2FA Bitvavo: Hoe werkt het precies?

bitvavo 2fa

Als het gaat om jouw crypto tegoeden is veiligheid ontzettend belangrijk. Daar komt Bitvavo met zijn TweeFactorAuthenticatie (2FA) om de hoek kijken. Maar hoe stel je dit in en waarom is het zo belangrijk? Onze experts vertellen je er alles over. 

De eerste stap: 2FA inschakelen

Je begint door in te loggen op je Bitvavo-account. Zoek de optie ‘TweeFactorAuthenticatie’ en klik op ‘Inschakelen’. Simpel, toch? Vervolgens voer je het wachtwoord van je Bitvavo-account in. Heb je nog geen account bij Bitvavo? Dan bekijk je eerste onze video over het registreren bij Bitvavo.

Scan de QR-code

Open nu de Google Authenticator app op je telefoon. Staat deze nog niet op je toestel? Geen zorgen, je downloadt hem snel in de App Store of op Google Play. Richt je camera op de QR-code die op je scherm verschijnt. De app doet nu het werk voor je en voegt je Bitvavo-account toe.

Voer de code in

Na het scannen genereert de app een code. Deze vul je in op de Bitvavo-website. Voilà, 2FA is ingesteld! Vanaf nu vraagt Bitvavo om deze code, elke keer als je inlogt. Dit biedt een extra laag beveiliging boven op je wachtwoord.

Waarom werkt mijn 2FA-code niet altijd?

Dit kan aan een paar dingen liggen. Heb je per ongeluk 2FA meerdere keren ingesteld op hetzelfde apparaat of voor verschillende diensten? Dan kan dit voor problemen zorgen. Ook de tijd op je apparaat moet synchroon lopen met de werkelijke tijd. Controleer dit even goed. Vaak zijn de problemen dan snel verholpen.

Wat als ik mijn telefoon verlies?

Een vraag die veel Bitvavo-gebruikers bezighoudt: “Wat gebeurt er als ik mijn telefoon verlies?” Geen paniek. Dankzij de herstelcode die je bij het activeren van 2FA krijgt, kun je altijd je account herstellen. Het is belangrijk dat je deze code veilig opslaat, bijvoorbeeld in een kluis of op een andere veilige locatie. Mocht je telefoon in verkeerde handen komen, dan blijft je Bitvavo-account toch veilig.

Hoe vaak moet ik de 2FA-code gebruiken?

Elke keer als je inlogt, vraagt Bitvavo om je 2FA-code. Dit lijkt misschien veel, maar het is een kleine moeite. De code ververst elke 30 seconden, wat het voor kwaadwillenden bijna onmogelijk maakt om je account te hacken. 

Kan ik 2FA uitzetten?

Technisch gezien is het mogelijk om 2FA uit te schakelen. Dit raden we alleen niet aan. De 2FA van Bitvavo biedt een extra beschermingslaag voor je account; extra belangrijk als je grote bedragen investeert in crypto. Mocht je toch besluiten 2FA uit te zetten, denk dan goed na over de alternatieve beveiligingsmaatregelen die je neemt. 

Werkt 2FA ook op mijn tablet of laptop?

Zeker! 2FA is niet alleen beperkt tot je smartphone. Je kunt de Google Authenticator-app of een vergelijkbare app ook op je tablet/laptop installeren. Voor het inloggen op Bitvavo via je laptop of desktop, heb je nog steeds die app nodig. Zodra je inlogt, voer je de code in die op je apparaat wordt weergegeven. Zo blijft je account overal en altijd goed beveiligd.

Wat als ik mijn herstelcode kwijt ben?

Het verliezen van je herstelcode kan stressvol zijn, maar er is geen reden tot paniek. Neem in dit geval zo snel mogelijk contact op met de klantenservice van Bitvavo. Zij kunnen je door een verificatieproces leiden om je identiteit te bevestigen en je vervolgens helpen om je 2FA-instellingen opnieuw in te stellen. Onthoud dat het veilig bewaren van je herstelcode net zo belangrijk is als het kiezen van een sterk wachtwoord.

Verbeteren updates van Authenticator-apps de veiligheid?

Ja, absoluut! Net zoals je regelmatig je software en apps bijwerkt voor de nieuwste functies en beveiligingspatches, is het belangrijk om ook je Authenticator-app up-to-date te houden. Ontwikkelaars rollen regelmatig updates uit die niet alleen nieuwe functies introduceren maar ook beveiligingsverbeteringen bevatten om je tegen de nieuwste dreigingen te beschermen.

Kan 2FA mijn account 100% veilig maken?

Terwijl 2FA een significante laag extra beveiliging biedt, is het belangrijk te onthouden dat geen enkel beveiligingssysteem onfeilbaar is. Het gebruik van 2FA in combinatie met andere goede veiligheidspraktijken, zoals sterke, unieke wachtwoorden en het regelmatig controleren van accountactiviteiten, verhoogt de veiligheid van je account wel aanzienlijk. Wil je meer weten over de veiligheid van Bitvavo? Lees dan ook het blog: Hoe veilig is Bitvavo?

Nog geen Bitvavo account?

Bekijk de video en maak een account aan bij de grootste broker van Nederland. Over de eerste 10.000 euro betaal je geen handelskosten. Jesse legt uit hoe.

foto van jesse commandeur
Scroll naar boven