Ontdek de 9 beste crypto indicators

De cryptomarkt evolueert razendsnel. Daarom is een goed begrip van de markt van groot belang. Ben je nieuw met crypto? Dan kan het ook handig zijn om crypto indicatoren te gebruiken tijdens het traden. De juiste crypto indicatoren kunnen dan het verschil maken tussen winst en verlies. Op een gegeven moment heb je de indicatoren niet meer nodig. Je kunt dan traden aan de hand van prijsactie.  

Wil je direct beginnen met handelen? Zie dan ook mijn video over het aanmaken van een account bij Bitvavo. Dan maak je direct een goede start. 

Wat is een crypto indicator?

Een crypto indicator is een wiskundig model dat traders helpt om markttrends en prijsbewegingen te voorspellen. Deze tools bieden inzicht in marktgegevens en helpen traders beslissingen te nemen op basis van historische en actuele gegevens. 

Wil je direct leren traden door middel van prijsactie? Dan raad ik het ook aan om mijn onderstaande video te bekijken. Zorg ervoor dat je de video helemaal bekijkt. Zo weet je zeker dat je niks mist. Het voordeel van het zelf herkennen van grafieken en patronen, is dat je niet hoeft te wachten op een indicator. Een indicator vertaalt prijsactie die al heeft plaatsgevonden. In de video vertel ik ook meer over de moving average. Deze heb ik verder niet meegenomen in de top 9, maar is wel een waardevolle indicator.

1. Relative Strength Index (RSI)

De Relative Strength Index (RSI) meet de snelheid en verandering van prijsbewegingen. Deze indicator varieert tussen 0 en 100 en helpt bij het identificeren van overbought of oversold omstandigheden. RSI-waarden boven de 70 duiden op overbought omstandigheden, terwijl waarden onder de 30 oversold aangeven. Dit maakt RSI een fijne tool om koop- en verkoopmomenten te identificeren, mits op de juiste manier gebruikt. In de video vertel ik hier meer over. 

2. Moving Average Convergence Divergence (MACD)

De Moving Average Convergence Divergence (MACD) is een trendvolgende momentumindicator die de relatie tussen twee voortschrijdende gemiddelden van een activum analyseert. De MACD bestaat uit twee lijnen: de MACD-lijn en de signaallijn. Kruist de MACD-lijn de signaallijn van onder naar boven, dan kan dit een koopsignaal zijn. Omgekeerd kan een neerwaartse kruising een verkoopsignaal zijn. Ik heb op de XRP chart de MACD aangezet in TradingView. Zo zie je precies hoe dit eruitziet. In dit geval zit ik op de 3 minuten chart, omdat ik aan het daytraden ben. Ben je benieuwd welke crypto interessant zijn voor daytraden? Klik dan op het linkje en lees mijn blog. 

Onderzoek

Het is goed om te weten dat er al onderzoek gedaan is naar de winstgevendheid tussen van de RSI en MACD. Hieruit bleek dat de RSI indicator veel winstgevender was dan de MACD, dus houd hier rekening mee als je gaat traden. Wel geeft de onderzoeker aan dat er nog enige onnauwkeurigheid zit in het onderzoek en dat hiernaar meer onderzoek gedaan moet worden (Adel, Z. (2022).

3. Bollinger Bands

Bollinger Bands bestaan uit een eenvoudig voortschrijdend gemiddelde (SMA) en twee standaarddeviaties boven en onder dit gemiddelde. Deze bands helpen traders om de volatiliteit van de markt te meten. Wanneer de prijs de bovenste band raakt, kan dit een overbought signaal zijn, terwijl een aanraking van de onderste band een oversold signaal kan betekenen. Ook dit geeft jou als beginnende trader koop- en verkoopsignalen. Zie ook onderstaande uitlegvideo van WyseTrade. Binnen 20 minuten weet jij alles over Bollinger bands.

4. On-Balance Volume (OBV)

On-Balance Volume (OBV) combineert prijs en volume om de totale geldstroom in en uit een activum te meten. OBV stijgt wanneer het volume van opwaartse dagen groter is dan dat van neerwaartse dagen, wat kan wijzen op accumulatie. Omgekeerd kan een dalende OBV wijzen op een dalende koers. 

5. Fibonacci Retracement

Fibonacci retracement-niveaus helpen bij het identificeren van potentiële keerpunten door horizontale lijnen te tekenen op belangrijke Fibonacci-niveaus. Deze niveaus zijn gebaseerd op de Fibonacci-reeks en worden vaak gebruikt om ondersteuning en weerstand te identificeren. Traders gebruiken deze niveaus om te bepalen waar ze posities kunnen openen of sluiten. Vaak liggen deze niveaus ook rond support & resistance lijnen. Zie ook deze uitgebreide tutorial van Crypto Banter. Je ziet dan direct hoe het werkt. 

6. Crypto Fear and Greed Index

De Crypto Fear and Greed Index meet het sentiment in de markt op basis van factoren zoals volatiliteit, marktmomentum, social media, Bitcoin-dominantie en Google Trends. Deze index varieert van 0 (extreme angst) tot 100 (extreme hebzucht). Een hoge waarde kan wijzen op overoptimisme, terwijl een lage waarde kan wijzen op paniekverkopen. Deze Fear and Greed Index vind je bijvoorbeeld op CoinMarketCap (zie ook onderstaande screenshot). 

7. Stochastic Oscillator

De Stochastic Oscillator vergelijkt de slotkoers van een activum met zijn prijsbereik over een bepaalde periode. Deze indicator helpt bij het identificeren van overbought en oversold omstandigheden. Waarden boven de 80 duiden op overbought omstandigheden, terwijl waarden onder de 20 op oversold omstandigheden wijzen. Zoals je hieronder ziet, geeft deze indicator soms mooie koop- en verkoopmomenten aan. Toch geeft hij soms ook te snel signalen af. Probeer daarom de tijdspanne aan te passen en te kijken wat voor jou het beste werkt. Zoals ik aangaf in mijn video, is het goed om een trade journal bij te houden met alle stappen die jij neemt tijdens een trade. Zo zie je makkelijk welke trades succesvol waren en welke niet. Je kunt dit vervolgens analyseren met Chat GPT. 

8. Ichimoku Cloud

De Ichimoku Cloud, ook bekend als Ichimoku Kinko Hyo, biedt een allesomvattend beeld van ondersteuning, weerstand, momentum en trendrichting. Deze indicator bestaat uit vijf lijnen en een wolk, die toekomstige prijsondersteuning en -weerstand projecteren. De wolk helpt traders om de algemene trend te identificeren en potentiële omkeringen te spotten. Vooral voor beginners is dit heel handig. Wel vind ik dat hij de chart snel onoverzichtelijk maakt, dus houd hier rekening mee als je gaat handelen in crypto

Zo ziet de Ichimoku Cloud eruit na het toevoegen op de 4 uur chart. 

  • Als je merkt dat de markt erg volatiel is, kun je de instellingen verkorten, bijvoorbeeld naar 7, 22, en 44. Dit maakt de Ichimoku Cloud gevoeliger voor prijsveranderingen.
  • Voor een rustiger markt kun je de instellingen verlengen, bijvoorbeeld naar 12, 32, en 64, om meer consistente signalen te krijgen.

9. Williams %R

Williams %R is een momentumindicator die de verhouding tussen de slotkoers en het hoogste punt over een bepaalde periode meet. Deze indicator varieert van 0 tot -100, waarbij waarden boven -20 wijzen op overbought omstandigheden en waarden onder -80 op oversold omstandigheden. Williams %R helpt traders bij het identificeren van mogelijke omkeringen in de markt.

Wil je een stap verder en niet alleen leren traden aan de hand van indicatoren? Dan raad ik het aan om je te verdiepen in prijslevels en patronen. Veel beginners starten met indicatoren, waarna ze zelf levels leren herkennen. Door zelf prijsactie te herkennen, kun je het verschil maken als crypto trader. Zie ook mijn uitgebreide tutorial hieronder.

Welke indicator is het beste voor jou?

Elke trader heeft een unieke stijl en voorkeur. Het is belangrijk om verschillende indicators te testen en te zien welke het beste bij jouw strategie past. Combineer meerdere indicators voor een beter beeld van de markt, en probeer ook jezelf aan te leren hoe je prijsactie kunt herkennen (hiervoor raad ik het je echt aan om mijn video te bekijken). Door deze negen beste crypto indicators te begrijpen en toe te passen, kun je je handelsstrategie verfijnen en betere beslissingen nemen. Of je nu een daytrader bent of een swingtrader, deze tools helpen je om jouw kans op succes te vergroten. Wil je weten of je ook echt een boterham kunt verdienen met (day)traden? Klik dan op het linkje en lees mijn blog. 

Gebruikte bron: Adel, Z. (2022). A comparative study between RSI and MACD to predict opportunities in cryptocurrency market from 2020 to 2022.

Tot slot: Blijf er altijd rekening mee houden dat we deze pagina’s puur maken ter inspiratie en geen financieel advies geven. Doe altijd goed je eigen onderzoek en investeer nooit meer dan je bereid bent te verliezen. Zie onze pagina’s daarom vooral als inspiratie en probeer beleggingen goed te spreiden, op een manier die voor jou fijn werkt. Meer leren over investeren in crypto? Dan zien we je graag terug bij Bitvavotips.nl.

Nog geen Bitvavo account?

Bekijk de video en maak een account aan bij de grootste broker van Nederland. Over de eerste 10.000 euro betaal je geen handelskosten. Jesse legt uit hoe.

foto van jesse commandeur
Scroll naar boven