Wat is een goed moment om crypto te kopen?

wanneer crypto kopen

Investeren in crypto kan erg leuk zijn, maar het kiezen van het juiste moment om te kopen is wel belangrijk. In dit blogartikel helpen we je om strategische momenten te herkennen voor het aankopen van crypto. Ook geven we praktische tips en inzichten.

“Sell the news, buy the dip”

Heb je ooit de uitdrukking “sell the news, buy the dip” gehoord? Veel crypto-investeerders gebruiken deze uitspraak als het om investeren gaat. Het betekent dat wanneer een munt veel media-aandacht krijgt, de prijs vaak flink omhoog schiet. Slimme investeerders verkopen dan hun crypto. Zodra het nieuws wegebt en de prijs daalt, kopen ze terug tegen een lagere prijs. Dit patroon biedt kansen: verkoop als de hype op zijn hoogst is en koop terug tijdens de onvermijdelijke dip.

Tip: Wil jij beginnen met crypto? Bekijk dan onze handige video, waarin we stap voor stap uitleggen hoe je een account aanmaakt bij Bitvavo. Dit is Nederlands grootste crypto exchange (waar je vast al weleens van gehoord hebt). Zo weet je zeker dat je veilig te werk gaat. Je kunt ook op onderstaande afbeelding klikken, dan opent de video in een nieuw venster.

crypto kopen bitvavo

De invloed van inflatiecijfers op de koers

Inflatie speelt een grote rol in de economie en dus ook in de prijzen van cryptocurrencies. Wanneer de inflatiecijfers stijgen, verliezen traditionele valuta vaak hun waarde. Dit drijft investeerders naar alternatieven zoals crypto. Deze verschuiving in vraag kan de prijzen van cryptocurrencies opdrijven. Door de inflatiecijfers nauwlettend te volgen, kun je anticiperen op mogelijke prijsstijgingen in de cryptomarkt. 

Bij Crypto Insiders (een grote crypto nieuwswebsite) delen ze vaak deze cijfers. Wil je aan de hand hiervan investeren? Dan is het goed om te analyseren hoeveel invloed de inflatiecijfers hebben op de koers en welke bronnen ze gebruiken bij Crypto Insiders. Vooral de cijfers uit de VS kunnen soms veel invloed hebben. 

Goede tijden om crypto te kopen en waarom

Timing kan erg belangrijk zijn. Historische gegevens suggereren dat bepaalde dagen en tijden beter zijn om te kopen. Aankopen vroeg op de dag en op maandagen en zaterdagen blijken vaak voordelig. Waarom? De markt is dan minder actief, waardoor je mogelijk kunt profiteren van lagere prijzen, voordat de weekactiviteit op gang komt. Ben je bullish over een of meerdere coins? Bekijk dan ook onze pagina, waarop we meer vertellen over welke crypto je kunt kopen op Bitvavo

Crypto kopen tijdens een bull market

Investeren tijdens een bull market (stijgende markt) lijkt misschien uitdagend, maar het biedt ook kansen. In een periode waarin de markt over het algemeen stijgt, is het belangrijk om vroeg in te stappen en te profiteren van de opwaartse trend. De key is om te investeren in cryptocurrencies met een solide basis en groeipotentieel, denk bijvoorbeeld aan Ethereum, Solana en XRP. Volg de ontwikkelingen van de coins goed. 

Prijzen kunnen snel stijgen

Tijdens een bullmarkt neigen de prijzen snel omhoog te schieten, dus het vinden van het juiste instapmoment kan lastig zijn. Let op signalen zoals technische verbeteringen binnen de blockchain, positieve veranderingen op het gebied van regulatie en een toenemende adoptie door bedrijven. Dit zijn indicatoren die een verdere prijsstijging kunnen ondersteunen. 

Verkoop niet te snel

Verkoop ook niet te snel; wie weet hoe hoog de munt nog kan stijgen. Maar blijf wel realistisch over de volatiliteit van de markt om risico’s te beperken. Timing en geduld zijn van cruciaal belang in een snel stijgende markt. Ook kun je investeren in crypto door naar prijsactie te kijken. Meer hierover leer je door mijn onderstaande video te bekijken. Je investeert dan wanneer de prijs de supportlijnen aantikt. 

Crypto kopen tijdens een bear market

Tijdens een bear market dalen de prijzen. Je instapmomenten zijn dan vaak lager dan bij een bull market. Een bear market kenmerkt zich door langdurige prijsdalingen en een algemeen pessimistisch sentiment. Juist in deze tijd liggen er kansen voor investeerders. Wanneer de prijzen dalen, biedt dit een unieke mogelijkheid om sterke cryptocurrencies zoals Bitcoin, Ethereum en Solana tegen lagere prijzen aan te kopen. 

Doe goed je eigen onderzoek

Het is belangrijk om onderzoek te doen naar de fundamenten van de munten die je overweegt: kijk naar hun langetermijnvisie, technologische innovaties en de ondersteuning van de community. Door te investeren in een bear market, koop je in feite de ‘afgeprijsde’ waarde. Als de markt zich herstelt, kun je mooie winsten behalen. Meer weten over het investeren in crypto? Lees dan ook ons blog: Investeren in crypto? Zo begin je. In dit blog geven we je handige tips, zodat je op een veilige manier kunt starten. 

Kies voor lagere instapmomenten

Bij een bear market kies je over het algemeen dus voor lagere instapmomenten dan bij een bull market. Dat wil zeggen dat het verschil tussen de huidige koers en de prijs waarvoor je wilt kopen groter is dan bij een bull market. In veel gevallen zet de trend door en kun je bij een volgende support extra crypto kopen. Je kunt bijvoorbeeld een X-percentage direct kopen en het volgende deel kopen wanneer de volgende supportlijnen worden aangetikt. Je hoopt dat de trend zich daar omkeert en de markt weer bullish wordt. 

Hoe beïnvloedt marktsentiment de prijzen?

Marktsentiment is een krachtige invloed in de wereld van cryptocurrency. Nieuws, trends en publieke opinie kunnen de prijzen drastisch beïnvloeden. Positief nieuws kan tot snelle prijsstijgingen leiden, terwijl negatief nieuws het tegenovergestelde effect kan hebben. Door sentiment analyses te volgen, kun je potentiële kansen herkennen om crypto te kopen of te verkopen. 

Welke factoren moet je verder overwegen?

Buiten de koers en het nieuws om, zijn er tal van externe factoren die je in overweging moet nemen. Denk aan overheidsregulaties, technologische veranderingen binnen blockchain en veranderingen in economische omstandigheden (denk bijvoorbeeld aan de inflatiecijfers en crises). Deze factoren kunnen allemaal veel effect hebben op de waarde van cryptovaluta. Ook oorlog tussen landen heeft vaak invloed op de koersen. 

Is er nog toekomst voor crypto?

Deze vraag houdt veel investeerders bezig. Hoewel de toekomst onvoorspelbaar is, blijven veel experts positief over de vooruitzichten van crypto. Innovaties in blockchain-technologie en toenemende adoptie door zowel consumenten als bedrijven kunnen wijzen op een rooskleurige toekomst. Meer weten of het slim is om te investeren in crypto? Klik dan ook even op het linkje en lees ons blog. 

Tot slot: Blijf er altijd rekening mee houden dat we deze pagina’s puur maken ter inspiratie en geen financieel advies geven. Doe altijd goed je eigen onderzoek en investeer nooit meer dan je bereid bent te verliezen. Zie onze pagina’s daarom vooral als inspiratie en probeer beleggingen goed te spreiden, op een manier die voor jou fijn werkt.

Nog geen Bitvavo account?

Bekijk de video en maak een account aan bij de grootste broker van Nederland. Over de eerste 10.000 euro betaal je geen handelskosten. Jesse legt uit hoe.

foto van jesse commandeur
Scroll naar boven