Rentetarieven hebben een grote invloed op financiële markten. Dit geldt ook voor de cryptomarkt. Als centrale banken zoals de Fed (Federal Reserve) en de ECB (Europese centrale bank) rentebesluiten aankondigen, heeft dit directe en indirecte gevolgen. Veel investeerders volgen deze ontwikkelingen daarom op de voet. In dit artikel lees je hier alles over.
Hoe centrale banken rentetarieven bepalen
Centrale banken gebruiken rentetarieven om inflatie te beheersen en economische groei te stimuleren. Stijgt de inflatie te snel, dan verhogen ze de rente. Dit maakt lenen duurder en sparen aantrekkelijker. Een lagere rente stimuleert juist investeringen en consumptie.
De Fed en de ECB zijn hierin leidend. De Fed in de Verenigde Staten en de ECB in Europa. Hun beleidsvergaderingen, zoals de fomc-meetings van de Fed, trekken wereldwijd aandacht. Een onverwachte renteverhoging of verlaging kan effect hebben op financiële markten, waaronder ook crypto.
Tip: Is er momenteel sprake van een sterke economie en denk je dat de crypto koersen gaan stijgen? Investeer dan via een veilig platform, waarbij de handelskosten laag zijn. Wij raden hiervoor Bitvavo aan, de grootste exchange van Nederland. Bovendien staat dit platform onder toezicht van De Nederlandsche Bank. Zo weet je zeker dat je veilig investeert in crypto. Hieronder zie je onze handige video met alle stappen voor het aanmaken van een account.
Investeren in crypto? Maak vandaag nog een Bitvavo account! 😊
Wat hogere rentes betekenen voor crypto
Als de rente stijgt, trekken veel beleggers zich terug uit risicovolle activa. Crypto valt onder deze categorie. Hogere rentes maken traditionele investeringen, zoals staatsobligaties, aantrekkelijker. Dit vermindert de vraag naar crypto. Bovendien verhoogt een hoge rente de financieringskosten voor handelaren, die crypto met geleend geld kopen. Investeerders zijn hierdoor vaak voorzichtiger. Cryptokoersen dalen vaak na renteverhogingen. Ook wordt de liquiditeit in de markt minder, omdat kapitaal eerder naar veiligere activa vloeit.
Waarom lage rentes gunstig zijn
Lage rentetarieven zorgen voor een gunstiger klimaat voor crypto. Investeerders zoeken naar hogere rendementen, omdat sparen minder oplevert. Dit verhoogt de instroom in risicovolle markten, waaronder crypto. Bovendien wordt lenen goedkoper, wat handelaren extra koopkracht geeft. De bullrun van 2020-2021 laat dit goed zien. Extreem lage rentes en ruime monetaire stimulering hebben bijgedragen aan de stijging van Bitcoin en andere crypto’s. Op dit moment zag je ook dat de huizenprijzen flink stegen. Dit is natuurlijk al langere tijd het geval, maar wordt ook aangesterkt door lage rentes. Ben je benieuwd hoe lang de huidige bullrun kan duren? Bekijk dan hieronder ook mijn uitgebreide analyse. Zorg er even voor dat je de video helemaal bekijkt, zodat je niks mist.
De invloed van de Fed
Bekendmakingen van de Fed hebben vaak een directe impact. Een onverwachte renteverhoging leidt meestal tot een daling van cryptokoersen. Speculatie over toekomstige renteveranderingen speelt ook een rol. Uitspraken van de Fed-voorzitter, Jerome Powell, worden nauwlettend gevolgd.
Een mooi voorbeeld is de renteverhoging in 2022. Door agressieve rentestappen van de Fed verloor Bitcoin een groot deel van zijn waarde. Beleggers werden risicomijdend, terwijl veilige activa populairder werden. Dit is natuurlijk niet de enige reden van de daling destijds, maar speelt ook zeker een rol. Bij crypto nieuwswebsites, zoals Newsbit (Nederlands) en Coindesk (internationaal) kun je deze ontwikkelingen op de voet volgen.
Rol van de ECB
Ook de ECB heeft invloed. Europa is een belangrijke markt voor crypto. Als de ECB de rente verhoogt, zien we vergelijkbare effecten als bij de Fed. Het maakt euro’s schaarser en verlaagt de liquiditeit in de cryptomarkt. De ECB’s aanpak van inflatie speelt hierin een belangrijke rol. Inflatiecijfers uit de eurozone zijn vaak bepalend voor de renteverwachtingen. Stijgende inflatie zet druk op de ECB om de rente te verhogen, wat een negatieve impact kan hebben op crypto.
Psychologisch effect op beleggers
Naast economische gevolgen speelt psychologie een rol. Renteverhogingen verhogen de onzekerheid. Beleggers vermijden risico’s en trekken zich terug uit volatiele markten. Aan de andere kant leidt de verwachting van renteverlagingen vaak tot optimisme. Dit kan een bullrun verder aansterken.
Korte- versus langetermijneffecten
Op korte termijn reageren cryptokoersen vaak heftig op rentebesluiten. Volatiliteit neemt toe na een aankondiging. Op lange termijn hangt de impact af van bredere macro-economische trends. Een langdurige periode van hoge rentes kan de groei van de cryptomarkt remmen. Dit ontmoedigt nieuwe investeerders en beperkt de toegang tot kapitaal. Daarentegen biedt een stabiele, lage rente juist kansen voor groei en innovatie. In dat geval kunnen projecten zich beter ontwikkelen.
Inflatie als onderliggende factor
Inflatie speelt een belangrijke rol. Crypto wordt vaak gepresenteerd als een hedge tegen inflatie, vooral Bitcoin. Als inflatie hoog blijft, terwijl de rente laag is, kan crypto profiteren. Een agressieve renteverhoging om inflatie te bestrijden, heeft vaak het tegenovergestelde effect.
Het is belangrijk om het verschil tussen verwachtingen en realiteit te begrijpen. Als centrale banken aangeven dat inflatie onder controle is, daalt de interesse in inflatiebescherming. Dit kan leiden tot een uitstroom uit crypto. De kans dat de rentes verlaagd worden, wordt dan minder groot.
Wat beleggers kunnen doen
Als belegger kun je rekening houden met belangrijke rentebesluiten. Het is belangrijk om macro-economische trends te volgen en te anticiperen op mogelijke gevolgen. Diversificatie is daarbij een belangrijk hulpmiddel. Door te investeren in een mix van activa, kunnen risico’s worden beperkt. Je kunt hierbij denken aan een mix van crypto, aandelen, vastgoed en/of edelmetalen. Ook is het belangrijk om emotionele beslissingen te vermijden. Volatiliteit in crypto zal altijd blijven bestaan, helemaal rondom rentebesluiten. Een goed doordachte strategie zorgt ervoor dat je geen besluiten neemt uit paniek.
Tot slot: Blijf er altijd rekening mee houden dat we deze pagina’s puur maken ter inspiratie en geen financieel advies geven. Doe altijd goed je eigen onderzoek en investeer nooit meer dan je bereid bent te verliezen. Zie onze pagina’s daarom vooral als inspiratie en probeer beleggingen goed te spreiden, op een manier die voor jou fijn werkt. Meer leren over investeren in crypto? Dan zien we je graag terug bij Bitvavotips.nl.