseer je dat slechts een klein deel van de traders consequent winstgevend is, hoe mooi alleen verhalen online ook klinken. 

Emotionele belasting

Daytraden kan stressvol zijn, vooral als je te maken krijgt met verlies. Het is belangrijk om je emoties onder controle te houden en rationele beslissingen te nemen. Vraag jezelf af of je in staat bent om koel te blijven onder druk. Wil je tips om succesvol te worden met crypto daytrading? Zorg er dan ook voor dat je mijn volgende video helemaal bekijkt.

Wat zijn de beste platforms voor daytraden?

Bij het kiezen van een platform voor daytraden zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden, zoals gebruiksvriendelijkheid, handelskosten, beveiliging en beschikbare tools. Hieronder bespreken we drie populaire platforms: Bitvavo, Bybit en Kraken.

Bitvavo

Bitvavo is een Nederlands handelsplatform dat zich richt op het toegankelijk maken van crypto-handel voor beginners. Het platform heeft een intuïtieve interface, lage handelskosten en biedt veel soorten cryptocurrencies. Bitvavo is ideaal voor beginners vanwege de eenvoudige registratie, de heldere instructies en de gebruiksvriendelijke interface. Meer over het daytraden bij Bitvavo lees je door op het linkje te klikken.

Bybit

Bybit is een geavanceerd handelsplatform dat zich richt op derivatenhandel. Het biedt functies zoals margehandel en futures, wat het aantrekkelijk maakt voor ervaren traders. Bybit staat bekend om zijn hoge liquiditeit en geavanceerde handelsopties. Het platform biedt ook een aantal geavanceerde tools voor technische analyse. Dit platform is vooral geschikt voor ervaren traders. 

Kraken

Kraken is een van de oudste en meest gerenommeerde crypto-exchanges. Het platform biedt een veel handelsparen en geavanceerde functies, zoals margehandel en futures. Kraken is zeer veilig en biedt uitgebreide tools voor zowel beginners als gevorderde traders. Het platform heeft ook een sterke focus op compliance en regulering.

KenmerkenBitvavoBybitKraken
GebruiksvriendelijkheidZeer gebruiksvriendelijk, ideaal voor beginnersGeavanceerd, geschikt voor ervaren tradersZowel voor beginners als gevorderden
Handelskosten0.25% voor makers, 0.15% voor takers0.075% voor makers en takers0.16% voor makers, 0.26% voor takers
Beschikbare Cryptocurrencies200+100+200+
HandelsoptiesSpot tradingSpot trading, margehandel, futuresSpot trading, margehandel, futures
Geavanceerde ToolsBasis technische analyse toolsGeavanceerde technische analyse toolsUitgebreide technische analyse tools
BeveiligingHoog, met twee-factor authenticatie (2FA)Hoog, met twee-factor authenticatie (2FA)Hoog, met twee-factor authenticatie (2FA)
LiquiditeitGemiddeldZeer hoogHoog
Klantenservice24/7 ondersteuning via chat en e-mail24/7 ondersteuning via chat en e-mail24/7 ondersteuning via chat en e-mail

Bitvavo is perfect voor beginners die net beginnen met daytraden vanwege de eenvoudige interface en lage kosten. Bybit en Kraken bieden meer geavanceerde handelsopties en tools, wat ze geschikter maakt voor ervaren traders, die meer functionaliteit en handelsmogelijkheden zoeken.

Ben je ook benieuwd welke crypto’s interessant zijn voor daytrading? Klik dan ook even op het linkje en lees ons blog. 

Tot slot: hoeveel geld heb je echt nodig?

Het benodigde startkapitaal voor daytraden in crypto varieert, maar een bedrag tussen de €500 en €2000 is een goed beginpunt. Voor degenen die serieuzer willen handelen, is een kapitaal van €2000 tot €5000 aanbevolen. Vergeet niet om ook te investeren in educatie en de juiste tools. 

Laatste tips

  1. Begin klein: Start met een klein bedrag en verhoog je kapitaal naarmate je meer ervaring opdoet.
  2. Blijf leren: Daytraden is een continu leerproces. Blijf je kennis en vaardigheden ontwikkelen.
  3. Houd je emoties in bedwang: Laat je niet meeslepen door emoties. Handel altijd op basis van een strategie en plan. Probeer ook een overzicht bij te houden van alle trades die je gemaakt hebt. Dit wordt ook een trade journal genoemd. Hier zijn online allerlei gratis templates voor te vinden. Zo weet je wat er bij de vorige trade goed ging, en wat niet. Hier leer je enorm veel van. 

Door deze stappen te volgen, leg je een goede basis voor een succesvolle crypto daytraing carrière. Ben je nou nieuwsgierig geworden of het ook mogelijk is om te leven van crypto daytrading? Klik dan snel op het linkje en lees ons blog. 

Tot slot: Blijf er altijd rekening mee houden dat we deze pagina’s puur maken ter inspiratie en geen financieel advies geven. Doe altijd goed je eigen onderzoek en investeer nooit meer dan je bereid bent te verliezen. Zie onze pagina’s daarom vooral als inspiratie en probeer beleggingen goed te spreiden, op een manier die voor jou fijn werkt. Meer leren over crypto? Dan zien we je graag terug bij Bitvavotips.nl.

Nog geen Bitvavo account?

Bekijk de video en maak een account aan bij de grootste broker van Nederland. Over de eerste 10.000 euro betaal je geen handelskosten. Jesse legt uit hoe.

foto van jesse commandeur
Scroll naar boven