Wat voor een wallet heb je bij Bitvavo? 

Bitvavo, een van de populairste cryptocurrency exchanges in Nederland, biedt gebruikers een geïntegreerde wallet om hun digitale valuta makkelijk te beheren. Maar wat voor een wallet biedt Bitvavo precies aan en hoe werkt het? In dit artikel vertellen we meer over het gebruik van de Bitvavo wallet. 

Wat is de Bitvavo wallet?

De Bitvavo wallet is een ingebouwde digitale portemonnee binnen het handelsplatform van Bitvavo. Dit betekent dat wanneer je een account aanmaakt bij Bitvavo, je automatisch toegang krijgt tot een wallet voor elke cryptocurrency die het platform ondersteunt. Deze wallet is een online wallet. Dit betekent dat je altijd en overal toegang hebt tot je digitale activa. Hiervoor heb je alleen een internetverbinding nodig. 

Hoe maak je een Bitvavo account aan?

Om gebruik te maken van de Bitvavo wallet, moet je eerst een account aanmaken. Dit proces is eenvoudig en snel:

  1. Ga naar onze Bitvavo account aanmaken pagina en klik op “Direct starten”. Je vindt daar de video, waarin we stap voor stap uitleggen hoe je een account aanmaakt. Binnen 5 minuten heb je al een account en kun je zelf aan de slag.
  2. Vul je persoonlijke gegevens in en maak een sterk wachtwoord aan.
  3. Verifieer je identiteit door een kopie van je ID-kaart of paspoort te uploaden.
  4. Zodra je account is geverifieerd, kun je beginnen met het storten van geld en het kopen van crypto

Hoe vind je je wallet adres op Bitvavo?

Het walletadres heb je nodig voor het ontvangen van cryptocurrency. Om je walletadres bij Bitvavo te vinden, volg je deze stappen:

  1. Log in op je Bitvavo-account.
  2. Ga naar het dashboard en selecteer de cryptocurrency waarvoor je het walletadres nodig hebt.
  3. Klik op ‘Storten’ bovenin de balk.
  4. Aan de rechterkant van het scherm verschijnt je unieke walletadres.

Dit adres kun je kopiëren en delen met anderen om betalingen te ontvangen. Zorg er altijd wel voor dat je het juiste netwerk gebruikt. Anders kunnen betalingen verloren gaan. 

Wat kan iemand met mijn walletadres?

Een veelgestelde vraag is of iemand met jouw walletadres je crypto kan stelen. Het antwoord is nee. Met enkel het walletadres kan iemand alleen de transacties en het saldo van die wallet bekijken. Het is vergelijkbaar met het hebben van een bankrekeningnummer: men kan enkel geld/crypto erheen sturen. 

Van Bitvavo naar een externe wallet

Hoewel de Bitvavo wallet handig is voor dagelijks gebruik en het handelen van crypto, geven sommige gebruikers de voorkeur aan een extra beveiligingsniveau. Ze kiezen ervoor om hun crypto op te slaan op een hardware wallet, zoals de Ledger Nano X, of een andere externe wallet. 

Hoe zet ik mijn crypto op een Ledger wallet?

  1. Download en installeer Ledger Live op je computer.
  2. Verbind je Ledger apparaat met je computer en open de Ledger Live-app.
  3. Selecteer ‘Receive’ en kies de cryptocurrency die je wilt overzetten. Hiervoor klik je op “Opnemen” in het Bitvavo dashboard en selecteer je de cryptocurrency die je wilt opnemen.
  4. Voer het ontvangstadres van je Ledger wallet in op Bitvavo en verstuur jouw crypto naar de Ledger. 
  5. Bevestig de transactie met de 2-factor authenticatie (2FA) van Bitvavo. 

Het kan enkele minuten tot een aantal uur duren – afhankelijk van de drukte op de blockchain – voordat de transactie is verwerkt. De tijd die nodig is om een transactie te voltooien, hangt af van verschillende factoren, zoals de specifieke cryptocurrency en de drukte op de blockchain. Voor Bitcoin kan dit bijvoorbeeld 10-15 minuten duren. Ethereum-transacties zijn doorgaans sneller. Bekijk ook de video hieronder van WijsGeld met een duidelijke uitleg hoe jij je crypto overzet van Bitvavo naar een Ledger. 

Welke externe wallets werken met Bitvavo?

Naast de ingebouwde Bitvavo wallet kun je dus ook gebruikmaken van externe (hardware) wallets. Populaire keuzes onder Bitvavo gebruikers zijn onder andere:

  • Ledger Nano X: Een van de meest betrouwbare hardware wallets met Bluetooth-ondersteuning, ideaal voor mobiel gebruik.
  • Trust Wallet: Een mobiele wallet die makkelijk te koppelen is aan je Bitvavo-account.
  • Trezor: Een andere veilige hardware wallet die veel wordt gebruikt door serieuze crypto beleggers.

Veiligheid van je Bitvavo wallet

Bitvavo neemt de beveiliging van gebruikersfondsen serieus. Ze gebruiken een combinatie van hot en cold wallets om de digitale activa van gebruikers te beschermen. Cold wallets zijn offline opgeslagen en dus minder kwetsbaar voor hackpogingen. Bovendien voldoet Bitvavo aan de eisen van De Nederlandsche Bank (DNB), wat betekent dat ze zich houden aan strikte veiligheidsvoorschriften. Meer hierover lees je in ons blog: hoe veilig is Bitvavo? 

Wat gebeurt er bij een faillissement van Bitvavo?

Een veelvoorkomende zorg onder cryptobeleggers is wat er gebeurt met hun crypto als een exchange failliet gaat. Bij Bitvavo worden de cryptocurrencies van gebruikers opgeslagen bij Stichting Bitvavo Payments. Deze stichting is opgezet om de activa van gebruikers te beschermen, zelfs in het geval van een faillissement van Bitvavo.

Nog geen Bitvavo account?

Bekijk de video en maak een account aan bij de grootste broker van Nederland. Over de eerste 10.000 euro betaal je geen handelskosten. Jesse legt uit hoe.

foto van jesse commandeur
Scroll naar boven