Wat is de beste crypto scalping strategie? 

Crypto is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de meest volatiele markten ter wereld. Voor traders die graag snel winst willen maken, is scalping een populaire strategie. Maar wat is de beste manier om te scalpen? We geven je in dit artikel uitleg over crypto scalping. Ook geven we handvatten om een succesvolle scalper te worden.

Wat is crypto scalping?

Scalping is een handelsstrategie waarbij traders proberen te profiteren van kleine prijsbewegingen in korte tijdsbestekken. In de cryptowereld betekent dit vaak het openen en sluiten van posities binnen enkele minuten, of zelfs seconden. Het doel is om consistent kleine winsten te maken die op de lange termijn kunnen optellen tot een aanzienlijk bedrag.

Let op: We ervaren dat veel mensen die willen starten met scalpen nog weinig ervaring hebben met crypto. Dit is echt weggelegd voor gevorderde cryptohandelaren. Wil je gewoon rustig investeren in crypto, of eens in zoveel tijd wat kopen/verkopen? Dan raden we het aan om een Bitvavo account aan te maken. Dit is het grootste crypto platform van Nederland. Bovendien is het voor beginners erg makkelijk te gebruiken. Meer weten? Leer dan direct hoe jij een Bitvavo account aanmaakt. Hier hebben we een handige video voor. 

Waarom kiezen voor scalping?

Scalping biedt verschillende voordelen voor traders die op zoek zijn naar snelle winsten. Ten eerste is het een strategie die de risico’s van lange blootstelling aan marktvolatiliteit vermindert. Doordat posities kort worden vastgehouden, is de kans op grote verliezen door plotselinge marktbewegingen kleiner. Doordat er veel trades worden gemaakt, kun je snel jouw positie in crypto vergroten. Zelf trade ik meestal via MEXC als ik ga scalpen. In onderstaande video vertel ik alles over de beste daytrading/scalping strategie. Zorg ervoor dat je de video helemaal bekijkt. In de video ga ik er nog dieper op in. 

Welke factoren maken scalpen succesvol?

Graag deel ik een aantal factoren met je, die bepalen of jij wel/niet succesvol gaat zijn met het scalpen. 

1. Risk management

Een van de belangrijkste elementen van een succesvolle scalping strategie is risicomanagement. Aangezien je vele kleine trades per dag uitvoert, kan één foutieve trade een groot deel van je winst tenietdoen. Het is belangrijk om vooraf je risico te beperken door het instellen van stop-losses. Probeer ook te traden met een klein deel van je kapitaal. Investeren in crypto voor de lange termijn biedt vaak meer zekerheid 

2. Trading discipline

Discipline is belangrijk bij scalping. Het kan verleidelijk zijn om door te blijven traden na een reeks winstgevende trades, maar dit kan juist leiden tot onnodige verliezen. Houd je aan je plan en neem regelmatig pauzes om helder te blijven denken. Emoties zoals hebzucht en angst kunnen desastreus zijn.

3. Aanpassen aan de marktomstandigheden

De cryptomarkt verandert voortdurend. Een strategie die vandaag werkt, kan morgen niet meer effectief zijn. Het is daarom belangrijk om je strategie continu te evalueren en aan te passen aan de huidige marktomstandigheden. Blijf op de hoogte van markttrends en wees bereid om in te spelen op veranderingen. Probeer nieuwe constructies snel te spotten, bijvoorbeeld bij een trendomkeer. 

Welke technische indicatoren heb je nodig?

Hoewel ik zelf liever trade aan de hand van prijsactie (zie ook mijn video), zijn er wel een aantal indicatoren die handig zijn voor beginners.  

1. Exponential Moving Averages (EMA)

EMA’s zijn een van de meest gebruikte indicatoren in scalping. Ze reageren sneller op recente prijsveranderingen dan eenvoudige voortschrijdende gemiddelden (SMA). Dit maakt ze ideaal voor het detecteren van korte termijn trends en het bepalen van in- en uitstappunten.

2. Bollinger Bands

Bollinger Bands helpen bij het identificeren van overbought en oversold condities. Dit kan nuttig zijn voor scalpers die willen profiteren van omkeringen in de markt. Wanneer de prijs de buitenste banden bereikt, kan dit een signaal zijn om een positie te openen of te sluiten.

3. Relative Strength Index (RSI)

De RSI is een momentum indicator die aangeeft of een asset overbought of oversold is. Bij scalping kan het helpen om snel te bepalen of de markt zich in een extreme toestand bevindt, wat een goed moment kan zijn om een trade te plaatsen.

In mijn video hieronder zie je hoe je TradingView gebruikt. Hier kun je zelf deze indicatoren toevoegen aan de chart. 

Is een 1-minuut grafiek geschikt voor scalpen?

Ja, de 1-minuut grafiek is populair onder scalpers omdat het hen in staat stelt om veel trades uit te voeren in korte tijd. Deze strategie vereist echter een scherp oog en snelle besluitvorming, omdat marktbewegingen in een oogwenk kunnen plaatsvinden.

5-minuten en 15-minuten grafieken

Voor traders die iets meer tijd willen om hun beslissingen te nemen, kunnen de 5-minuten en 15-minuten grafieken meer geschikt zijn. Deze tijdsframes bieden iets meer ruimte om trends te identificeren, zonder de hoge intensiteit van een 1-minuut grafiek.

Welke cryptocurrencies zijn het beste voor scalpen?

Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) zijn populaire keuzes voor scalpers vanwege hun hoge liquiditeit en volatiliteit. De grote handelsvolumes zorgen ervoor dat je gemakkelijk in en uit trades kunt stappen, zonder veel last te hebben van grote uitschieters. 

Altcoins met hoge volatiliteit

Naast de grote munten kunnen ook volatiele altcoins interessante mogelijkheden bieden voor scalpers. Munten zoals Ripple (XRP) en Solana (SOL) hebben vaak grote prijsschommelingen, wat kansen biedt voor snelle winst. Je moet er wel rekening mee houden dat hoe kleiner de coin is, hoe volatieler de bewegingen zijn. Daarom trade ik zelf voornamelijk Bitcoin en Ethereum. 

Is scalping geschikt voor beginners?

Scalping kan uitdagend zijn voor beginners vanwege de snelheid en precisie die vereist zijn. Het is echter niet onmogelijk. Beginners die geïnteresseerd zijn in scalping zouden moeten beginnen met het oefenen op een demo-account. Zo word je vertrouwd met de basisprincipes van technische analyse. Zoals eerder aangegeven kun je ook een Bitvavo account aanmaken om daar te experimenteren met een klein bedrag.  Het volgen van een cursus kan ook helpen om het scalpen goed onder de knie te krijgen. Houd er wel rekening mee dat er tijd in gaat zitten. Wil je meer leren over het handelen in crypto in het algemeen? Klik dan ook even op het linkje en lees ons blog. Hierin vertellen we hoe jij eenvoudig start als beginner.

Nog geen Bitvavo account?

Bekijk de video en maak een account aan bij de grootste broker van Nederland. Over de eerste 10.000 euro betaal je geen handelskosten. Jesse legt uit hoe.

foto van jesse commandeur
Scroll naar boven