7 signalen van een Crypto Crash

Investeren in crypto kan enorme winsten opleveren, maar ook grote verliezen. Hoe herken je de signalen van een naderende crash? Hier zijn zeven belangrijke indicatoren waar je op moet letten. Ontdek snel meer. 

1. Negatief nieuws en PR

Negatieve berichten in de media of controverses rondom een specifieke munt hebben direct invloed op de prijs. Denk aan beschuldigingen van fraude, falend management binnen een project of slecht nieuws over regulering. Dit leidt vaak tot paniek, wat de prijzen verder doet kelderen. Het volgen van nieuws over de projecten waarin je investeert, is erg belangrijk. Negatieve PR, zelfs als deze niet volledig gegrond is, kan het vertrouwen in een munt aantasten.

Tip: Vaak biedt een crash de mogelijkheid om goedkoop crypto in te kopen. Experts zeggen daarom meestal: “Sell the news, buy the dip”. Is er momenteel een crash gaande en wil je op een goed moment instappen? Investeer dan via Bitvavo. Hier betaal je geen handelskosten over de eerste 10.000 euro. Hieronder zie je hoe dit werkt. Vaak kun je al binnen 5 minuten crypto kopen. 

Investeren in crypto? Maak vandaag nog een Bitvavo account! 😊

Bekijk Jesse zijn handige video, waarin hij stap voor stap uitlegt hoe jij een account aanmaakt. Gebruik onze unieke partnerlink en krijg 10.000 euro gratis handelen.

2. Afname in handelsvolume

Het handelsvolume geeft inzicht in hoeveel er wordt verhandeld in een bepaalde periode. Een plotselinge daling in volume wijst vaak op afnemend vertrouwen in de markt. Minder mensen zijn bereid te kopen, wat vaak voorafgaat aan prijsdalingen. Het in de gaten houden van handelsvolumes is handig om een beter beeld te krijgen van de dynamiek in de markt. Via TradingView kun je hiervoor verschillende indicatoren gebruiken. Nog geen ervaring met TradingView? Dan raad ik het ook aan om mijn volgende video helemaal te bekijken. 

3. Scherpere regelgeving

Regelgeving speelt een belangrijke rol in de cryptomarkt. Aankondigingen van nieuwe wetten of beperkingen hebben vaak een sterk effect op de prijzen. Denk bijvoorbeeld aan strengere belastingregels, een verbod op bepaalde transacties of beperkingen op het gebruik van decentrale platforms. Het is belangrijk om regelgeving nauwlettend in de gaten te houden, omdat dit direct invloed heeft op je handelsmogelijkheden. In ons blog over crypto kopen in 2025 vertellen we meer over regelgeving rondom crypto en vertellen we wat dit betekent voor jou. We hebben het hierin onder andere over nieuwe Europese wetten zoals MiCA, TFR en DORA. 

4. Verkoop door grote investeerders

Grote investeerders, ook wel ‘whales’ genoemd, bezitten vaak enorme hoeveelheden crypto. Als zij besluiten hun posities te verkopen, kan dit de markt verstoren. Grote verkopen zorgen voor prijsdalingen, wat paniek veroorzaakt bij kleinere investeerders. Het volgen van grote wallet-transacties kan inzicht bieden in mogelijke trends. Je kunt bijvoorbeeld Whale Alert volgen om dit in de gaten te houden. 

5. Technische indicatoren en patronen

De analyse van grafieken en technische indicatoren is een nuttige methode om crashes te voorspellen. Patronen zoals ‘head and shoulders’, of een doorbraak van belangrijke supportlevels, duiden vaak op een dalende trend. Het herkennen van deze patronen kan je helpen om voorbereid te zijn op grote marktbewegingen. Zo kun je beter anticiperen. Meer hierover in mijn onderstaande video. Zorg ervoor dat je deze video even helemaal bekijkt. In deze video vertel ik je alles over Support & Resistance

6. Externe economische factoren

De cryptomarkt is sterk verbonden met de bredere economie. Factoren zoals stijgende rentevoeten, inflatie of een recessie hebben een negatieve invloed op de vraag naar crypto. In tijden van economische onzekerheid kiezen investeerders veiligere activa, zoals goud of staatsobligaties. Het is daarom belangrijk om macro-economische ontwikkelingen te volgen, omdat deze een grote impact kunnen hebben op de cryptomarkt. Veel crypto nieuwswebsites delen hier regelmatig nieuws over. 

7. Overmatige speculatie en hype

Een markt die vooral wordt aangedreven door hype en speculatie, is bijzonder kwetsbaar. Oververhitting leidt vaak tot onrealistische waarderingen, gevolgd door een scherpe correctie. Zij realiseren zich dan dat de fundamenten niet kloppen. Als de markt wordt gedomineerd door speculatieve aankopen en ‘fear of missing out’ (FOMO), is voorzichtigheid geboden. Een plotselinge omslag kan enorme verliezen veroorzaken. Laat je dus niet te veel meeslepen met een hype, maar wacht tot de rust is wedergekeerd. 

Wat kun je doen bij een crash?

Het herkennen van deze signalen is belangrijk, maar het is minstens zo belangrijk om voorbereid te zijn op een crash. Een goede voorbereiding begint met het spreiden van je investeringen, zodat je niet afhankelijk bent van de prestaties van een enkele munt. Het is belangrijk om rationeel te blijven en paniekverkopen te vermijden. Dit leidt vaak tot nog grotere verliezen. Het gebruik van stop-loss orders helpt om automatisch te verkopen wanneer een bepaalde drempel wordt bereikt. Dit is vooral interessant als je gaat (day)traden, maar minder interessant voor investeerders. Hierbij gaat het om de lange termijn. Door je te richten op de lange termijn en alleen te investeren met geld dat je kunt missen, kun je beter omgaan met de schommelingen van de markt. Wil je weten wanneer een bullmarkt eindigt? Klik dan ook even op het linkje en lees ons uitgebreide blog.

Tot slot: Blijf er altijd rekening mee houden dat we deze pagina’s puur maken ter inspiratie en geen financieel advies geven. Doe altijd goed je eigen onderzoek en investeer nooit meer dan je bereid bent te verliezen. Zie onze pagina’s daarom vooral als inspiratie en probeer beleggingen goed te spreiden, op een manier die voor jou fijn werkt. Meer leren over investeren in crypto? Dan zien we je graag terug bij Bitvavotips.nl. Wil je zelf weten hoe je goede cryptocurrencies ontdekt? Lees dan ook mijn blog met als titel: Welke crypto nu kopen? Doe een analyse.

Nog geen Bitvavo account?

Bekijk de video en maak een account aan bij de grootste broker van Nederland. Over de eerste 10.000 euro betaal je geen handelskosten. Jesse legt uit hoe.

foto van jesse commandeur
Scroll naar boven