Daalt crypto, of is er een crash? Dit kun je doen

De cryptomarkt staat bekend om haar extreme schommelingen. Terwijl de ene dag winstpercentages door het dak gaan, kan de andere dag een scherpe daling jouw winst doen vervliegen. Ja, ook tijdens een bullrun. Maar hoe weet je of je te maken hebt met een tijdelijke correctie, of met een echte crash? En belangrijker nog, hoe kun je hierop reageren? We vertellen je alles wat jij moet weten, vanuit onze eigen ervaring. Zie dit dus vooral als inspiratie, en niet als advies. 

Een daling of een echte crash?

Een daling van de cryptokoersen is een normaal verschijnsel binnen markten. Het gebeurt vaak na een periode van stijgende prijzen, als investeerders besluiten om winst te nemen. Dit soort fluctuaties zijn onderdeel van de marktcyclus. Een crash daarentegen is een drastisch verlies van waarde, meestal veroorzaakt door onverwachte gebeurtenissen. Dit kan bijvoorbeeld komen door strengere regelgeving, grote hacks of economische onzekerheid. Het is belangrijk om het onderscheid tussen deze twee te herkennen. Tijdens een correctie kun je kansen vinden om bij te kopen, terwijl een crash vraagt om maatregelen om je verliezen te beperken. Vooral grote gebeurtenissen kunnen zorgen voor een echte crash. Denk hierbij aan een crisis, of het begin van een (grote) oorlog. 

Tip: Volgens veel experts is er geen beter moment om te kopen dan tijdens een correctie, of in een bearmarkt. Juist wanneer mensen in paniek raken, liggen er vaak grote kansen. En dus niet op het moment dat iedereen over crypto praat. Wil jij crypto bijkopen? Doe dit dan via een betrouwbaar platform als Bitvavo. Je hebt hier een accountgarantie tot 100.000 euro. Zie hieronder ook onze handige aanmeldvideo.

Investeren in crypto? Maak vandaag nog een Bitvavo account! 😊

Bekijk Jesse zijn handige video, waarin hij stap voor stap uitlegt hoe jij een account aanmaakt. Gebruik onze unieke partnerlink en krijg 10.000 euro gratis handelen.

Kansen benutten in een dalende markt

Hoewel een neergaande markt ontmoedigend kan zijn, biedt het ook kansen. Slimme traders zetten bijvoorbeeld shorts in om toch winst te maken. Hierbij speculeer je op een verdere daling van de prijs, waardoor je winst kunt maken. Dus ook als de markt keldert. Je hebt hiervoor veel kennis nodig. Voor particuliere investeerders – onze voornaamste doelgroep – is dit dus minder relevant. Mocht je dit wel interessant vinden, dan raden we het ook aan om onze artikelen over daytrading te lezen. Daarmee krijg je alvast een kleine basis toegereikt. In dit artikel delen we ook een handige video waarin we er dieper op ingaan. 

Een minder risicovolle strategie is het inzetten van je cryptovaluta via staking of yield farming. Bij staking stel je je munten beschikbaar aan het netwerk, waardoor je beloningen ontvangt in de vorm van extra crypto. Yield farming werkt op een vergelijkbare manier, maar vindt vaak plaats op gedecentraliseerde platforms waar je rendement kunt behalen door je activa uit te lenen. Dit soort passieve inkomstenbronnen kunnen helpen om je portfolio te laten groeien, zelfs in een dalende markt. Wil je verder meer weten over wat goede momenten zijn om te investeren in crypto? Dan raad ik het ook aan om mijn volgende video helemaal te bekijken.  

Wanneer verkoop je en wanneer houd je crypto vast?

Het besluit om je crypto te verkopen of vast te houden hangt af van verschillende factoren. Als een project bijvoorbeeld geen vooruitgang meer boekt, of wordt overspoeld door negatief nieuws, kan dat een signaal zijn om je positie te heroverwegen. Je investeringen evalueren is niet alleen een kwestie van kijken naar de koers, maar ook naar de fundamentele waarde en de vooruitzichten van het project.

Daarnaast kunnen persoonlijke doelen een rol spelen. Misschien heb je een financieel doel bereikt, of wil je je portefeuille herstructureren. In die gevallen kan het logisch zijn om een deel van je winst veilig te stellen. Als je echter gelooft dat de huidige markt een tijdelijke dip is en de waarde op lange termijn zal herstellen, kan vasthouden een verstandige keuze zijn. Zorg ervoor dat je een plan hebt en houd je hieraan, ongeacht de bewegingen van de markt. Daalt de koers nu en wil je aan de hand hiervan een beslissing nemen? Dan kan het zijn dat je die beslissing uit emotie maakt. Zorg daarom altijd dat je van tevoren weet wanneer je jouw crypto wilt verkopen en wanneer je winst gaat nemen. Kijk vooral naar de lange termijn. Dit werkt volgens experts het beste. 

Omgaan met verliezen

Het verliezen van geld in crypto is een harde realiteit die bijna elke belegger een keer meemaakt. In plaats van jezelf de schuld te geven, is het belangrijk om te leren van je fouten. Kijk naar wat er misging: was het een gebrek aan onderzoek, te veel vertrouwen in een project of een te risicovolle strategie? Deze inzichten kunnen je helpen om in de toekomst betere keuzes te maken.

In sommige landen kun je verliezen gebruiken om je belastingdruk te verlagen. Dit wordt vaak “tax-loss harvesting” genoemd. Door verliesgevende activa te verkopen, kun je je belastbare inkomen verminderen. Hoewel dit je verliezen niet terugdraait, kan het financiële pijn verzachten. Het is wel belangrijk om hierbij te voldoen aan de fiscale regels en alles nauwkeurig te rapporteren. Wil je weten in hoeverre dit nu in Nederland mogelijk is? Laat je dan adviseren door een boekhouder of een financieel adviseur. Zij zijn op de hoogte van de laatste regels en wetgeving. 

Wat als je crypto kwijtraakt?

Een ander probleem waar crypto investeerders mee te maken kunnen krijgen, is het verliezen van toegang tot hun activa. Dit kan gebeuren door een vergeten private key, een hack of een scam. Als je je private key kwijtraakt, zijn je opties beperkt. Het belang van een back-up en het veilig bewaren van je seed phrase kan niet genoeg worden benadrukt.

Als je activa zijn gestolen, is snel handelen belangrijk. Meld het incident bij de autoriteiten en overweeg om een blockchain-specialist in te schakelen die de transacties kan traceren. Hoewel de kans op volledige terugvordering klein is, kun je met deze stappen in ieder geval proberen de schade te beperken.

Is crypto nog steeds een goede investering?

De cryptomarkt heeft haar ups en downs, maar blijft aantrekkelijk voor investeerders die risico durven nemen. Technologieën blijven evolueren. Projecten zoals Ethereum en Solana spelen een belangrijke rol in de groei van DeFi en Web3. Tegelijkertijd is het belangrijk om realistisch te zijn over de risico’s. Hoewel sommige analisten voorspellen dat Bitcoin in de komende jaren 500.000 euro waard kan worden, of zelfs een miljoen, is de kans dat het zakt ook aanwezig. Succesvol investeren blijft geduld en discipline vereisen. 

Tot slot: Blijf er altijd rekening mee houden dat we deze pagina’s puur maken ter inspiratie en geen financieel advies geven. Doe altijd goed je eigen onderzoek en investeer nooit meer dan je bereid bent te verliezen. Zie onze pagina’s daarom vooral als inspiratie en probeer beleggingen goed te spreiden, op een manier die voor jou fijn werkt. Meer leren over investeren in crypto? Dan zien we je graag terug bij Bitvavotips.nl.

Nog geen Bitvavo account?

Bekijk de video en maak een account aan bij de grootste broker van Nederland. Over de eerste 10.000 euro betaal je geen handelskosten. Jesse legt uit hoe.

foto van jesse commandeur
Scroll naar boven