Hoe weet je of een crypto gaat stijgen? 

Hoe weet je of een crypto gaat stijgen

Veel beleggers vragen zich af hoe ze kunnen voorspellen of een cryptomunt in waarde zal stijgen. Dit artikel biedt uitgebreide informatie met technieken en strategieën die je kunt gebruiken om de mogelijke stijging van een crypto te beoordelen. Lees het hele artikel en ontdek alles wat je moet weten. 

Wat is technische analyse?

Technische analyse is een populaire methode onder crypto beleggers vanwege de hoge volatiliteit van de markt. Deze methode maakt gebruik van historische prijsgegevens en handelsvolumes. Dit om toekomstige prijsbewegingen te voorspellen. Door patronen te herkennen in grafieken, zoals trendlijnen en candlesticks, kunnen beleggers inschatten of een munt in waarde zal stijgen. Wil je meer weten hierover? Lees dan ook: Welke crypto gaat stijgen? Zo doe je een analyse

Tip: Wil je investeren in crypto? Doe dit dan via een betrouwbaar platform. Kies bijvoorbeeld voor Bitvavo. Dit is Nederlands grootste exchange en staat onder toezicht van De Nederlandsche bank. Ook heb je keuze uit meer dan 200 cryptocurrencies. Zie ook onze handige uitlegvideo over Bitvavo

Voorbeelden van technische indicatoren

 • Relatieve Sterkte Index (RSI): Meet de snelheid en verandering van prijsbewegingen om te bepalen of een munt “overbought” of “oversold” is.
 • Moving Average Convergence Divergence (MACD): Geeft koop- en verkoopsignalen door de relatie tussen twee exponentiële voortschrijdende gemiddelden te analyseren.
 • Bollinger Bands: Helpt bij het identificeren van periodes van hoge of lage volatiliteit.

Zelf houden wij ervan om te traden aan de hand van prijsactie. Dit doe je door het herkennen van support & resistance levels. Zie ook mijn video hieronder. 

Hoe beïnvloedt vraag en aanbod de prijs van crypto?

Net als bij andere markten spelen vraag en aanbod een belangrijke rol. Wanneer de vraag naar een bepaalde munt sneller stijgt dan het aanbod, stijgt de prijs. Logisch, toch? 

Wat beïnvloedt vraag en aanbod?

 • Adoptie en gebruik: Toename in het gebruik van een cryptomunt, bijvoorbeeld door nieuwe samenwerkingen of toepassingen, kan de vraag verhogen.
 • Reguleringen: Nieuwe wetten en regels kunnen de beschikbaarheid en vraag van een munt beïnvloeden.
 • Marktsentiment: Nieuws en sociale media spelen een belangrijke rol in de vraag naar cryptomunten.

Wat is fundamentele analyse?

Fundamentele analyse richt zich op de intrinsieke waarde van een cryptomunt door te kijken naar factoren zoals het team, de technologie en de markt waarin de munt opereert. Dit kan helpen om de langetermijnpotentie van een munt te beoordelen.

Belangrijke aspecten van fundamentele analyse

 • Het team: Een sterk en ervaren team kan bijdragen aan het succes van een cryptoproject.
 • Technologie: Innovatieve technologie en solide technische basis zijn belangrijk voor de duurzaamheid en schaalbaarheid van een munt.
 • Partnerschappen en samenwerkingen: Strategische samenwerkingen kunnen de adoptie en het vertrouwen in een munt vergroten.

Wat is on-chain analyse?

On-chain analyse kijkt naar gegevens die direct op de blockchain beschikbaar zijn, zoals transacties, adresactiviteit en holdings van grote investeerders. Deze gegevens kunnen inzicht geven in de gezondheid en het gebruik van een netwerk.

Voorbeelden van on-chain indicatoren

 • Transactievolume: Hoog transactievolume kan wijzen op een actief en gezond netwerk.
 • Aantal actieve adressen: Een stijgend aantal actieve adressen kan duiden op een groeiende gebruikersbasis.
 • Holdings van ‘whales’: Grote beleggers kunnen de markt beïnvloeden. Hun activiteiten kunnen aanwijzingen geven over mogelijke prijsschommelingen.

Je kunt de gratis versie van Glassnode gebruiken om alvast wat on-chain data in te zien. 

Hoe belangrijk is marktsentiment?

Het sentiment in de markt, oftewel hoe beleggers denken over een cryptomunt, kan veel invloed hebben op de prijs. Positieve berichten in de media kunnen de vraag naar een munt verhogen, terwijl negatieve berichten het tegenovergestelde effect kunnen hebben.

Hoe meet je marktsentiment?

 • Sociale media-analyse: Het monitoren van platforms zoals Twitter en Reddit kan inzicht geven in het marktsentiment.
 • Nieuws: het volgen van de laatste ontwikkelingen en nieuwsberichten helpt om te begrijpen hoe de markt reageert op bepaalde gebeurtenissen. Zelf kijk ik iedere dag naar het laatste crypto nieuws, zodat ik in de toekomst beter kan anticiperen op bepaalde gebeurtenissen, denk bijvoorbeeld aan de inflatiecijfers in de VS. 
 • Sentimentindexen: Verschillende tools bieden sentimentindexen die de algehele stemming laten zien. Zo heb je bijvoorbeeld de Fear & Greed index, die aangeeft of er paniek of optimisme in de markt heerst. Deze zie je direct bij het openen van CoinMarketCap

Wat is het belang van liquiditeit in de cryptomarkt?

Liquiditeit verwijst naar hoe gemakkelijk je een cryptomunt kunt kopen of verkopen zonder de marktprijs te beïnvloeden. Hoge liquiditeit betekent dat er veel kopers en verkopers zijn, wat resulteert in kleinere prijsverschillen. Dit maakt het gemakkelijker om een transactie uit te voeren tegen een eerlijke prijs. Lage liquiditeit kan leiden tot grote prijsvolatiliteit en maakt het moeilijker om een munt te kopen of verkopen tegen de gewenste prijs. Het is daarom belangrijk om te investeren in munten met voldoende handelsvolume en liquiditeit. Kies daarom ook een exchange met veel handelsvolume. 

Hoe kan de whitepaper van een crypto je helpen?

De whitepaper van een cryptoproject biedt gedetailleerde informatie over de doelstellingen, technologie en toekomstplannen van het project. Het is een belangrijk document om te beoordelen of een project geloofwaardig en levensvatbaar is. In de whitepaper kun je details vinden over het probleem dat het project probeert op te lossen, de technologie die wordt gebruikt, de tokenomics en het team achter het project. Een goed geschreven en transparante whitepaper kan een teken zijn van een solide en betrouwbaar project. Neem de tijd om de whitepaper grondig te bestuderen voordat je investeert.

Hoe belangrijk is de community van een munt?

Een sterke en actieve community kan een groot verschil maken in het succes van een cryptomunt. Een betrokken community zorgt voor meer adoptie, ondersteuning en ontwikkeling van het project. Platforms zoals Reddit, Twitter en Telegram zijn goede plekken om de community rondom een cryptomunt te observeren. Een actieve community kan ook helpen om snel problemen te identificeren en op te lossen. Dit draagt bij aan de stabiliteit en groei van de munt. Wees wel op je hoede voor te veel hype. Zorg ervoor dat je altijd objectief en scherp blijft bij het beoordelen van een munt. Ook is het goed om sceptisch te zijn wanneer het team achter een munt anoniem is. 

Wanneer moet ik mijn crypto verkopen?

Het juiste moment om te verkopen hangt af van je persoonlijke investeringsdoelen en marktomstandigheden. Ga je investeren in crypto voor de lange termijn? Laat je dan niet gek maken door koersbewegingen op de korte termijn. Het heeft geen zin om je druk te maken over de kleinere charts, zoals de 1h chart of de 15 minuten chart. Kijk naar het grotere plaatje. Dan zie je dat crypto op lange termijn vaak weer opkrabbelt. 

Op termijn minder BTC in omloop

Er zijn steeds meer mensen die Bitcoin bezitten en op de lange termijn zijn er steeds minder BTC in omloop. Dit laatste komt bijvoorbeeld door de inbeslagname van cryptomunten door overheden. Hierover schreef Crypto Insiders ook in het artikel: Bitcoin veteranen zijn onverschrokken – 30% van alle BTC beweegt niet. Een grote hoeveelheid BTC staat dus al langere tijd vast. Een deel hiervan zal nooit meer beschikbaar komen. Hoe meer keys van wallets verloren gaan, hoe beter dit is voor de circulating supply, en daarmee ook de koers. Hier komt het vraag/aanbod verhaal weer om de hoek kijken. Wil je ook weten wat een goed moment is om crypto te kopen? Klik dan ook op het linkje en lees ons uitgebreide blog. 

Tot slot: Blijf er altijd rekening mee houden dat we deze pagina’s puur maken ter inspiratie en geen financieel advies geven. Doe altijd goed je eigen onderzoek en investeer nooit meer dan je bereid bent te verliezen. Zie onze pagina’s daarom vooral als inspiratie en probeer beleggingen goed te spreiden, op een manier die voor jou fijn werkt. Meer leren over crypto? Dan zien we je graag terug bij Bitvavotips.nl.

Nog geen Bitvavo account?

Bekijk de video en maak een account aan bij de grootste broker van Nederland. Over de eerste 10.000 euro betaal je geen handelskosten. Jesse legt uit hoe.

foto van jesse commandeur
Scroll naar boven