Hoe werkt crypto? Simpele uitleg voor beginners

Crypto kan in eerste instantie lastige materie lijken, maar het is eigenlijk een redelijk eenvoudig concept als je de basis begrijpt. In dit artikel leg ik uit hoe crypto werkt, hoe je er geld mee kan verdienen en wat je moet weten om te beginnen. Laten we eerst kijken naar wat crypto precies is en hoe het functioneert.

Wat is cryptocurrency?

Crypto is een digitale valuta die cryptografie gebruikt voor beveiliging. In tegenstelling tot traditionele valuta’s, die door een centrale bank worden uitgegeven, is cryptocurrency gedecentraliseerd en opereert het op een blockchain. Dit is de technologie die achter cryptomunten schuil gaat. 

Tip: Vind je de blockchaintechnologie interessant en geloof je in de toekomst van crypto? Dan kun je heel eenvoudig starten met crypto. Maak hiervoor een Bitvavo account aan. Klik even op het linkje, dan zie je hoe je binnen 5 minuten zelf een account hebt. Bij dit platform kun je al vanaf 5 euro investeren in crypto.

Hoe werkt een blockchain?

De blockchain is een gedistribueerd openbaar grootboek dat alle transacties vastlegt. Wanneer iemand een transactie maakt, wordt deze toegevoegd aan een blok van transacties. Dit blok wordt vervolgens toegevoegd aan de keten van eerdere blokken, vandaar de naam blockchain. Elk blok bevat een cryptografische hash van het vorige blok, wat zorgt voor een veilige en onveranderlijke keten.

Voorbeeld van een transactie

Stel dat je een vriend een Bitcoin (BTC) wilt sturen. Deze transactie wordt naar het netwerk van computers (ook wel nodes genoemd) verzonden die de transactie valideren. Als de transactie geldig is, wordt deze toegevoegd aan een blok. Dit blok wordt vervolgens toegevoegd aan de blockchain, waardoor de transactie permanent en onveranderlijk wordt.

Hoe worden cryptocurrencies gemaakt?

Cryptocurrencies worden vaak gemaakt door een proces dat mining heet. Bij mining gebruiken computers rekenkracht om complexe wiskundige problemen op te lossen. Als een computer een probleem oplost, wordt een nieuw blok aan de blockchain toegevoegd en ontvangt de miner een beloning in de vorm van nieuwe cryptocurrencies. 

Wat is staking?

Naast mining is er ook staking, waarbij je bestaande cryptocurrencies vastzet om transacties op de blockchain te valideren. In ruil voor het vastzetten van je munten ontvang je beloningen, meestal in de vorm van extra munten. Dit proces is minder energie-intensief dan mining en wordt vaak gebruikt bij cryptocurrencies met een Proof of Stake (PoS) mechanisme. Meer hierover lees je in ons blog: Wat is crypto staking?

Hoe verdien je geld met crypto?

Er zijn verschillende manieren om geld te verdienen met cryptocurrency:

1. Investeren en vasthouden

Een veelgebruikte strategie is om cryptocurrency te kopen en deze vast te houden in de hoop dat de waarde ervan stijgt. Dit wordt ook wel HODLing genoemd. Veel mensen hebben aanzienlijke winsten behaald door vroeg te investeren in cryptocurrencies, zoals Bitcoin en Ethereum.

2. Swingtraden / daytraden

Traden houdt in dat je cryptocurrencies koopt en verkoopt binnen een korte periode om te profiteren van prijsfluctuaties. Hoewel dit winstgevend kan zijn, brengt het ook veel risico’s met zich mee en vereist het kennis en ervaring. In ons blog “Hoe handel je in crypto? Uitleg voor beginners” lees je hoe je zelf aan de slag kunt gaan met crypto trading. 

3. Rente verdienen

Je kunt ook rente verdienen door je cryptocurrencies uit te lenen via gedecentraliseerde financiële platforms (DeFi). Deze platforms verbinden kredietnemers en kredietgevers zonder tussenkomst van een traditionele financiële instelling. In ruil voor het uitlenen van je crypto ontvang je rente, die vaak hoger is dan bij traditionele spaarrekeningen.

4. Staken

Zoals eerder genoemd, kun je beloningen verdienen door je cryptocurrencies vast te zetten om het netwerk te ondersteunen. Dit is vooral gebruikelijk bij PoS-netwerken, zoals Ethereum 2.0 en Solana

Fouten kunnen je duur komen te staan

Cryptocurrencies bieden een zekere mate van veiligheid door het gebruik van cryptografie, maar omdat ze gedecentraliseerd zijn, zijn er geen terugboekmogelijkheden zoals bij traditionele banktransacties. Als je crypto verstuurt naar het verkeerde adres, kun je deze niet terugkrijgen.

Hoe start ik met investeren in crypto?

Het beginnen met investeren in crypto is eenvoudiger dan je denkt. Je hebt alleen een betrouwbare crypto-exchange en een wallet nodig. Platforms zoals Coinbase en Bitvavo zijn populaire keuzes. Dit vanwege hun gebruiksvriendelijke interface en sterke beveiliging. Maak een account aan, verifieer je identiteit en je kunt je eerste aankoop doen. Vergeet niet om je crypto over te zetten naar een veilige wallet, zoals een hardware wallet. Dit voor extra beveiliging. 

Wat is een crypto wallet?

Een crypto wallet is een digitale portemonnee die je gebruikt om je cryptocurrencies veilig op te slaan. Er zijn verschillende soorten wallets: hardware wallets, software wallets en online wallets. Hardware wallets, zoals de Ledger Nano S, bieden de hoogste beveiliging omdat ze offline zijn. Software wallets, zoals die van Exodus, zijn handig en toegankelijk via je computer of telefoon. Online wallets zijn het meest toegankelijk, maar ook het minst veilig vanwege het risico op hacks. 

Kies een wallet die bij je past

Kies een wallet die bij je behoeften past en zorg ervoor dat je je privé-sleutels veilig bewaart. Investeer je via Bitvavo? Dan is het goed om te vermelden dat je hier wel een accountgarantie hebt tot 100.000 euro en dat je gebruik kunt maken van 2FA. Dit om je crypto tegoeden optimaal te beschermen. Meer hierover in ons blog: hoe veilig is Bitvavo? 

Hoe zet ik mijn crypto om in (contant) geld?

Er zijn verschillende manieren om je cryptocurrency om te zetten in contant geld:

  1. Gebruik een exchange: Platformen zoals Coinbase en Bitvavo maken het eenvoudig om je crypto te verkopen en het geld over te zetten naar je bankrekening. Voordeel van Bitvavo is dat het een Nederlands platform is en je uitbetalingen meestal binnen 1 werkdag op je rekening hebt. 
  2. Bitcoin ATM’s: Sommige steden hebben crypto ATM’s waar je je crypto kunt inwisselen voor contant geld. Vaak zijn er wel maar enkele cryptomunten mogelijk, dus houd hier rekening mee.
  3. Peer-to-peer transacties: Je kunt ook direct met een andere persoon handelen en contant geld ontvangen in ruil voor je crypto. 

We hopen dat dit blog je alvast een stapje op weg geholpen heeft. We hebben bewust wat interne links hier en daar toegevoegd. Klik ook zeker even rond binnen de website van Bitvavotips.nl. Dan weten we zeker dat je veilig aan de slag gaat. 

Tot slot: Blijf er altijd rekening mee houden dat we deze pagina’s puur maken ter inspiratie en geen financieel advies geven. Doe altijd goed je eigen onderzoek en investeer nooit meer dan je bereid bent te verliezen. Zie onze pagina’s daarom vooral als inspiratie en probeer beleggingen goed te spreiden, op een manier die voor jou fijn werkt.

Nog geen Bitvavo account?

Bekijk de video en maak een account aan bij de grootste broker van Nederland. Over de eerste 10.000 euro betaal je geen handelskosten. Jesse legt uit hoe.

foto van jesse commandeur
Scroll naar boven