Wat zijn goede crypto’s om mee te beginnen?

Beste crypto om mee te beginnen - uitleg

Cryptomunten zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Steeds meer mensen willen daarom beginnen met crypto. Maar waar moet je beginnen? In dit artikel bespreken we interessante cryptocurrencies voor beginners. 

Waarom investeren in crypto?

Cryptomunten bieden een unieke kans om te investeren in een opkomende technologie met potentieel hoge rendementen. Door de decentrale aard zijn cryptomunten aantrekkelijk voor zowel korte- als langetermijninvesteringen. Maar zoals met elke investering, is het belangrijk om goed je eigen onderzoek te doen. 

Tip: Wil jij voor het eerst crypto kopen? Dan is het goed om een account aan te maken bij een betrouwbare exchange. Onze voorkeur gaat uit naar Bitvavo. Dit is het grootste crypto platform van Nederland en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank. Daarom hebben we een handige uitlegvideo gemaakt. Bekijk deze even, want hierin leggen we precies uit hoe jij zelf crypto aanschaft. 

Welke crypto zijn het beste voor beginners?

Ik geef je graag een overzicht van munten die wellicht interessant zijn. Ik focus mij met name op de munten met een grote market cap. Deze zijn het minst volatiel en het veiligst om in te investeren. Wil je zelf de grote cryptomunten analyseren? Ga dan ook even naar CoinMarketCap

Bitcoin (BTC)

Bitcoin is de eerste en meest bekende cryptomunt. Het wordt vaak gezien als het “goud” van de cryptowereld. Bitcoin heeft een solide reputatie opgebouwd en wordt door veel beleggers beschouwd als veilig. Door de grote marktkapitalisatie en brede acceptatie wordt Bitcoin gezien als een goede keuze voor beginners.

Ethereum (ETH)

Ethereum is de op één na grootste cryptomunt op de markt. Het biedt meer dan alleen een digitale valuta; het is een platform voor gedecentraliseerde applicaties (dApps) en slimme contracten. Ethereum’s veelzijdigheid – en de sterke community – maken het een populaire keuze voor nieuwe investeerders. Het is al lange tijd de tweede grootste cryptocurrency. 

Ripple (XRP)

XRP is een cryptomunt die zich richt op snelle en goedkope internationale betalingen. Het netwerk wordt gebruikt door grote financiële instellingen, wat het een stabiele keuze maakt voor beginners. Ripple’s technologie heeft bewezen efficiënt te zijn, wat bijdraagt aan zijn groeiende populariteit. Wel zijn er nog enkele rechtszaken die (mogelijk) spelen in de VS. Dus zorg ervoor dat je hiervan op de hoogte bent. Dit kan invloed hebben op de koers

Binance Coin (BNB)

Binance Coin is de token van de Binance-exchange, een van de grootste cryptobeurzen ter wereld (die helaas niet meer te gebruiken is in Nederland). BNB wordt gebruikt voor het betalen van handelskosten op Binance en kan ook worden gebruikt voor verschillende andere doeleinden binnen het Binance-ecosysteem. Door de sterke steun van Binance heeft BNB veel potentie. Je kunt BNB ook aanschaffen op andere exchanges, zoals Bitvavo. 

Wil jij mijn favoriete cryptocurrencies van dit moment ontdekken? Bekijk dan ook mijn video hieronder. Houd er wel rekening mee dat ik deze video enkel maak ter inspiratie en dus geen financieel advies geef. Ook raad ik het aan om de video helemaal te bekijken. Zo weet je zeker dat je niks mist.

Is het veilig om te investeren in crypto?

Investeren in crypto brengt risico’s met zich mee, net als elke andere investering. De markt is volatiel en prijzen kunnen snel stijgen en dalen. Het is belangrijk om alleen te investeren wat je kunt missen en altijd grondig onderzoek te doen voor je een beslissing neemt. 

Welke cryptomunten hebben het potentie?

Cryptomunten zoals Ethereum en Solana staan bekend om hun innovatieve technologieën en sterke communities, wat veel potentie biedt volgens veel experts. Later in dit artikel deel ik ook nog een kijkje in mijn eigen crypto portfolio.

Solana (SOL)

Solana is een snelgroeiende blockchain die bekend staat om zijn hoge transactiesnelheid en lage kosten. Het netwerk ondersteunt een breed scala aan dApps (gedecentraliseerde apps) en trekt veel ontwikkelaars aan. Voor beginners biedt Solana een aantrekkelijke kans om te investeren. Vooral doordat er veel dApps op de Solana blockchain gebouwd worden, is de koers snel gestegen. 

Cardano (ADA)

Cardano is een op onderzoek gebaseerde blockchain die streeft naar veiligheid en schaalbaarheid. Het project wordt geleid door wetenschappers en een sterke community. Ook heeft het een langetermijnvisie. Voor nieuwe investeerders biedt Cardano een goed fundament met veelbelovende toekomstige ontwikkelingen. Deze worden doorgevoerd in een zogenoemde “hard fork”. De Cardano roadmap vind je door op het linkje te klikken. 

Hoe kies je de juiste cryptomunt?

Het kiezen van de juiste cryptomunt om te investeren kan lastig zijn door de vele opties. Hier zijn enkele tips om een weloverwogen beslissing te nemen:

  • Onderzoek de technologie: Begrijp de technologie achter de cryptomunt en het probleem dat het oplost.
  • Bekijk de community: Een sterke en actieve gemeenschap kan bijdragen aan het succes van een cryptomunt.
  • Analyseer de markttrends: Let op de prijsgeschiedenis en de marktkapitalisatie. Om beter trends te herkennen, raad ik het ook aan om mijn video onder de volgende alinea te bekijken. 
  • Lees de whitepaper: De whitepaper van een project geeft inzicht in de visie, roadmap en het team. Mijn tip: koop nooit crypto als een project nieuw is en het team achter een project niet bekend is. De kans is groot dat je dan met een scam te maken hebt. 
  • Probeer te investeren in munten met verschillende use cases; wat is het nut van een coin/token en wat is het toekomstperspectief? 

Meer weten hierover? Lees dan ook mijn blog: Welke crypto gaat stijgen? Zo doe je een analyse

Kun je veel geld verdienen met daytraden?

Ja, het is mogelijk om geld te verdienen met het daytraden van crypto, maar het vereist een goede kennis van de markt en technische analyse. In mijn onderstaande video vertel ik alle stappen om goed te beginnen. Houd er wel rekening mee: daytraden kan winstgevend zijn, maar het kan ook mentaal zwaar zijn. Zie het vooral niet als gokken, maar zorg dat je echt bereid bent om te leren. Probeer emoties zo veel mogelijk uit te schakelen. Wil je weten of het mogelijk is om te leven van crypto daytrading? Klik dan ook op het linkje en lees mijn uitgebreide blog. 

Nog een aantal interessante cryptomunten

Eerder in het artikel gaf ik al aan dat het goed is om te kijken naar verschillende soorten cryptomunten. Dan heb ik het vooral over de use cases; waarvoor dienen de munten? Wat is de bedoeling ervan en waarin onderscheiden ze zich? Zo heeft Ethereum bijvoorbeeld een heel andere use case dan het welbekende Toncoin (de cryptomunt van Telegram). 

Polkadot (DOT)

Polkadot is een innovatieve blockchain die verschillende blockchains met elkaar verbindt. Het ecosysteem groeit snel en trekt veel aandacht van ontwikkelaars en investeerders. Polkadot biedt een unieke aanpak voor interoperabiliteit, wat het een interessante optie maakt voor beginners. Interoperabiliteit betekent dat verschillende blockchains met elkaar kunnen communiceren en samenwerken. Dit maakt het mogelijk om gegevens en waarde tussen systemen uit te wisselen.

Avalanche (AVAX)

Avalanche is een platform voor gedecentraliseerde applicaties en blockchain-interoperabiliteit. Het netwerk biedt hoge doorvoer en lage kosten, wat het aantrekkelijk maakt voor zowel ontwikkelaars als investeerders. Avalanche heeft een sterke technische basis en een groeiende community. 

ChainLink is een gedecentraliseerd orakelnetwerk dat slimme contracten verbindt met de buitenwereld. Het project heeft partnerschappen met verschillende grote bedrijven en blockchain-projecten, wat het een solide keuze maakt voor nieuwe investeerders. ChainLink werkt samen met bedrijven zoals Google, SWIFT en Oracle. Een gedecentraliseerd orakelnetwerk betekent dat het netwerk betrouwbare gegevens van externe bronnen naar de blockchain haalt, zonder dat het afhankelijk is van een centrale entiteit. Dit zorgt voor nauwkeurige en veilige uitvoering van slimme contracten.

Investeer in munten die zich al bewezen hebben 

Zelf investeer ik vooral in de top 10 munten wat betreft market cap. Ik denk dat daar 90% van mijn geïnvesteerde kapitaal zit.  Voor mij werkt het goed om te investeren in cryptomunten die zich al bewezen hebben. Kleinere projecten kunnen bijvoorbeeld omvallen. Daarin wil ik geen risico nemen. In onderstaande video zie je waarin ik zelf investeer (dit is dus geen financieel advies, maar enkel ter inspiratie). 

Hoe begin je met het kopen van crypto?

Beginnen met het kopen van crypto is eenvoudiger dan je denkt. Kies eerst een betrouwbare exchange, zoals Coinbase of Bitvavo. Maak een account aan en verifieer je identiteit. Stort vervolgens geld op je account via een bankoverschrijving, PayPal of creditcard. Kies de cryptomunt die je wilt kopen en plaats een kooporder. Bewaar je gekochte munten in een veilige wallet en blijf op de hoogte van marktontwikkelingen.

Zijn er duurzame cryptomunten?

Ja, er zijn verschillende cryptomunten die zich richten op duurzaamheid. Een goed voorbeeld is Cardano (ADA), dat een proof-of-stake mechanisme gebruikt in plaats van het energie-intensieve proof-of-work van Bitcoin. Ook Solana (SOL) staat bekend om zijn lage energieverbruik. Door te investeren in deze duurzame opties, kun je bijdragen aan een milieuvriendelijke toekomst.

Hoe kies je de juiste exchange?

Het kiezen van de juiste exchange is belangrijk als je gaat investeren. Let op de veiligheid, gebruiksvriendelijkheid en de aangeboden handelsparen. Bekijk ook de transactiekosten en de kwaliteit van de klantenservice. Populaire exchanges zoals Bitvavo, Coinbase en Kraken bieden een goede balans tussen deze factoren en zijn een betrouwbare keuze voor beginners. Meer hierover lees je in mijn blog: Hoe vind je een goede crypto exchange?

Kan je passief geld verdienen met crypto?

Ja, je kunt passief inkomen verdienen met crypto. Dit door middel van staking en lending. Bij staking zet je je munten vast in een wallet om het netwerk te ondersteunen en ontvang je beloningen in de vorm van extra munten. Bij lending leen je je munten uit aan derde partijen en ontvang je rente. Beide methoden kunnen een stabiele bron van passief inkomen opleveren. Wel loop je met lending meer risico dan met staking, omdat jouw munten dan uitgeleend worden. Zelf kies ik er daarom alleen voor om staking aan te zetten. Vooral bij Solana op Bitvavo is dit interessant. Daar heb je 5.5% staking rewards op jaarbasis. 

Tot slot: Blijf er altijd rekening mee houden dat we deze pagina’s puur maken ter inspiratie en geen financieel advies geven. Doe altijd goed je eigen onderzoek en investeer nooit meer dan je bereid bent te verliezen. Zie onze pagina’s daarom vooral als inspiratie en probeer beleggingen goed te spreiden, op een manier die voor jou fijn werkt. Meer leren over crypto? Dan zien we je graag terug bij Bitvavotips.nl.

Nog geen Bitvavo account?

Bekijk de video en maak een account aan bij de grootste broker van Nederland. Over de eerste 10.000 euro betaal je geen handelskosten. Jesse legt uit hoe.

foto van jesse commandeur
Scroll naar boven