Crypto en belasting: Hoe zit het?

crypto en belasting

Crypto wordt steeds populairder. Of je nu handelt in Bitcoin, Ethereum of andere digitale munten; de vraag die veel mensen bezighoudt is: hoe zit het met de belasting? In Nederland zijn er duidelijke regels over het opgeven van crypto bij de belastingaangifte. Toch bestaat er veel onduidelijkheid over wat wel en niet moet worden aangegeven, hoeveel belasting je moet betalen en wat de mogelijke gevolgen zijn van het niet opgeven van je crypto. In dit artikel leggen we je alles uit wat je moet weten over crypto en belasting. Houd er wel rekening mee: wij zeggen financieel adviseurs, dus laat je altijd adviseren door een boekhouder/accountant. 

Moet ik belasting betalen over mijn crypto?

Ja, als je crypto bezit, moet je deze in de meeste gevallen opgeven bij de Belastingdienst. Cryptomunten vallen in Nederland onder de categorie ‘overige bezittingen’ in box 3. Dat betekent dat ze worden gezien als een vorm van vermogen, vergelijkbaar met bijvoorbeeld spaargeld of aandelen. Op 1 januari van ieder jaar wordt de waarde van je crypto bepaald, en die waarde moet je vervolgens opgeven in je belastingaangifte. De Belastingdienst berekent vervolgens de belasting die je moet betalen op basis van je totale vermogen.

Tip: Wil je jouw crypto altijd correct opgeven? Dan raden het we het aan om Bitvavo te gebruiken. Hier kun je een belastingrapport exporteren die je kunt opgeven bij de inkomstenbelasting. Zo weet je zeker dat het goed gaat. Bekijk direct onze video over hoe je een account aanmaakt bij Bitvavo.  

Wat is het heffingsvrij vermogen?

Het heffingsvrij vermogen is het bedrag aan vermogen waarover je geen belasting hoeft te betalen. In 2024 bedraagt dit €57.000 per persoon. Heb je een fiscale partner? Dan is het gezamenlijke heffingsvrij vermogen €114.000. Als je totale vermogen inclusief je cryptovaluta boven deze grens uitkomt, dan moet je belasting betalen over het bedrag dat boven het heffingsvrij vermogen uitkomt.

Hoe berekent de Belastingdienst de belasting?

De Belastingdienst berekent de belasting over je vermogen in box 3, inclusief cryptovaluta, op basis van een fictief rendement. Dit fictieve rendement is een schatting van het gemiddelde rendement dat je met je vermogen zou kunnen behalen. In 2024 wordt over dit fictieve rendement 36% belasting geheven.

Voor ‘overige bezittingen’, waaronder cryptovaluta vallen, wordt een hoger fictief rendement gehanteerd dan voor spaargeld. Voor 2024 is dit fictieve rendement vastgesteld op 6,04% voor overige bezittingen, terwijl het voor spaargeld slechts 1,03% is. Dit hogere fictieve rendement voor cryptovaluta kan resulteren in een hogere belastingdruk op je cryptovaluta in vergelijking met spaargeld​. 

Belastingtarief over fictief rendement

De 36% is het belastingtarief dat je betaalt over het fictieve rendement. De 6,04% is het fictieve rendement dat de Belastingdienst veronderstelt voor ‘overige bezittingen’, zoals cryptovaluta. Dus: eerst wordt 6,04% van je vermogen als fictief rendement berekend, en vervolgens betaal je daarover 36% belasting​. Bij spaargeld is dit dus lager. We raden het aan om voor actuele info altijd de website van de Belastingdienst te bekijken. Zo weet je zeker dat de informatie actueel is. 

Hoe geeft de Belastingdienst mijn crypto waarde?

De waarde van je crypto wordt bepaald op basis van de koers op 1 januari van het betreffende jaar. Dit wordt de peildatum genoemd. Gebruik hiervoor de koers van de exchange die je hebt gebruikt om je crypto te kopen of te verhandelen. Het is belangrijk om deze waarde nauwkeurig vast te leggen, want dit is het bedrag dat je moet opgeven bij je belastingaangifte. Hieronder zie je een screenshot van hoe je jouw belastingrapport exporteert via Bitvavo (dit kan op meerdere manieren). Houd dus rekening met de peildatum van 1 januari. 

Wat gebeurt er als ik mijn crypto niet opgeef?

Het niet opgeven van je crypto kan leiden tot ernstige gevolgen. De Belastingdienst heeft steeds meer middelen om vermogen, waaronder cryptovaluta, op te sporen. Wanneer je crypto verkoopt en een aanzienlijke winst boekt, kan de Belastingdienst dit opmerken via een vermogensvergelijking. Als blijkt dat je vermogen aanzienlijk is gestegen zonder dat dit in je aangifte is vermeld, kan dit leiden tot een onderzoek. Bij fraude kunnen boetes oplopen tot 300% van de verschuldigde belasting. Daarnaast kan de Belastingdienst ook strafrechtelijke vervolging in gang zetten. 

Hoeveel crypto mag ik belastingvrij hebben?

In Nederland geldt een heffingsvrij vermogen van €57.000 per persoon in 2024. Als je totale vermogen, inclusief crypto, onder deze grens blijft, hoef je geen belasting te betalen. Dit betekent dat je belastingvrij cryptovaluta kunt bezitten, zolang het totale bedrag aan vermogen onder deze drempel blijft. Let er wel op dat je altijd eerlijk bent in je aangifte. Zelfs als je denkt dat je onder de vrijstellingsgrens blijft, is het verstandig om je vermogen goed op te geven.

Hoe controleert de Belastingdienst mijn crypto?

De Belastingdienst heeft verschillende manieren om zicht te krijgen op je cryptobezittingen. Nederlandse crypto-exchanges, zoals Bitvavo, zijn verplicht om gegevens van hun klanten te delen wanneer de Belastingdienst hierom vraagt. Daarnaast gebruikt de Belastingdienst geavanceerde technologie om crypto transacties te volgen. Hoewel het kopen van crypto vaak niet direct zichtbaar is voor de Belastingdienst, kan een forse winst bij verkoop wel opvallen. Het is daarom verstandig om altijd je crypto op te geven en geen onnodige risico’s te nemen.

Tot slot: Blijf er altijd rekening mee houden dat we deze pagina’s puur maken ter inspiratie en geen financieel advies geven. Doe altijd goed je eigen onderzoek en investeer nooit meer dan je bereid bent te verliezen. Zie onze pagina’s daarom vooral als inspiratie en probeer beleggingen goed te spreiden, op een manier die voor jou fijn werkt. Meer leren over crypto? Dan zien we je graag terug bij Bitvavotips.nl.

Nog geen Bitvavo account?

Bekijk de video en maak een account aan bij de grootste broker van Nederland. Over de eerste 10.000 euro betaal je geen handelskosten. Jesse legt uit hoe.

foto van jesse commandeur
Scroll naar boven