Wat is de beste crypto wallet?

Steeds meer mensen willen investeren in crypto. Het lijkt wel of de vraag ieder jaar toeneemt. Met deze groei komt ook de behoefte aan veilige manieren om crypto op te slaan. Een van de beste methoden is het gebruik van een crypto wallet. Maar wat is de beste crypto wallet voor jouw behoeften? We vertellen meer over crypto wallets, bespreken de verschillende soorten en helpen je de juiste keuze te maken. Lees snel verder. 

Waarom heb je een crypto wallet nodig?

Misschien vraag je je af: “Heb ik echt een crypto wallet nodig?”. Hoewel je je crypto kunt bewaren bij een online broker zoals Bitvavo, is een crypto wallet de veiligste manier om je digitale bezittingen op te slaan. Een crypto wallet wordt alleen toegankelijk via een unieke sleutel die niet kan worden gerepliceerd nadat deze is gegenereerd. Dit biedt een extra beveiligingslaag die je niet krijgt bij het opslaan van je crypto op een exchange.

Tip: Heb je nog geen account bij Bitvavo? Ga dan ook naar onze “Bitvavo account aanmaken” pagina. In onze video laten we zien hoe je binnen 5 minuten een account aanmaakt en crypto koopt. Koop je een grote hoeveelheid crypto? Dan kun je jouw crypto’s daarna verzenden naar een eigen wallet. Hierover zo meer. 

Soorten crypto wallets

Er zijn verschillende soorten crypto wallets, elk met hun eigen voor- en nadelen. Hieronder bespreken we de meest populaire types.

Hardware wallets

Hardware wallets, zoals de Trezor Model T en Ledger Nano S, worden beschouwd als de veiligste optie voor het opslaan van crypto. Deze fysieke apparaten bewaren je privé-sleutels offline, waardoor ze beschermd zijn tegen online aanvallen. Ze zijn ideaal voor langdurige opslag van grote hoeveelheden crypto.

Software wallets

Software wallets zijn applicaties die je op je computer of mobiele apparaat installeert. Voorbeelden zijn Exodus, Trust Wallet en MetaMask. Deze wallets zijn gemakkelijk te gebruiken en bieden een goede balans tussen beveiliging en toegankelijkheid. Ze zijn echter vatbaarder voor online bedreigingen dan hardware wallets.

Papieren wallets (paper wallets)

Een papieren wallet is simpelweg een geprinte kopie van je publieke en private sleutels. Hoewel dit type wallet extreem veilig kan zijn als het goed wordt beheerd, is het ook kwetsbaar voor fysieke schade en verlies. Het is een minder gebruikelijke, maar zeer veilige methode voor het opslaan van crypto. Wil je meer weten over de verschillende soorten crypto wallets? Klik dan ook even op het linkje en lees ons uitgebreide blog. 

Wat maakt een crypto wallet de beste keuze?

Veiligheid is de belangrijkste factor bij het kiezen van een crypto wallet. Zoek naar wallets die sterke beveiligingsfuncties bieden, zoals twee-factor authenticatie, multi-signature ondersteuning en encryptie.

Gebruiksvriendelijkheid

Een goede crypto wallet moet gebruiksvriendelijk zijn. Een intuïtieve interface maakt het eenvoudiger om je crypto te beheren, vooral als je nieuw bent met crypto. 

Ondersteunde cryptocurrencies

Niet alle wallets ondersteunen alle soorten cryptocurrencies. Zorg ervoor dat de wallet die je kiest, de specifieke cryptocurrencies ondersteunt die je wilt opslaan.

Kosten

Sommige wallets zijn gratis, terwijl andere kosten in rekening brengen voor bepaalde functies of transacties. Vergelijk de kosten van verschillende wallets om te bepalen welke het beste past bij je budget en behoeften. 

Wat is de beste hardware wallet?

Als je op zoek bent naar de beste hardware wallet, zijn de Trezor Model T en de Ledger Nano S uitstekende keuzes. De Trezor Model T staat bekend om zijn gebruiksvriendelijke interface en ondersteuning voor veel soorten cryptocurrencies. De Ledger Nano S biedt vergelijkbare voordelen en heeft een sterke reputatie op het gebied van beveiliging. Zie hieronder ook de video van WijsGeld. Hierin zie je hoe je crypto verstuurt van Bitvavo naar een Ledger. 

Heb je echt een aparte crypto wallet nodig?

Als je grote hoeveelheden crypto koopt wel (bij Bitvavo heb je wel een accountgarantie tot 100.000 euro). Crypto wallets bieden een hoger beveiligingsniveau dan het opslaan van je crypto’s op een exchange. Exchanges kunnen kwetsbaar zijn voor hacks en andere veiligheidsrisico’s, denk bijvoorbeeld aan het verhaal van Mt. Gox. Een eigen wallet zorgt voor extra beveiliging van je private keys. Voor serieuze crypto beleggers is een crypto wallet daarom een onmisbare tool. Helemaal als je veel geld investeert. 

De beste crypto wallets met lage kosten

Voor wie op zoek is naar crypto wallets met lage kosten, zijn er verschillende opties beschikbaar. Zengo Wallet en 1inch Wallet zijn populaire keuzes die zowel veilig als gebruiksvriendelijk zijn. Ze bieden veel functies, zonder hoge kosten in rekening te brengen. Dit maakt ze ideaal voor zowel beginners als gevorderde gebruikers. Daarnaast is een Ledger altijd een populaire en veilige keuze. 

Kan ik mijn crypto wallet verliezen?

Ja, het is mogelijk om je crypto wallet te verliezen. Dit kan gebeuren als je je hardware wallet kwijtraakt of als je de toegangsinformatie van je hardware/software wallet vergeet. Om dit te voorkomen, bewaar je hardware wallet op een veilige plaats en maak je back-ups van je herstelzinnen. Bewaar deze back-ups op een veilige, aparte locatie. Zo zorg je ervoor dat je altijd toegang hebt tot je digitale activa, zelfs als je wallet verloren gaat of beschadigd raakt.

Hoe veilig zijn online wallets?

Online wallets, ook wel hot wallets genoemd, bieden gemak omdat je er snel bij kunt. Maar ze zijn vatbaarder voor hacks, omdat ze constant verbonden zijn met het internet. Gebruik je een online wallet? Zorg dan voor sterke wachtwoorden en tweefactor-authenticatie. Houd ook een beperkt bedrag aan crypto in je online wallet voor dagelijkse transacties. Bewaar de grote hoeveelheden in een veilige hardware wallet. Wil je ook weten wat voor wallet je bij Bitvavo hebt? Klik dan op de link en lees ons uitgebreide artikel. 

Wat als ik een fout maak bij een transactie?

Een van de grootste risico’s bij het gebruik van crypto wallets, is het maken van een fout bij een transactie. Als je een verkeerd walletadres invoert, is het niet mogelijk om de transactie terug te draaien. Dit komt doordat blockchain-transacties onomkeerbaar zijn. Controleer daarom altijd het adres, voordat je een transactie uitvoert. Sommige wallets bieden ook QR-codes aan. Hiermee vermijd je het risico op fouten. 

Is het moeilijk om een crypto wallet te gebruiken?

Het gebruik van een crypto wallet kan in het begin overweldigend lijken, maar de meeste wallets zijn ontworpen met gebruiksvriendelijkheid in gedachten. Er zijn tal van online handleidingen en video’s beschikbaar, die je stap voor stap door het proces leiden. Begin met een eenvoudige wallet zoals Trust Wallet of Exodus, als je nieuw bent in de wereld van cryptocurrency. Naarmate je meer vertrouwd raakt, kun je overstappen naar meer geavanceerdere (hardware) wallets. Ook is het natuurlijk mogelijk om gewoon klein te beginnen met Bitvavo

Tot slot: Blijf er altijd rekening mee houden dat we deze pagina’s puur maken ter inspiratie en geen financieel advies geven. Doe altijd goed je eigen onderzoek en investeer nooit meer dan je bereid bent te verliezen. Zie onze pagina’s daarom vooral als inspiratie en probeer beleggingen goed te spreiden, op een manier die voor jou fijn werkt. Meer leren over crypto? Dan zien we je graag terug bij Bitvavotips.nl.

Nog geen Bitvavo account?

Bekijk de video en maak een account aan bij de grootste broker van Nederland. Over de eerste 10.000 euro betaal je geen handelskosten. Jesse legt uit hoe.

foto van jesse commandeur
Scroll naar boven