Hoe handel je in crypto? Uitleg voor beginners

handelen in crypto blog

Cryptocurrencies hebben de afgelopen jaren enorm aan populariteit gewonnen. Steeds meer mensen willen weten hoe ze kunnen handelen in crypto. Ook willen veel mensen weten of dit nou echt winstgevend is. In dit artikel geven we een uitgebreide uitleg over hoe je als beginner kunt starten met crypto, welke stappen je moet volgen, en welke strategieën je kunt toepassen.

Wat is crypto?

Crypto is een digitale valuta die geen bank of financiële instelling nodig heeft om transacties te verifiëren. In plaats daarvan worden transacties geverifieerd en vastgelegd op een blockchain, een onveranderbaar grootboek dat assets en trades bijhoudt. Bekende voorbeelden van cryptocurrencies zijn Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH).

Tip: Lijkt het je leuk om te investeren in crypto? Doe dit dan altijd met geld wat je bereid bent te verliezen. In onze Bitvavo uitlegvideo zie je al hoe je binnen 5 minuten een account aanmaakt bij Bitvavo. Mocht je zelf willen starten, dan raden we het zeker aan om de video even te bekijken. Dan weet je zeker dat je veilig aan de slag gaat. 

Waarom beginnen met crypto trading?

Handelen in crypto biedt verschillende voordelen. Het is een gedecentraliseerde markt die 24/7 open is, wat betekent dat je altijd kunt handelen, ongeacht het tijdstip of je locatie. Daarnaast kunnen de grote prijsschommelingen kansen bieden voor mooie winsten. Wel moet je er rekening mee houden dat het risico hierdoor ook groter is. Hieronder zie je mijn video, waarin ik uitleg hoe jij succesvol kunt worden met crypto trading.

Hoe begin je met handelen in crypto?

Beginnen hoeft niet lastig te zijn, zoals je al kon zien in onze video. Daarin laten we precies zien welke stappen je moet nemen voor het aanmaken van een account. Hieronder lichten de stappen graag nog voor je toe. 

1. Maak een account aan bij een exchange

De eerste stap is het openen van een account bij een betrouwbare crypto exchange. Bekende exchanges zijn Coinbase, Kraken en natuurlijk Bitvavo. Zorg ervoor dat je een platform kiest dat past bij jouw behoeften en controleer de beveiligingsmaatregelen van de exchange.

2. Verifieer je account en zet er geld op 

Na het aanmaken van een account moet je je identiteit verifiëren. Dit is een standaardprocedure om fraude en witwassen te voorkomen. Vervolgens stort je geld op je account, meestal via een bankoverschrijving, PayPal of Creditcard. 

3. Kies een cryptocurrency om te handelen

Begin met het kiezen van een cryptocurrency waarin je wilt handelen. Voor beginners is het verstandig om te starten met bekende valuta’s, zoals Bitcoin of Ethereum. Deze munten hebben een hoge liquiditeit en zijn minder volatiel dan kleinere munten.

Zie hieronder mijn uitleg van het geavanceerde gedeelte van Bitvavo. Dan weet je alvast hoe de market order, limit order en de stop limit order werkt.

Welke strategieën kun je gebruiken?

Ga je beginnen met crypto? Dan zijn er verschillende strategieën die je kunt hanteren. Deze lichten we graag voor je toe, zodat je zelf kunt kijken wat bij jou past. 

HODLen

HODLen is een term die in de crypto community wordt gebruikt. Dit betekent simpelweg het kopen en vasthouden van crypto voor een langere periode. Dit doe je als je denkt dat de waarde op termijn zal stijgen. 

Swingtraden

Swingtraden is het kopen van crypto en het vasthouden voor een paar dagen tot enkele weken. Deze strategie richt zich op het profiteren van prijsschommelingen binnen een kortere termijn.

Daytrading

Daytraden omvat het kopen en verkopen van crypto binnen dezelfde dag. Het doel is om te profiteren van prijsbewegingen op de korte termijn. Dit vereist echter veel tijd, aandacht en een goed begrip van de markt. Vaak wordt ook wel enig startkapitaal aangeraden. Dit vanwege de transactiekosten en marge kosten op exchanges. Meer hierover lees je in ons blog met als titel: Hoeveel geld heb je nodig voor het daytraden van crypto? Wil je direct mijn volledige crypto daytrading tutorial zien? Zorg dan ook dat je volgende video helemaal bekijkt. Hierin komen alle belangrijke onderwerpen om te beginnen aan bod.

Hoe kies je de juiste crypto om te handelen?

Kies een cryptocurrency met hoge liquiditeit en volatiliteit. Hoge liquiditeit zorgt ervoor dat je snel kunt kopen en verkopen zonder de marktprijs te beïnvloeden. Volatiliteit biedt kansen voor winst, maar vergroot ook het risico.

Fundamentele en technische analyse

Voer zowel fundamentele als technische analyses uit. Fundamentele analyse kijkt naar de achterliggende waarde en het potentieel van de cryptocurrency, zoals het team, de technologie en het doel ervan. Hiervoor is het ook goed om het laatste crypto nieuws te volgen, bijvoorbeeld via CoinDesk. Dit is een van de grootste crypto nieuwswebsites ter wereld. Technische analyse richt zich op prijs- en volumegegevens om toekomstige prijsbewegingen te voorspellen. Je kunt hier ook indicatoren voor gebruiken. Lijkt het je interessant om te starten met daytraden? Lees dan ook ons blog over welke crypto’s geschikt zijn voor daytraden

Welke tools zijn handig als je gaat beginnen?

Ook de tools lichten we graag voor je toe, zodat je een goede start maakt. Enkel TradingView betaal je geld voor, als je van alle features gebruik wilt maken. 

CoinMarketCap / CoinGecko

CoinMarketCap en CoinGecko zijn populaire platforms die gedetailleerde informatie bieden over verschillende cryptocurrencies, inclusief prijs, handelsvolume en marktkapitalisatie.

TradingView

TradingView is een krachtige tool voor technische analyse. Het biedt geavanceerde grafieken en veel technische indicatoren. Hiermee kun je prijstrends en patronen analyseren. Bekijk ook mijn uitgebreide tutorial over TradingView hieronder. 

On-chain analyse tools

On-chain analyse tools zoals Glassnode geven inzicht in blockchain data en kunnen helpen bij het voorspellen van marktbewegingen. Dit door het analyseren van transacties en andere gegevens van de blockchain.

Veelgestelde vragen van beginners

Natuurlijk krijgen wij bij de redactie van Bitvavotips.nl regelmatig vragen van onze lezers. We hebben deze vragen verzameld en proberen hier zo goed mogelijk antwoord op te geven. 

Kan ik 100 euro per dag verdienen met crypto trading?

Ja, het is mogelijk om 100 euro per dag te verdienen met crypto, maar het vereist een goede strategie en geduld. Om 100 euro per dag te verdienen, moet je al wel een redelijk kapitaal in crypto hebben. Houd hier rekening mee. Het beste is om klein te beginnen en dit langzaam uit te bouwen. Wil je meer weten over hoe je geld kunt verdienen met crypto? Lees dan ook ons blog met als titel: Hoe kun je winst maken met crypto? 

Hoe weet ik welke crypto ik moet kopen?

Gebruik een combinatie van fundamentele en technische analyses om de beste cryptocurrencies te vinden. Lees whitepapers, onderzoek het team achter de munt en gebruik tools zoals CoinMarketCap en TradingView. Wil je weten welke crypto je kunt kopen op Bitvavo? Dan hebben we ook daarover een blog voor je klaarstaan. 

Wat zijn de risico’s van crypto trading?

Crypto is vrij volatiel. Dit kan leiden tot grote winsten, maar ook tot aanzienlijke verliezen. Investeer alleen geld dat je kunt missen. Zorg verder voor een gediversifieerde portefeuille om risico’s te spreiden. Dit betekent dat je ook kunt investeren in andere assets, denk bijvoorbeeld aan aandelen, forex en/of vastgoed. 

Tot slot: Blijf er altijd rekening mee houden dat we deze pagina’s puur maken ter inspiratie en geen financieel advies geven. Doe altijd goed je eigen onderzoek en investeer nooit meer dan je bereid bent te verliezen. Zie onze pagina’s daarom vooral als inspiratie en probeer beleggingen goed te spreiden, op een manier die voor jou fijn werkt. Meer leren over crypto? Dan zien we je graag terug bij Bitvavotips.nl.

Nog geen Bitvavo account?

Bekijk de video en maak een account aan bij de grootste broker van Nederland. Over de eerste 10.000 euro betaal je geen handelskosten. Jesse legt uit hoe.

foto van jesse commandeur
Scroll naar boven