Is Bitvavo te vertrouwen?

De populariteit van crypto blijft toenemen, en daarmee ook de vraag naar betrouwbare handelsplatformen. Bitvavo is een van de grootste en meest gebruikte cryptocurrency exchanges in Nederland. Maar is Bitvavo te vertrouwen? In dit artikel duiken we dieper in op de veiligheid, betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid van Bitvavo. We beantwoorden veelgestelde vragen en geven je tips hoe je veilig kunt investeren. 

Wat is Bitvavo?

Bitvavo is een Nederlandse cryptocurrency exchange, opgericht in 2018 door Tim Baardse, Jelle de Boer en Mark Nuvelstijn. Het platform biedt gebruikers de mogelijkheid om eenvoudig verschillende cryptomunten te kopen, te verkopen en op te slaan. Bitvavo heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een van de grootste en meest populaire exchanges in Europa. Met een gebruiksvriendelijke interface en lage transactiekosten trekt het zowel beginnende als ervaren investeerders aan.

Tip: Bekijk ook onze Bitvavo account aanmaken pagina. Op deze pagina delen we een handige video waarop we stap voor stap laten zien hoe je een nieuw account aanmaakt. Maak je een account aan via onze link? Dan betaal je over de eerste 10.000 euro geen handelskosten. Dit komt doordat wij officieel partner zijn van Bitvavo. 

Hoe veilig is Bitvavo?

Een van de grootste zorgen bij gebruikers van cryptoplatformen is de veiligheid. Bitvavo heeft meerdere maatregelen genomen om jouw tegoeden en gegevens te beschermen.

Beveiligingsmaatregelen

Bitvavo biedt verschillende beveiligingsopties voor gebruikersaccounts, zoals tweefactorauthenticatie (2FA), anti-phishingcodes en IP-whitelisting. Daarnaast houdt het platform een deel van de digitale valuta in zogenaamde ‘cold wallets’. Dit zijn offline opslagruimtes die extra bescherming bieden tegen hackers. Slechts een klein percentage van de munten wordt bewaard in ‘hot wallets’ (online opslag) om snelle opnames te kunnen faciliteren.

Stichting Bitvavo Payments

Om klanttegoeden te beschermen, maakt Bitvavo gebruik van Stichting Bitvavo Payments. Dit betekent dat het geld van klanten apart wordt gehouden van de bedrijfsfinanciën. Mocht Bitvavo in financiële problemen komen, dan zijn jouw tegoeden beschermd en niet vatbaar voor schuldeisers.

Bitvavo Accountgarantie

Bitvavo heeft een unieke Accountgarantie geïntroduceerd. Dit houdt in dat als er zonder jouw toestemming geld/crypto van je account wordt afgeschreven, je in aanmerking kunt komen voor een vergoeding tot € 100.000. Dit biedt extra zekerheid voor gebruikers, wat bijdraagt aan het vertrouwen in het platform. Meer weten hierover? Lees dan ook ons blog: Is het veilig om crypto op Bitvavo te laten staan?

Is je geld verzekerd bij Bitvavo?

Bitvavo is geen bank en biedt daarom geen depositogarantie zoals traditionele banken dat doen. Toch heeft het platform maatregelen genomen om jouw geld zo veilig mogelijk te houden. Bitvavo werkt samen met verschillende ‘Custody Providers’ die klanttegoeden opslaan in beveiligde omgevingen. Hoewel dit geen volledige verzekering is, verkleint het wel het risico op verlies door hacks of andere incidenten.

Heeft Bitvavo een goede reputatie?

Bitvavo staat geregistreerd bij De Nederlandsche Bank (DNB) als aanbieder van crypto-diensten. Dit betekent dat het platform voldoet aan de Nederlandse wet- en regelgeving omtrent anti-witwaspraktijken en klantidentificatie. Deze registratie geeft gebruikers extra zekerheid over het feit dat Bitvavo betrouwbaar is en transparant opereert. Meer hierover lees je in ons blog: hoe veilig is Bitvavo?

Problemen en klachten

Sommige gebruikers ervaren problemen zoals vertraging bij uitbetalingen of inlogproblemen. Dit leidt soms tot frustratie en zelfs beschuldigingen van oplichting. Toch zijn deze klachten vaak te herleiden tot tijdelijke technische problemen of gebruikersfouten. Bitvavo heeft een supportteam dat doorgaans snel reageert op vragen en problemen. Bitvavo bellen is helaas niet mogelijk. 

Hoeveel kost handelen op Bitvavo?

Een belangrijk voordeel van Bitvavo zijn de lage handelskosten. Gebruikers betalen tussen de 0% en 0,25% aan transactiekosten, afhankelijk van het handelsvolume. Dit maakt Bitvavo een van de goedkoopste exchanges in Nederland vergeleken met andere aanbieders, waar de kosten kunnen oplopen tot 3%.

Opnamelimieten

Er geldt een standaard opnamelimiet van € 25.000 per 24 uur, zowel voor euro als crypto-opnames. Dit limiet kan worden verhoogd na verificatie. Daarnaast kun je via SEPA-betalingen eenvoudig geld storten op je Bitvavo-account. Voor gebruikers met een Nederlandse bankrekening duurt uitbetalen meestal maximaal 1 werkdag. Als je geld stort op je account, kun je dit vaak al binnen een paar minuten investeren in crypto

Kan je geld verliezen op Bitvavo?

Ja, net als bij elke vorm van investeren, brengt handelen in cryptomunten risico’s met zich mee. De waarde van crypto kan sterk schommelen, waardoor je geld kunt verliezen. Bitvavo biedt ook crypto staking en lending aan, waarmee je rente kunt verdienen op je cryptomunten. Hoewel dit extra rendement kan opleveren, brengt het ook extra risico’s met zich mee, zoals het verlies van tegoeden bij een faillissement van de betrokken partijen. Dat laatste geldt vooral bij Lending.

Geen herstel bij foutieve opnames

Een ander belangrijk punt om te overwegen is dat Bitvavo niet verantwoordelijk is voor het herstel van tegoeden die zijn verzonden naar verkeerde of onbetrouwbare adressen. Zodra je crypto van het platform hebt opgenomen, ligt de verantwoordelijkheid volledig bij jou. Zorg dus dat je altijd de juiste gegevens invoert bij het opnemen van geld of cryptomunten.

Belasting en regelgeving: Wat moet je weten?

De Belastingdienst beschouwt cryptovaluta als bezittingen die je moet opgeven in box 3. Dit betekent dat je belasting betaalt over de waarde van je cryptomunten op 1 januari van het belastingjaar. Bitvavo biedt de mogelijkheid om een uitdraai te maken van jouw crypto transacties. Hiervoor werken ze samen met Blockpit. Hierdoor kun jij jouw crypto tegoeden gemakkelijk aangeven bij de inkomstenbelasting. 

Registratie bij De Nederlandsche Bank

Door de invoering van de vijfde anti-witwasrichtlijn is Bitvavo verplicht zich te registreren bij de DNB. Dit betekent dat het platform strikte regels volgt omtrent klantidentificatie en witwaspreventie. Deze regelgeving maakt Bitvavo een veilige keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar een gereguleerde exchange.

Wat zijn de alternatieven voor Bitvavo?

Hoewel Bitvavo een sterke reputatie heeft in Nederland, zijn er ook andere platforms die het overwegen waard zijn. Denk aan internationale exchanges zoals Kraken en Coinbase, die vaak hogere handelsvolumes en meer cryptovaluta ondersteunen. Toch wint Bitvavo het op gebied van gebruiksgemak, lage kosten en ondersteuning in het Nederlands.

Dus: Is Bitvavo te vertrouwen?

Bitvavo is een betrouwbare en veilige optie voor het kopen en verkopen van cryptovaluta. Met een registratie bij De Nederlandsche Bank, diverse beveiligingsmaatregelen en een unieke Accountgarantie biedt het platform gebruikers veel zekerheid. Toch blijft investeren in crypto risicovol, dus wees altijd voorzichtig en doe grondig onderzoek voordat je grote bedragen investeert. Bitvavo is geen scam, maar zoals bij elk platform kunnen technische problemen of gebruikersfouten tot frustratie leiden. Maak gebruik van de beveiligingsopties en wees alert op verdachte activiteiten om jouw ervaring zo veilig mogelijk te maken. Wil je meer weten over mijn eigen ervaring met Bitvavo? Bekijk dan ook mijn uitgebreide Bitvavo review.

Tot slot: Blijf er altijd rekening mee houden dat we deze pagina’s puur maken ter inspiratie en geen financieel advies geven. Doe altijd goed je eigen onderzoek en investeer nooit meer dan je bereid bent te verliezen. Zie onze pagina’s daarom vooral als inspiratie en probeer beleggingen goed te spreiden, op een manier die voor jou fijn werkt. Meer leren over investeren in crypto? Dan zien we je graag terug bij Bitvavotips.nl.

Nog geen Bitvavo account?

Bekijk de video en maak een account aan bij de grootste broker van Nederland. Over de eerste 10.000 euro betaal je geen handelskosten. Jesse legt uit hoe.

foto van jesse commandeur
Scroll naar boven