Crypto kopen: Waar moet je op letten?

hier moet je op letten bij kopen van crypto blog

Investeren in cryptocurrencies kan spannend en potentieel winstgevend zijn. Toch is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn, voor je je geld in digitale valuta investeert. In dit artikel geven we je informatie, zodat je veilig kunt beginnen met crypto. Zo weet je zeker dat je goed van start gaat. Lees snel verder. 

Ken de basis van crypto

Voordat je begint, is het belangrijk te begrijpen wat crypto precies is. Cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum zijn digitale valuta die cryptografie gebruiken voor beveiliging. Een groot verschil met traditioneel geld is dat er geen centrale autoriteit is die ze reguleert of uitgeeft. Dit kan leiden tot prijsschommelingen.

Kies de juiste crypto exchange

Niet alle platforms waar je crypto kan kopen zijn hetzelfde. Zoek naar exchanges met een sterke reputatie op het gebied van veiligheid, gebruiksvriendelijkheid en klantenservice. Overweeg platforms die gereguleerd zijn en in je eigen land opereren. In Nederland kun je denken aan Bitvavo. Dit platform voldoet aan strenge regelgeving en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank. 

Tip: Wil jij een Bitvavo account aanmaken? Klik dan even op het linkje en bekijk onze handige video, waarin we stap voor stap uitleggen hoe je dit doet. Je maakt dan een account aan bij Nederlands grootste crypto exchange. Zo weet je zeker dat je veilig te werk gaat.

Begrijp de volatiliteit van de markt

Cryptomarkten zijn volatiel. De prijzen kunnen enorm stijgen of dalen. Dit maakt ze zowel aantrekkelijk als riskant. Het is belangrijk om alleen geld te investeren dat je bereid bent te verliezen. Investeer nooit geld dat je op de korte termijn nodig hebt. Investeer voor de lange termijn en probeer het minimaal 5 tot 10 jaar te laten staan. Ook is het een goede tip om je niet te veel te laten leiden door de volatiliteit van de markt. Hieronder zie je dat de Bitcoin koers op lange termijn enorm gestegen is. Dit komt doordat er een maximale omloop is van 21 miljoen coins en de vraag steeds verder toeneemt. Zie hieronder de Bitcoin prijs op de lange termijn (grafiek van TradingView)

Diversifieer je investeringen

Zet niet al je geld op één cryptomunt. Spreid je investeringen om het risico te beperken. Overweeg verschillende cryptocurrencies en zelfs andere soorten investeringen buiten crypto, denk bijvoorbeeld aan aandelen, vastgoed of obligaties. Ook een beleggingsfonds kan interessant zijn. Je hebt er dan zelf minder omkijken naar. 

Hoe kan ik mijn winst maximaliseren met crypto?

Winst nemen kan lastig zijn. Idealiter koop je laag en verkoop je hoog, maar goede timing is hierbij een uitdaging. Een goede strategie is om geleidelijk winst te nemen tijdens pieken en je positie te versterken tijdens dips. “Sell the news, buy the dip” is een gezegde dat we vaak voorbij horen komen. 

Is het nu een goed moment om crypto te kopen?

De timing van je aankoop kan een grote impact hebben. Historische gegevens suggereren dat crypto vaak fluctueert met marktsentimenten en gebeurtenissen wereldwijd. Overweeg de huidige marktomstandigheden en mogelijke toekomstige gebeurtenissen die de prijzen beïnvloeden. Bekijk ook of een markt bullish (stijgend) of bearish (dalend) is. Zo wordt het makkelijker om te kopen op een gunstig moment. 

Houd rekening met de belasting over crypto

In Nederland moet je over je crypto-investeringen belasting betalen als ze worden gezien als “overige bezittingen in box 3”. De belasting die je betaalt, is afhankelijk van de waarde van je investeringen op 1 januari. Bespreek dit met je boekhouder en kijk voor de actuele belastingregels op de website van De Belastingdienst

Hoe bescherm ik mijn investeringen?

Veiligheid moet een topprioriteit zijn. Gebruik sterke wachtwoorden, tweefactorauthenticatie en overweeg een hardware wallet voor de opslag van grote hoeveelheden crypto. Wil je veel geld investeren in crypto? Dan kun je crypto kopen via Bitvavo en het vervolgens versturen naar een hardware wallet. Je hebt dan de minste kans op fraude en hacks. Bekijk ook onderstaande uitlegvideo van WebCoins. 

Kan ik rijk worden door te investeren in crypto?

Ja, sommige mensen zijn zeer rijk geworden door vroeg in crypto te investeren. Ook zijn er anderen die geld hebben verloren en crypto zagen als een wilde gok. Wees realistisch over je verwachtingen en doe goed onderzoek vooraf.

Hoe zit het met de veiligheid op crypto exchanges?

Een veelgestelde vraag is: “Hoe veilig is mijn geld op een crypto exchange?” Hoewel geen enkel platform volledig immuun is voor risico’s, kun je de veiligheid verhogen door te kiezen voor exchanges die gebruikmaken van uitgebreide beveiligingsmaatregelen, zoals cold storage, encryptie en regelmatige audits. Check altijd recensies en gebruikerservaringen om een beeld te krijgen van de betrouwbaarheid van een platform. Meer weten over de veiligheid van Bitvavo? Klik dan ook even op het linkje. 

Welke beginnersfouten moet ik vermijden?

Veel beginners kopen crypto tijdens een hype als de prijzen pieken. Dit is vaak riskant. Start met een duidelijk plan en investeer gestaag. Vermijd impulsieve beslissingen gebaseerd op plotselinge marktbewegingen. Investeer ook nooit meer dan je kunt missen, en zorg dat je basisbehoeften altijd gedekt zijn voordat je geld in crypto steekt.

Kan ik dagelijks handelen in crypto?

Daytraden kan lucratief zijn, maar het vereist kennis en constante aandacht. De markt voor crypto is 24/7 open, wat betekent dat je op elk moment van de dag kan handelen. Beginnende traders moeten zich bewust zijn van de emotionele en financiële druk die daytraden veroorzaakt. Wil je hier consistent winst mee behalen? Dan ben je vaak al een jaar verder. Je moet veel kennis opdoen en emoties kunnen uitschakelen. Hiervoor moet je gedisciplineerd te werk gaan. 

Wat moet ik doen als de markt instort?

Paniek is een slechte raadgever, zeker bij een marktcrash. Als de markt daalt, overweeg dan je strategie opnieuw te evalueren en vermijd het maken van overhaaste beslissingen. Soms kan het verstandig zijn om vast te houden aan je investeringen en te wachten op een marktherstel, vooral als je in sterke cryptocurrencies hebt geïnvesteerd.

Hoe volg ik de prestaties van mijn crypto?

Het bijhouden van je investeringen is cruciaal. Gebruik crypto portfolio trackers die je real-time informatie bieden over de waarde van je investeringen. Deze tools helpen je bij het maken van geïnformeerde beslissingen, gebaseerd op actuele marktdata en trends. Zie ook mijn uitlegvideo hieronder, waarin ik uitleg hoe je Bitvavo gebruikt. 

Wat als ik crypto wil omzetten in echt geld?

Wanneer je besluit om je crypto te verkopen en het om te zetten naar euro’s, kun je dit doen via een crypto exchange als Bitvavo. De meeste platforms bieden de mogelijkheid om je digitale valuta te verkopen en het geld direct naar je bankrekening over te maken. Bij Bitvavo heb je het geld meestal binnen een dag op je rekening. 

Tot slot: Investeren in crypto is niet zonder risico, maar met de juiste kennis en voorbereiding kun je weloverwogen beslissingen nemen die potentieel kunnen leiden tot winst. Doe altijd je eigen onderzoek en overweeg professioneel advies voordat je grote investeringen doet.

Blijf er altijd rekening mee houden dat we deze pagina’s puur maken ter inspiratie en geen financieel advies geven. Doe altijd goed je eigen onderzoek en investeer nooit meer dan je bereid bent te verliezen. Zie onze pagina’s daarom vooral als inspiratie en probeer beleggingen goed te spreiden, op een manier die voor jou fijn werkt. Meer leren over crypto? Dan zien we je graag terug bij Bitvavotips.nl.

Nog geen Bitvavo account?

Bekijk de video en maak een account aan bij de grootste broker van Nederland. Over de eerste 10.000 euro betaal je geen handelskosten. Jesse legt uit hoe.

foto van jesse commandeur
Scroll naar boven