Wat moet je weten om te starten met crypto?

starten met crypto

Steeds meer mensen overwegen om in crypto te investeren, maar waar begin je? In deze blog ontdek je alles wat je moet weten om met vertrouwen te starten. We geven je alle handvatten, zodat je zelf aan de slag kunt. Ontdek snel meer. 

Wat is cryptocurrency en hoe werkt het?

Crypto is een digitale of virtuele valuta die gebruikmaakt van cryptografie voor beveiliging. In tegenstelling tot traditionele valuta, zoals de euro of dollar, wordt crypto niet beheerd door een centrale autoriteit, zoals een bank of overheid. Dit maakt cryptocurrency gedecentraliseerd.

Tip: Wil je zelf crypto kopen? Doe dit dan via een betrouwbaar platform. Zelf handel ik al jaren via Bitvavo. Hier hebben wij goede ervaringen mee. Ook hebben we een video over het aanmaken van een account bij Bitvavo. Bekijk deze direct even, dan kun je zelf ontdekken of investeren in crypto bij je past. In de video leiden we je stap voor stap door het proces. 

Blockchain: de basis van crypto

De technologie achter de meeste cryptocurrencies is blockchain. Dit is een gedistribueerd grootboek dat alle transacties bijhoudt in een netwerk van computers. Elke transactie wordt vastgelegd in een blok, en deze blokken vormen samen een keten: de blockchain. Het systeem is veilig, omdat elk nieuw blok afhankelijk is van het vorige blok, waardoor het onmogelijk is om een transactie achteraf te wijzigen. Meer weten over hoe crypto werkt? Klik dan ook op het linkje en lees ons uitgebreide blog. 

Mining en consensusmechanismen

Cryptocurrencies zoals Bitcoin worden gecreëerd via een proces dat mining heet. Bij mining gebruiken krachtige computers complexe wiskundige formules om transacties te verifiëren en aan de blockchain toe te voegen. Voor hun werk ontvangen miners nieuwe munten als beloning. Dit systeem maakt gebruik van een consensusmechanisme, zoals proof of work (PoW) of proof of stake (PoS), om ervoor te zorgen dat alle deelnemers in het netwerk overeenstemming bereiken over de geldigheid van transacties.

Hoe koop je je eerste cryptocurrency?

Voordat je in crypto investeert, moet je weten hoe je het kunt kopen en waar je het kunt opslaan. Hieronder volgen de stappen die je moet nemen:

Stap 1: Kies een betrouwbare exchange

Om cryptocurrency te kopen, heb je een account nodig bij een crypto exchange, een online platform waar je cryptocurrencies kunt kopen, verkopen en verhandelen. Bekende exchanges zijn Coinbase, Kraken en het Nederlandse platform Bitvavo. Kies een platform dat bij je past op basis van kosten, gebruiksgemak en aanbod. In mijn Bitvavo review zie je waarom ik graag voor Bitvavo kies. 

Stap 2: Verifieer en financier je account

Na het aanmaken van een account moet je meestal je identiteit verifiëren. Dit proces kan enkele minuten tot enkele uren duren. Vervolgens stort je geld op je account. Dit kan meestal met een bankoverschrijving, creditcard of via andere betaalmethoden.

Stap 3: Kies een cryptocurrency

Nu er geld op je account staat, kun je je eerste crypto kopen. Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) zijn populaire keuzes voor beginners, maar er zijn duizenden andere munten beschikbaar. Doe je onderzoek en kies een munt die bij je past. Bekijk ook even crypto’s die naar mijn mening veel potentie hebben (geen financieel advies, maar enkel ter inspiratie). 

Stap 4: Beveilig je investering

Na de aankoop is het belangrijk om je crypto veilig op te slaan. Je kunt ervoor kiezen om je munten op de exchange te laten staan, maar dit brengt risico’s met zich mee. Helemaal als je hier echt grote bedragen op laat staan (bijvoorbeeld meer dan 100.000 euro). Een veiligere optie is om je crypto op te slaan in een digitale wallet. Er zijn verschillende soorten wallets, waaronder hardware wallets (fysieke apparaten) en software wallets (applicaties op je computer of smartphone). Hierbij kun je denken aan Trust Wallet

Hoe maak je winst met crypto?

Veel mensen zien cryptocurrency als een manier om snel rijk te worden, maar het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben. Crypto kan zeer winstgevend zijn, maar de markt is ook volatiel en risicovol. Lees ook ons uitgebreide blog over hoe jij winst kunt maken met crypto

Wat zijn de verschillende manieren om te handelen?

Er zijn verschillende manieren om met crypto te handelen. Je kunt bijvoorbeeld daytrader worden en profiteren van dagelijkse prijsbewegingen, of je kunt ervoor kiezen om je munten voor de lange termijn vast te houden, in de hoop dat de waarde over de jaren toeneemt. Welke methode je ook kiest, zorg ervoor dat je een duidelijke strategie hebt en je risico’s beheert.

Kan ik 100 euro per dag verdienen met crypto?

Het is mogelijk om dagelijks winst te maken met crypto, maar dit hangt af van je investering, strategie en de marktomstandigheden. Als je bijvoorbeeld 1.000 euro investeert en een stijging van 10% in een dag bereikt, kun je 100 euro verdienen. Houd er echter rekening mee dat deze winsten niet gegarandeerd zijn en dat je ook geld kunt verliezen. Neem dus niet te veel risico. Wanneer je eerst verlies draait, wordt het weer lastiger om je account te laten groeien. 

Veelgestelde vragen van beginners

Bij Bitvavotips.nl krijgen we regelmatig vragen van onze lezers. Die hebben we uiteraard weer verzameld. Graag lichten we het een en ander toe:

Is crypto gemakkelijk te leren?

Crypto kan in het begin overweldigend lijken, maar met de juiste bronnen kun je snel de basis leren. Begin met het begrijpen van termen zoals blockchain, wallets en private keys. Er zijn tal van gratis bronnen beschikbaar, zoals artikelen, video’s en cursussen, die je op weg kunnen helpen. Kijk bijvoorbeeld ook eens op het YouTube kanaal van DoopieCash. Deze heren leggen alles heel duidelijk uit voor beginners. Meer weten over het beginnen met crypto? Klik dan ook even op het linkje en lees ons blog. 

Hoeveel moet ik investeren?

Crypto is een risicovolle investering. Financiële experts raden aan om niet meer dan 5% van je totale portfolio in crypto te investeren. Begin met een klein bedrag, zoals 100 euro. Zo kun je crypto leren begrijpen, zonder dat je direct veel verlies lijdt. 

Wat zijn de grootste risico’s?

Crypto is volatiel en onvoorspelbaar. Prijzen kunnen snel stijgen, maar ook net zo snel dalen. Daarnaast is de regelgeving rondom crypto nog in ontwikkeling, wat onzekerheid met zich meebrengt. Investeer nooit meer dan je bereid bent te verliezen.

Wat zijn altcoins en waarom zijn ze interessant?

Naast Bitcoin zijn er duizenden andere cryptocurrencies, die gezamenlijk altcoins worden genoemd. Denk aan Ethereum, XRP en Solana. Deze munten verschillen van Bitcoin omdat ze vaak unieke functies en toepassingen hebben. Zo wordt Ethereum veel gebruikt voor slimme contracten, terwijl Ripple zich richt op snelle, goedkope betalingen. Als je meer wilt dan alleen Bitcoin, kan het interessant zijn om te onderzoeken welke altcoins potentieel hebben voor groei.

Is crypto anoniem?

Een veelvoorkomend misverstand is dat alle cryptotransacties volledig anoniem zijn. In werkelijkheid zijn de meeste transacties pseudoniem. Dit betekent dat je identiteit niet direct gekoppeld is aan je transacties, maar dat je wel te traceren bent via je walletadres. Overheden en andere instanties kunnen blockchain gegevens analyseren en zo patronen ontdekken. Wil je echt anoniem blijven? Dan moet je extra maatregelen nemen, zoals het gebruik van privacycoins of een VPN. Hoewel sommige mensen het fijn zouden vinden, denken wij nooit dat het lukt om helemaal anoniem te blijven. 

Wat moet je weten over belastingen en crypto?

Veel beginners vergeten dat je ook over cryptocurrency belasting moet betalen. In Nederland wordt crypto beschouwd als vermogen en valt het onder de vermogensrendementsheffing (box 3). Je moet je crypto’s dus opgeven bij de belastingdienst. Daarnaast kunnen winsten uit handel in crypto als inkomen worden gezien, afhankelijk van hoe actief je handelt. Zorg dat je op de hoogte bent van de fiscale regels om nare verrassingen te voorkomen. Lees ook ons blog over crypto en belasting. We raden het ook aan om je boekhouder te raadplegen, aangezien wij geen financieel adviseurs zijn. 

Hoe bepaal ik de waarde van een cryptocurrency?

De waarde van een cryptocurrency hangt af van verschillende factoren. De belangrijkste zijn vraag en aanbod. Daarnaast spelen ook technologische ontwikkelingen, nieuws en regelgeving een grote rol. Volg het nieuws, analyseer de markten en kijk naar de langetermijnvisie van een munt. Dit helpt je om beter te begrijpen waarom de prijs fluctueert.

Wat als de markt instort?

De cryptomarkt staat bekend om zijn grote schommelingen. Het is belangrijk om voorbereid te zijn op een mogelijke marktcorrectie. Dit betekent niet dat je meteen moet verkopen als de prijzen dalen. Vaak is het juist beter om rustig te blijven en je strategie te volgen. Zorg dat je voldoende gespreid investeert, zodat je niet al je geld in één munt hebt zitten. Een slimme belegger laat zich niet leiden door emoties, maar door data en strategie.

Hoe herken je een betrouwbare cryptomunt?

Niet elke cryptocurrency is even betrouwbaar. Sommige munten worden alleen gelanceerd om snel geld te verdienen en verdwijnen daarna. Dit noemen we ook wel een ‘rug pull’. Doe altijd je eigen onderzoek (DYOR) voordat je investeert. Kijk naar het team achter de munt, hun trackrecord, de technologie en de community. Een goed project heeft meestal een duidelijk doel, een sterke community en een transparante roadmap. Bekijk ook ons blog over goede crypto’s om mee te beginnen.

Wat is staking en hoe werkt het?

Staking is een manier om passief inkomen te verdienen met je crypto. Je zet een bepaald aantal munten vast om het netwerk te ondersteunen. In ruil daarvoor ontvang je beloningen, meestal in de vorm van extra munten. Het is vergelijkbaar met rente op een spaarrekening, maar dan voor crypto. Niet alle munten kunnen worden gestaked, dus controleer of jouw crypto deze optie biedt. Het voordeel van staken bij Bitvavo is dat je jouw munten gewoon kan blijven verhandelen. Normaal kan dit niet. 

Tot slot: Blijf er altijd rekening mee houden dat we deze pagina’s puur maken ter inspiratie en geen financieel advies geven. Doe altijd goed je eigen onderzoek en investeer nooit meer dan je bereid bent te verliezen. Zie onze pagina’s daarom vooral als inspiratie en probeer beleggingen goed te spreiden, op een manier die voor jou fijn werkt. Meer leren over crypto? Dan zien we je graag terug bij Bitvavotips.nl.

Nog geen Bitvavo account?

Bekijk de video en maak een account aan bij de grootste broker van Nederland. Over de eerste 10.000 euro betaal je geen handelskosten. Jesse legt uit hoe.

foto van jesse commandeur
Scroll naar boven