9 crypto tips die jou gaan helpen

Steeds meer mensen investeren in crypto. De potentie om grote winsten te behalen, is voor veel mensen een reden om in te stappen. Maar net zoals er kansen zijn, zijn er ook risico’s. Met de juiste tips kun je de kans op succes aanzienlijk vergroten. Hieronder delen we negen waardevolle crypto tips die je helpen om meer uit je investeringen te halen.

1. Doe altijd je eigen onderzoek

Een van de belangrijkste “regels” is om altijd je eigen onderzoek te doen. Het is verleidelijk om af te gaan op de adviezen van anderen, maar uiteindelijk ben jij degene die de beslissingen neemt. Verdiep je in de crypto waarin je wilt investeren. Kijk naar het team achter het project, de technologie, het doel en de potentie op de lange termijn. Dit onderzoek helpt je om weloverwogen beslissingen te nemen. Ook vermindert het de kans op onverwachte verliezen.

Extra tip: Zorg dat je jouw crypto koopt bij een veilige broker/exchange. Zie op onze Bitvavo account aanmaken pagina hoe je eenvoudig een account aanmaakt bij het grootste crypto platform van Nederland. Bitvavo is een betrouwbaar en gebruiksvriendelijk platform waar je al binnen 5 minuten crypto koopt. 

2. Spreid je investeringen

De cryptomarkt is erg volatiel. Wat vandaag stijgt, kan morgen weer dalen. Door je investeringen te spreiden over verschillende cryptomunten, beperk je je risico. Investeer bijvoorbeeld niet alleen in Bitcoin of Ethereum, maar kijk ook naar andere veelbelovende altcoins zoals Solana, Toncoin of Cardano. Spreiding zorgt ervoor dat als één munt slecht presteert, de impact op je totale portefeuille beperkt blijft. Hieronder zie je een voorbeeld van mijn eigen portefeuille. Zie dit vooral als inspiratie, en niet als financieel advies. 

3. Beleg alleen wat je kunt missen

Crypto kan verleidelijk zijn vanwege de hoge winsten die sommige mensen behalen. Maar het is belangrijk om nooit meer te investeren dan je bereid bent te verliezen. De cryptomarkt is volatiel en onvoorspelbaar. Als je geld investeert dat je eigenlijk nodig hebt voor je dagelijkse leven, zoals huur of voedsel, zet je jezelf in een lastige positie. Dus: zorg ervoor dat je altijd een buffer hebt en beleg alleen met geld dat je kunt missen.

4. Blijf op de hoogte van de marktontwikkelingen

De cryptomarkt verandert continu. Nieuwe technologieën, regelgeving en marktsentimenten kunnen een grote impact hebben op de waarde van cryptomunten. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en de trends in de markt. Volg gerenommeerde nieuwsbronnen en sluit je aan bij betrouwbare communities. Dit geeft je de kennis en het inzicht om snel te reageren op veranderingen in de markt. Kijk bijvoorbeeld ook eens op de website Van Crypto Insiders of Coin Desk. 

5. Gebruik technische analyse

Technische analyse kan je helpen om betere beslissingen te nemen bij het kopen en verkopen van crypto. Door grafieken en patronen te bestuderen, kun je trends en mogelijke prijsbewegingen identificeren. Hoewel technische analyse geen exacte wetenschap is, kan het je wel een voordeel geven op de markt. Er zijn verschillende tools en platforms beschikbaar die je helpen bij het uitvoeren van technische analyses. Neem de tijd om deze vaardigheid te leren en toe te passen. Lees bijvoorbeeld ook mijn blog over TradingView, of bekijk mijn video hieronder over het starten met crypto trading. 

6. Heb geduld en denk aan de lange termijn

Veel mensen worden ongeduldig en willen snel winst maken met crypto. Dit kan leiden tot overhaaste beslissingen, zoals het verkopen van munten bij de eerste de beste prijsdaling. Een succesvolle investeerder heeft geduld en denkt op de lange termijn. Kijk bijvoorbeeld naar Bitcoin en Ethereum; deze munten hebben grote prijsschommelingen gekend, maar beleggers die geduldig bleven, hebben op de lange termijn aanzienlijke winsten behaald. Laat je niet meeslepen door emoties en denk na over je langetermijndoelen.

7. Gebruik een veilige wallet

Veiligheid is erg belangrijk als het om crypto gaat. Bewaar je cryptomunten altijd in een veilige wallet. Vermijd het bewaren van grote hoeveelheden crypto op exchanges, omdat deze doelwit kunnen zijn voor hackers. Kies in plaats daarvan voor een hardware wallet of een andere veilige opslagmethode. Deze wallets bieden extra bescherming door je private keys offline te bewaren. Zorg ervoor dat je altijd een back-up maakt van je wallet en sla je herstelzin veilig op. In ons blog “Wat voor soorten crypto wallets zijn er?” lees je meer over de verschillende soorten crypto wallets. 

8. Begrijp de belastingregels

Crypto winsten zijn in veel landen belastbaar. Het is belangrijk om te begrijpen hoe de belastingregels in jouw land werken met betrekking tot cryptocurrency. Dit voorkomt verrassingen achteraf. Raadpleeg indien nodig een belastingadviseur die ervaring heeft met crypto, zodat je precies weet wat je verplichtingen zijn. Ook kun je ons blog over crypto en belasting even raadplegen. Hierin hebben we nog meer informatie staan. We raden het wel aan om dit nog even na te lopen bij een boekhouder of financieel adviseur. 

9. Wanneer is het juiste moment om te kopen?

Veel beginnende investeerders vragen zich af wanneer het juiste moment is om crypto te kopen. De waarheid is dat het bijna onmogelijk is om de markt perfect te timen. Een strategie die veel beleggers gebruiken, is dollar-cost averaging (DCA). Deze strategie leg ik in de video hieronder uit. Hierbij koop je periodiek een vast bedrag aan crypto, ongeacht de prijs. Op de lange termijn kan deze strategie helpen om de impact van marktschommelingen te minimaliseren. Het belangrijkste is om consistent te blijven en je niet te laten leiden door de angst om de boot te missen. Meer weten over wat een goed moment is om crypto te kopen? Lees dan ook ons blog: wat is een goed moment om crypto te kopen?

Tot slot: Blijf er altijd rekening mee houden dat we deze pagina’s puur maken ter inspiratie en geen financieel advies geven. Doe altijd goed je eigen onderzoek en investeer nooit meer dan je bereid bent te verliezen. Zie onze pagina’s daarom vooral als inspiratie en probeer beleggingen goed te spreiden, op een manier die voor jou fijn werkt. Meer leren over crypto? Dan zien we je graag terug bij Bitvavotips.nl.

Nog geen Bitvavo account?

Bekijk de video en maak een account aan bij de grootste broker van Nederland. Over de eerste 10.000 euro betaal je geen handelskosten. Jesse legt uit hoe.

foto van jesse commandeur
Scroll naar boven