De magische grens van 100.000 euro voor één bitcoin is in zicht, en dat roept veel vragen op. Is dit hét moment om in te stappen? Of is de trein al vertrokken? Laten we Bitcoin onder de loep nemen en enkele belangrijke factoren bekijken. Ook deel ik een van mijn YouTube video’s, waarin ik vertel hoe je een trendomkeer herkent na een bullrun. Lees snel meer.
Waarom 100.000 euro een mijlpaal is
Bitcoin heeft een reputatie opgebouwd als grensverleggend financieel instrument. De drempel van 100.000 euro is niet zomaar een willekeurige mijlpaal. Het is een psychologisch niveau dat vertrouwen en interesse kan versterken bij investeerders wereldwijd. Tegelijkertijd kan het ook fungeren als een weerstandspunt, waar beleggers besluiten winst te nemen. Dit kan de prijsstijging vertragen.
Aan de andere kant zien we steeds meer interesse door institutionele investeerders. Dat is een goed teken. Veel experts verwachten daarom dat Bitcoin nog veel verder stijgt. Een bekende cryptoanalist, bekend onder de naam Plan B, verwacht dat we binnen 4 jaar een gemiddelde prijs bereiken van $500.000. Meer weten hierover? Lees dan ook ons blog met als titel: Kan Bitcoin 500.000 euro waard worden?
Tip: Heb je nog geen Bitcoin en wil je wel Bitcoin aanschaffen? Doe dit dan via Bitvavo. Dit platform staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank. Verder heb je hier een accountgarantie tot 100.000 euro. Zo kun je veilig investeren in crypto. Klik op de button hieronder om mijn video te bekijken. Daarin leg ik je stap voor stap uit hoe je een account aanmaakt.
Investeren in crypto? Maak vandaag nog een Bitvavo account! 😊
Is het te laat om in te stappen?
Waarschijnlijk niet, als we de experts mogen geloven. Hoewel veel analisten voorspellen dat de prijs de komende jaren blijft stijgen, weet je dit natuurlijk nooit zeker. Houd hier rekening mee:
- De tijd waarin je wilt beleggen: Wil je snel winst maken, of ben je bereid om jaren te wachten? Historisch gezien heeft bitcoin grote winsten opgeleverd voor langetermijnbeleggers, maar op de korte termijn kunnen de prijzen sterk fluctueren.
- Je financiële situatie: Investeer alleen wat je kunt missen. Bitcoin is geen spaarrekening; het is een speculatieve asset met risico’s. Ook gebeurtenissen zoals een oorlog of een virus kunnen de prijs een flinke klap geven. Zie hieronder bijvoorbeeld de Bitcoin koers in het eerste half jaar van 2020, de tijd dat Nederland voor het eerst in lockdown ging. Van de top naar de bodem maak je hier een klapper van -62%. Als je voor de korte termijn in Bitcoin zit en hier geld in hebt zitten wat je nodig hebt voor de boodschappen, ga je dit flink voelen in je portemonnee.
- Marktcycli: De prijs van bitcoin beweegt in cycli, vaak gestuurd door gebeurtenissen zoals de ‘halving’, waarbij de beloning voor miners wordt gehalveerd. De volgende halving, gepland voor 2028, kan de schaarste vergroten en de prijs nog verder opdrijven. Bekijk ook mijn uitgebreide analyse hieronder, waarin ik vertel hoe jij sneller een trendomkeer herkent in een bullmarkt. Ik heb het hierin onder andere over de Pi Cycle Top Indicator en over de analyse van Plan B. Verder vertel ik meer over moving averages. Zorg er even voor dat je de video helemaal bekijkt.
Wat speelt er op de markt?
De interesse van bedrijven zoals Tesla, Revolut en PayPal heeft bitcoin de afgelopen jaren verder in de schijnwerpers gezet. Deze adoptie vergroot niet alleen de toegankelijkheid, maar versterkt ook het vertrouwen in de stabiliteit van Bitcoin. Ook zijn er steeds meer “Bitcoin whales”. Dit zijn grote partijen die steeds meer Bitcoin kopen.
Regelgeving en belastingimplicaties
Een belangrijk aandachtspunt bij investeren in bitcoin is regelgeving. In veel landen wordt winst op cryptocurrency belast als kapitaalwinst. Dit kan invloed hebben op je uiteindelijke rendement. Zorg dat je je bewust bent van de belastingregels, voordat je gaat investeren of verkopen. In Nederland worden de regels mogelijk ook strenger de komende jaren. Het beste is als je hiervoor even gaat zitten met een boekhouder. Zo weet je zeker dat er niks mis gaat.
Technologische ontwikkelingen
Bitcoin is niet de enige speler in de cryptomarkt. Innovaties binnen blockchaintechnologie en andere cryptovaluta kunnen ook een impact hebben op de waarde en het gebruik van bitcoin. Toch blijft bitcoin de “gouden standaard” in de cryptowereld. Dit vanwege zijn beperkte aanbod en de sterke community.
Hoe investeren in Bitcoin?
Als je besluit in te stappen, is het belangrijk om de juiste stappen te nemen:
- Kies een betrouwbare exchange: Platforms zoals Coinbase, Kraken en Bitvavo bieden een veilige omgeving om bitcoin te kopen en te bewaren. Controleer de transactiekosten en functionaliteiten, voordat je een exchange kiest. Overweeg je Bitvavo? Bekijk dan ook mijn uitgebreide Bitvavo review met handige video’s.
- Investeer in kleine stappen: Overweeg om bitcoin in fasen te kopen, in plaats van een groot bedrag in één keer te investeren. Dit heet “dollar-cost averaging” en helpt je om risico’s te spreiden. Meer hierover vertel ik in de video onder deze alinea. Je kunt bijvoorbeeld iedere maand Bitcoin kopen voor 100 euro, om steeds je positie iets te vergroten. Zo betaal je op de lange termijn altijd een gemiddelde prijs.
- Bewaar je bitcoin veilig: Gebruik een hardware wallet of een andere veilige opslagmethode om je bitcoin te beschermen tegen hackers. Vooral als je meer dan 100.000 euro investeert, is dit aan te raden.
- Houd de markt in de gaten: Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in de cryptowereld, zoals nieuwe regelgeving of belangrijke evenementen, die van invloed kunnen zijn op de prijs. Houd crypto websites zoals Crypto Insiders en CoinDesk goed in de gaten.
Wat zijn de risico’s?
Bitcoin heeft veel potentieel, maar er zijn ook risico’s waar je rekening mee moet houden. Hier zijn de belangrijkste risico’s:
- Volatiliteit: Prijzen kunnen in korte tijd aanzienlijk dalen. Investeerders moeten voorbereid zijn op scherpe schommelingen. Dit liet ik eerder zien aan de hand van het voorbeeld tijdens Corona. Je zag hier een daling van 62%.
- Strengere regelgeving: Nieuwe wetten kunnen de handel beperken of belastingen verhogen. Vooral de regelgeving in grote landen, zoals de VS of Japan, is zeer bepalend voor de koers.
- Technische kwetsbaarheden: Hoewel bitcoin als veilig wordt beschouwd, zijn exchanges en digitale wallets kwetsbaar voor cyberaanvallen. Bescherm jouw account daarom altijd met 2FA.
Dus: Is investeren in Bitcoin nog steeds verstandig?
Investeren in bitcoin kan nog steeds lonend zijn, maar het vraagt om een gedegen aanpak. Wees je ook bewust van de risico’s die erbij komen kijken. Denk na over je financiële doelen, je risicotolerantie en de tijdspanne waarin je wilt beleggen. Bitcoin biedt kansen, maar alleen voor degenen die bereid zijn goed onderzoek te doen.
Tot slot: Blijf er altijd rekening mee houden dat we deze pagina’s puur maken ter inspiratie en geen financieel advies geven. Doe altijd goed je eigen onderzoek en investeer nooit meer dan je bereid bent te verliezen. Zie onze pagina’s daarom vooral als inspiratie en probeer beleggingen goed te spreiden, op een manier die voor jou fijn werkt. Meer leren over investeren in crypto? Dan zien we je graag terug bij Bitvavotips.nl.