Hoe werkt support & resistance bij crypto trading?

support en resistance

Crypto trading is populairder dan ooit, maar de markt blijft grillig en onvoorspelbaar. Om succesvol te zijn met traden, moet je gebruikmaken van slimme strategieën. Een van de concepten die je als trader moet kennen, is het idee van support en resistance. Door support & resistance te begrijpen, kun je de markt beter lezen, potentiële keerpunten identificeren en je trades strategisch plannen.

Wat is support & resistance?

Support en resistance zijn belangrijke concepten bij crypto trading. Support verwijst naar een prijsniveau waar de vraag naar een crypto voldoende is, om te voorkomen dat de prijs verder daalt. Met andere woorden: het is een niveau waarop kopers bereid zijn te kopen, waardoor een daling wordt gestopt. Resistance daarentegen is een prijsniveau waar het aanbod zo sterk is, dat het voorkomt dat de prijs verder stijgt. Hier zijn verkopers bereid te verkopen, wat een verdere stijging tegengaat.

Deze niveaus zijn belangrijk omdat ze traders helpen om in te schatten waar de prijs van een cryptocurrency mogelijk kan omkeren of pauzeren. Hierdoor kun je strategische beslissingen nemen bij het kopen of verkopen van crypto. 

Tip: Wil je beginnen met het handelen in crypto? Kies dan voor een betrouwbaar en gebruiksvriendelijk platform als Bitvavo. Bekijk ook onze Bitvavo account aanmaken pagina om te zien hoe je zelf een account aanmaakt bij dit platform. Op deze pagina delen we een handige video. 

Hoe teken je support en resistance lijnen?

Het identificeren van support- en resistance-niveaus begint met het analyseren van prijsgrafieken. Dit proces kan worden vereenvoudigd door te kijken naar de hoogste pieken en laagste dalen in de prijsgeschiedenis van de cryptocurrency.

  • Kies een tijdsbestek: Bepaal welk tijdsbestek je wilt analyseren. Dit kan variëren van korte tijdsintervallen zoals 15 minuten, tot langere intervallen zoals dagelijks of wekelijks. 
  • Identificeer de pieken en dalen: Zoek naar punten op de grafiek waar de prijs significant is gestegen (piek) of gedaald (dal). Deze punten markeer je op je grafiek.
  • Teken de lijnen: Verbind de pieken om resistance-niveaus te identificeren en de dalen om support-niveaus te vinden. Deze lijnen zijn niet altijd perfect, maar geven een indicatie van waar de prijs mogelijk kan omkeren.

Bij een neerwaartse trend zal het support niveau zich meestal bevinden bij de lagere dalen, terwijl het resistance niveau zich bij de lagere pieken bevindt. Omgekeerd, in een opwaartse trend, dienen hogere pieken als resistance en hogere dalen als support. Dit heeft te maken met de trend waar je in beweegt. Zie ook mijn uitgebreide tutorial hieronder. 

Werkt support en resistance altijd?

Support- en resistance-lijnen zijn krachtige hulpmiddelen in crypto trading, maar ze bieden geen garanties. Het zijn indicaties van waar een prijs kan omkeren, maar je weet nooit zeker waar dit zal gebeuren. Daarom is het belangrijk om altijd te handelen met een zekere mate van voorzichtigheid. Gebruik ook aanvullende tools. Tip: Lees ook even ons blog over TradingView. Hierin leer je meer over het toevoegen van de juiste indicatoren. Direct weten hoe dit werkt? Zie dan ook mijn video na deze alinea. 

Veel traders combineren support en resistance met andere technische analyse tools, zoals trendlijnen, moving averages en volume-analyse, om een completer beeld te krijgen van de markt. Hierdoor is de kans groter dat hun voorspellingen correct zijn. Toch kun je hier nooit 100% zeker van uitgaan. Daarom is het altijd goed met stop-losses te werken. 

Wat gebeurt er als een level doorbroken wordt?

Wanneer een support- of resistance-niveau wordt doorbroken, verandert de dynamiek van de markt. Als de prijs onder een supportniveau zakt, kan dat niveau veranderen in een nieuwe resistance. Dit betekent dat waar kopers eerder de prijs steunden, verkopers nu de overhand kunnen nemen.

Omgekeerd, als de prijs boven een resistance-niveau stijgt, kan dat niveau veranderen in een nieuw supportniveau. Dit komt omdat traders die eerder verkochten op dat niveau, nu misschien kopen omdat ze verwachten dat de prijs nog verder zal stijgen.

Dit concept is gebaseerd op de verschuiving in de vraag en het aanbod. Zodra een support of resistance wordt doorbroken, wordt aangenomen dat de balans tussen vraag en aanbod is verschoven, wat kan leiden tot een omkering van rollen van deze niveaus. Aanvullend hierop hebben we nog een blog gemaakt. We raden het ook zeker aan om die even te lezen: Hoe weet je of een crypto gaat stijgen? 

Hoe gebruik je het in jouw tradingstrategie?

Support en resistance kunnen op verschillende manieren worden gebruikt in je tradingstrategie. Hier zijn een paar voorbeelden:

  • In- en uitstapmomenten bepalen: Traders gebruiken vaak support-niveaus om kooporders te plaatsen, in de verwachting dat de prijs zal stijgen wanneer deze het supportniveau bereikt. Omgekeerd kunnen ze verkopen bij resistance-niveaus, omdat de prijs daar kan dalen.
  • Stop-loss plaatsen: Een stop-loss order kan worden geplaatst net onder een supportniveau of net boven een resistance-niveau. Als de prijs voorbij deze niveaus breekt, kan de trader automatisch uitstappen om verdere verliezen te beperken.
  • Breakout trading: Sommige traders wachten tot een prijs door een resistance breekt om te kopen, in de verwachting dat de prijs verder zal stijgen. Het oude resistance level wordt dan de nieuwe support. Daar zetten zij hun stop loss onder. Hiermee heb je wel meer risico, omdat er ook fakeouts bestaan. Het lijkt dan alsof je door een level heen schiet, maar uiteindelijk blijkt dit niet zo te zijn. 

Wat zijn de beperkingen van support en resistance?

Hoewel support en resistance waardevolle hulpmiddelen zijn, hebben ze ook hun beperkingen. Deze niveaus zijn vaak niet exact, en de prijs kan tijdelijk door een niveau breken, zonder dat er sprake is van een daadwerkelijke doorbraak. 

Daarnaast kunnen externe factoren, zoals nieuws of marktverstoringen, ervoor zorgen dat de prijs zich anders gedraagt. Daarom is het belangrijk om niet alleen te vertrouwen op support en resistance, maar ook op andere instrumenten. Verder is het goed om het nieuws rondom crypto bij te houden, zodat je weet wat er speelt op de markt. 

Hoe bepaal je de sterkte van een niveau?

Niet alle support- en resistance-niveaus zijn gelijk. De sterkte van een niveau hangt af van hoe vaak het in het verleden is getest. Een niveau dat meerdere keren is getest zonder te breken, wordt als sterker beschouwd. Hoe vaker een prijsniveau standhoudt, hoe meer traders het zullen opmerken en gebruiken in hun strategieën. Dit versterkt het effect van dat niveau. Het is ook belangrijk om te kijken naar het volume: een hoog volume bij een test van een support- of resistance-level kan de betrouwbaarheid vergroten.

Maak beter geïnformeerde beslissingen

Support en resistance zijn belangrijke concepten in crypto trading die je helpen om beter geïnformeerde beslissingen te nemen. Door deze niveaus correct te identificeren en te gebruiken, kun je potentiële keerpunten in de markt herkennen en je trades daarop afstemmen. Door een gedisciplineerde aanpak te hanteren en risicomanagement toe te passen, kun je je kansen op succes vergroten. 

Tot slot: Blijf er altijd rekening mee houden dat we deze pagina’s puur maken ter inspiratie en geen financieel advies geven. Doe altijd goed je eigen onderzoek en investeer nooit meer dan je bereid bent te verliezen. Zie onze pagina’s daarom vooral als inspiratie en probeer beleggingen goed te spreiden, op een manier die voor jou fijn werkt. Meer leren over crypto? Dan zien we je graag terug bij Bitvavotips.nl.

Nog geen Bitvavo account?

Bekijk de video en maak een account aan bij de grootste broker van Nederland. Over de eerste 10.000 euro betaal je geen handelskosten. Jesse legt uit hoe.

foto van jesse commandeur
Scroll naar boven