Wat is een Ledger en hoe gebruik je hem?

Cryptocurrencies zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Met deze groei in populariteit groeit ook de noodzaak om crypto veilig op te slaan. Hier komt de ledger in beeld. Maar wat is een ledger precies en hoe gebruik je hem? In dit artikel leer je alles wat je moet weten over het veilig opslaan van je crypto. We vertellen je alles over de ledger. 

Wat is een ledger?

Een ledger is een hardware wallet die wordt gebruikt om cryptocurrencies zoals Bitcoin, Ethereum en vele andere altcoins veilig op te slaan. In tegenstelling tot software wallets, die vaak online zijn, is een ledger een fysiek apparaat dat je cryptomunten offline opslaat. Dit biedt een extra laag van beveiliging, omdat je niet afhankelijk bent van een derde partij of een online platform. Hierdoor is een hardware wallet minder vatbaar voor hackers. 

Een ledger ziet eruit als een USB-stick en bevat een speciale veiligheidschip die is ontworpen om je private keys te beveiligen. Deze keys zijn nodig om toegang te krijgen tot je cryptocurrencies en om transacties uit te kunnen voeren. Door je sleutels offline te bewaren, minimaliseer je het risico op cyberaanvallen.

Tip: Heb je nog geen crypto in je bezit? Dan is het goed om eerst een account aan te maken bij een exchange. Bitvavo is een groot en betrouwbaar platform. Zie ook onze handige video en ontdek hoe je binnen 5 minuten crypto koopt bij Bitvavo. Hieronder zie je een video van WijsGeld, waarin uitgelegd wordt hoe je vervolgens crypto verzendt vanaf Bitvavo naar een Ledger. 

Hoe zet ik mijn cryptomunten op een ledger?

Misschien vraag je je af hoe je je cryptomunten op je ledger krijgt. Dit is gelukkig een eenvoudig proces dat slechts enkele stappen vereist. Dit zie je ook in de video, maar we geven je graag nog een overzicht van hoe je dit doet:

  1. Download Ledger Live: De eerste stap is het downloaden van de Ledger Live-app op je computer of smartphone. Dit is de officiële app van Ledger waarmee je je hardware wallet kunt beheren.
  1. Maak verbinding met je ledger: Gebruik de meegeleverde USB-kabel om je ledger aan te sluiten op je computer. Indien je een Android-telefoon hebt, gebruik je een OTG-kabel. Zodra je verbinding hebt gemaakt, open je Ledger Live.
  1. Installeer de juiste apps: In Ledger Live vind je de “App Catalog”. Hier zoek je de cryptocurrency die je wilt opslaan en installeer je de bijbehorende app op je ledger.
  1. Maak een account aan: Na het installeren van de app, kun je een account aanmaken voor de betreffende cryptocurrency in Ledger Live. Dit account is gekoppeld aan je hardware wallet.
  1. Overboeken van je cryptomunten: Nu je account is aangemaakt, kun je je cryptomunten overboeken naar het adres dat door je ledger is gegenereerd. Dit adres kopieer je en plak je in de wallet of exchange van waaruit je de munten wilt versturen. We raden het dus aan om dit via Bitvavo te doen, maar dit kan bijvoorbeeld ook via Coinbase. 

Zo ziet een Ledger eruit 

Wat gebeurt er als ik mijn ledger verlies?

Een van de meest gestelde vragen is wat er gebeurt als je je ledger kwijtraakt. Het goede nieuws is dat je altijd een back-up hebt. Tijdens de installatie van je ledger word je gevraagd om een herstelzin van 24 woorden op te schrijven. Deze zin is erg belangrijk, want hiermee kun je toegang krijgen tot je crypto op een nieuwe ledger, mocht je de oude verliezen.

Zorg ervoor dat je deze herstelzin op een veilige plek bewaart. Bewaar deze bijvoorbeeld in een kluis, of op een andere beveiligde locatie. Raak je je ledger kwijt maar heb je je herstelzin veilig bewaard? Dan kun je eenvoudig je cryptocurrencies herstellen door de zin in te voeren op een nieuw apparaat.

Hoe veilig is een ledger?

De veiligheid van je cryptocurrencies is waarschijnlijk je grootste zorg. Een ledger biedt een zeer hoge mate van beveiliging omdat het een hardware wallet is die offline functioneert. Dit betekent dat je privésleutels nooit blootgesteld worden aan het internet, wat een belangrijk voordeel is ten opzichte van online wallets.

Toch is het belangrijk om waakzaam te blijven. Hoewel een ledger veel risico’s minimaliseert, is niets 100% veilig. Zo is het belangrijk om altijd je firmware up-to-date te houden en je herstelzin veilig te bewaren. Daarnaast is het goed om nooit je privésleutels of herstelzin digitaal op te slaan, bijvoorbeeld in een document op je computer.

Wat kost een ledger?

De prijs van een ledger varieert afhankelijk van het model dat je kiest. De Ledger Nano S is een van de meest betaalbare opties en biedt alle basisfunctionaliteiten die je nodig hebt om je crypto’s veilig op te slaan. De kosten liggen rond de €60 tot €80. Voor meer geavanceerde modellen liggen de kosten wat hoger, rond de €120 tot €150. Je kunt hierbij denken aan de Ledger Nano X. Deze biedt extra functies zoals Bluetooth-verbindingen.

Ondanks deze kosten is een ledger een waardevolle investering als je grotere bedragen investeert in crypto. Bij Bitvavo heb je namelijk een accountgarantie tot 100.000 euro. Dus investeer je meer geld? Dan raden we het altijd aan om een ledger aan te schaffen. Door je digitale activa te beschermen met een hardware wallet, verminder je het risico op verlies door hackers. Meer weten over de wallet bij Bitvavo? Klik dan ook even op het linkje en lees ons blog. 

Is het gebruik van een ledger ingewikkeld?

Misschien denk je dat het gebruik van een hardware wallet ingewikkeld is, maar niets is minder waar. Ledger heeft het proces zo eenvoudig mogelijk gemaakt, zelfs voor beginners. De installatie van Ledger Live en het aansluiten van de ledger op je computer of smartphone zijn in een paar minuten gedaan. De intuïtieve interface van de app begeleidt je stap voor stap door het proces.

Mocht je ergens tegenaan lopen, dan biedt Ledger uitgebreide ondersteuning via hun website en helpdesk. Ook zijn er talloze tutorials en video’s beschikbaar die je kunt raadplegen als je ergens niet uitkomt. Zie ook de eerder gedeelde video in dit artikel. Wil je meer weten over crypto wallets? Dan vind je onze volgende blogs wellicht ook interessant: 

Tot slot: Blijf er altijd rekening mee houden dat we deze pagina’s puur maken ter inspiratie en geen financieel advies geven. Doe altijd goed je eigen onderzoek en investeer nooit meer dan je bereid bent te verliezen. Zie onze pagina’s daarom vooral als inspiratie en probeer beleggingen goed te spreiden, op een manier die voor jou fijn werkt. Meer leren over crypto? Dan zien we je graag terug bij Bitvavotips.nl.

Nog geen Bitvavo account?

Bekijk de video en maak een account aan bij de grootste broker van Nederland. Over de eerste 10.000 euro betaal je geen handelskosten. Jesse legt uit hoe.

foto van jesse commandeur
Scroll naar boven