Veilig crypto kopen? Ontdek deze 8 tips!

Cryptocurrencies hebben de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt, zowel in populariteit als in waarde. Maar hoe zorg je ervoor dat je veilig crypto koopt? In dit artikel delen we 8 belangrijke tips en helpen we je een handje op weg. Zorg ervoor dat je alle tips goed tot je neemt. 

1. Kies een betrouwbare exchange

Een van de eerste stappen bij het kopen van crypto is het kiezen van een betrouwbare exchange. Het is belangrijk om een platform te kiezen dat een goede reputatie heeft op het gebied van veiligheid en klanttevredenheid. Platforms zoals Coinbase en Bitvavo staan bekend om hun sterke beveiligingsmaatregelen en gebruiksvriendelijke interfaces.

Welke exchange is het veiligst?

Hoewel geen enkel platform volledig vrij is van risico’s, heeft Bitvavo nog nooit te maken gehad met een grote hack en heeft het een sterke staat van dienst op het gebied van veiligheid (lees ook onze blog over de veiligheid van Bitvavo). Coinbase is ook een populaire keuze. Dit dankzij de opslag van het merendeel van hun fondsen in cold wallets, die niet met het internet verbonden zijn.

Handige video om te beginnen

Tip: Investeer bij platformen die een goede naamsbekendheid hebben. Bitvavo is het grootste platform in Nederland en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank. Daarom hebben we een handige video voor jou gemaakt, waarin we laten zien hoe je een account aanmaakt bij Bitvavo. Klik hiervoor op het linkje en zie hoe je binnen 5 minuten zelf al investeert in crypto. Het is erg laagdrempelig om hier te beginnen en bovendien is het een ontzettend veilig platform. 

2. Gebruik tweefactorauthenticatie (2FA)

Om je account extra te beveiligen, is het verstandig om tweefactorauthenticatie (2FA) in te schakelen. Dit voegt een extra laag beveiliging toe, door te vereisen dat je naast je wachtwoord ook een code invoert. Deze wordt naar je mobiele telefoon gestuurd. Hierdoor wordt het voor hackers moeilijker om toegang tot je account te krijgen.

3. Bewaar crypto in een externe wallet

Hoewel het handig kan zijn om je crypto op een exchange te bewaren om actief te traden, is het veiliger om je crypto over te zetten naar een externe wallet. Helemaal als je het voor langere tijd wilt bewaren en de bedragen groter zijn. Er zijn verschillende soorten (hardware) wallets beschikbaar, zoals de Ledger Nano S. Je bewaart je crypto dan veilig offline. Zie ook de video hieronder van WijsGeld. Je ziet hoe je crypto van Bitvavo naar een Ledger verzendt. Wil je toch je Crypto op Bitvavo laten staan? Klik dan ook even op het linkje. In ons blog lees je of dit wel/niet veilig is. 

4. Doe je eigen onderzoek

Voordat je investeert in een bepaalde cryptocurrency, is het belangrijk om je eigen onderzoek te doen. Kijk naar de achtergrond van het project, het team erachter, de technologie en de marktkansen. Dit helpt je om beter geïnformeerde beslissingen te nemen. Ook voorkom je hiermee dat je in een scam trapt. 

Hoe kan ik scams vermijden?

Wees voorzichtig met aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn en controleer altijd de legitimiteit van een project. Doe onderzoek naar de mensen achter het project en lees beoordelingen/ervaringen van andere gebruikers. Probeer ook Telegram groepen te vermijden. Mensen zijn hier lastig te traceren door de anonimiteit van de app. 

5. Diversifieer je investeringen

Het is nooit verstandig om al je geld in één investering te stoppen, en dat geldt ook voor crypto. Door je investeringen te spreiden over verschillende cryptocurrencies, verminder je het risico. Als één munt in waarde daalt, kunnen andere munten je verliezen compenseren. Ook kun je investeren in andere assets, denk bijvoorbeeld aan edelmetalen, forex en aandelen. Zo zorg je voor een nog betere spreiding. Vaak zijn de fluctuaties hier ook kleiner dan bij crypto, dus is het risico ook minder groot. 

6. Wees je bewust van de risico’s

Cryptocurrencies zijn volatiele activa en kunnen snel in waarde stijgen of dalen. Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze risico’s en alleen geld te investeren dat je kunt missen. Investeer nooit meer dan je je kunt veroorloven te verliezen. Met andere woorden: stop geen geld in crypto dat je nodig hebt voor dagelijkse uitgaven. Meer weten hierover? Bekijk dan ook mijn video hieronder die ik in 2021 al maakte. Nog steeds hartstikke actueel als je het mij vraagt.

7. Blijf op de hoogte van het nieuws

De wereld van cryptocurrency verandert snel. Blijf op de hoogte van het laatste nieuws om beter geïnformeerde beslissingen te kunnen nemen. Volg betrouwbare nieuwssites en experts binnen de cryptomarkt. Kijk bijvoorbeeld regelmatig op de website van CoinDesk (internationaal) of Crypto Insiders (Nederlands). Zo blijf je goed op de hoogte van wat er speelt. Ook kun je jezelf technische analyse aanleren, waardoor je trends beter herkent (bull market vs. bear market). 

8. Pas op voor phishing aanvallen

Met phishingaanvallen proberen hackers toegang te krijgen tot crypto accounts. Wees voorzichtig met e-mails en links die je ontvangt, vooral als ze afkomstig lijken te zijn van je exchange of van een crypto wallet. Controleer altijd het adres van de afzender en klik niet zomaar op verdachte links. Ook bij gebruikers van Bitvavo worden er soms phishing aanvallen gepleegd. Houd hier rekening mee. Bitvavo waarschuwt hier ook voor als ze merken dat dit vaker gebeurt. Dit heeft trouwens niks te maken met Bitvavo; deze verdachte links kunnen naar iedereen gestuurd worden. 

Crypto kopen met vertrouwen

Door deze 8 tips te volgen, kun je veiliger en met meer vertrouwen crypto kopen. Vergeet niet dat de wereld van cryptocurrency volatiel en risicovol kan zijn, dus investeer verstandig en blijf altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Veilig beleggen begint met goed geïnformeerde keuzes en de juiste voorzorgsmaatregelen.

Tot slot: Blijf er altijd rekening mee houden dat we deze pagina’s puur maken ter inspiratie en geen financieel advies geven. Doe altijd goed je eigen onderzoek en investeer nooit meer dan je bereid bent te verliezen. Zie onze pagina’s daarom vooral als inspiratie en probeer beleggingen goed te spreiden, op een manier die voor jou fijn werkt. Meer leren over crypto? Dan zien we je graag terug bij Bitvavotips.nl.

Nog geen Bitvavo account?

Bekijk de video en maak een account aan bij de grootste broker van Nederland. Over de eerste 10.000 euro betaal je geen handelskosten. Jesse legt uit hoe.

foto van jesse commandeur
Scroll naar boven