Hoeveel kun je verdienen met crypto staking?

geld verdienen met staking

Cryptocurrencies bieden talloze manieren om inkomsten te genereren, en een van de meest populaire methoden is staking. Maar hoeveel kun je nu eigenlijk verdienen met crypto staking? We vertellen je er graag alles over. Ontdek snel meer. 

Wat is crypto staking?

Crypto staking is het proces waarbij je jouw cryptocurrency vastzet in een blockchain netwerk om transacties te valideren. In ruil hiervoor ontvang je beloningen in de vorm van meer cryptocurrency. Het is een manier om passieve inkomsten te genereren, terwijl je bijdraagt aan de veiligheid en efficiëntie van het netwerk.

Tip: Bij Bitvavo kun je staken, terwijl je nog gewoon je coins kunt kopen en verkopen. Tot de tijd dat je de munten verkoopt, ontvang je staking opbrengsten. Bekijk ook onze handige video en zie hoe je een account aanmaakt bij Bitvavo.

Hoe werkt crypto staking?

Bij staking zet je je crypto vast in een wallet die verbonden is met een blockchain netwerk, dat gebruikmaakt van het Proof of Stake (PoS) consensusmechanisme. Validators, die de transacties op het netwerk verifiëren, worden beloond met nieuwe munten. Als jij je crypto aan deze validators toevertrouwt, ontvang je een deel van deze beloningen.

Hoeveel kun je verdienen met staking?

De inkomsten uit staking variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de specifieke cryptocurrency, de hoeveelheid die je inzet en de beloningsstructuur van het netwerk. Hier zijn enkele voorbeelden van potentiële verdiensten:

 1. Ethereum (ETH): Met Ethereum kun je gemiddeld 4-7% per jaar verdienen. Dit is een stuk meer dan de gemiddelde spaarrente. Zijn de spaarrentes laag en geloof je in de toekomst van Ethereum? Dan is dit mogelijk een mooi moment om te investeren.
 1. Polkadot (DOT): Polkadot biedt een beloning van ongeveer 6-11% per jaar, afhankelijk van de marktomstandigheden en het aantal deelnemers aan het netwerk.
 1. Tezos (XTZ): Tezos staking kan je 5-7% jaarlijkse opbrengst opleveren.

Houd er rekening mee wat de maximale voorraad (max supply) is van een coin. Zijn er veel coins nog niet in omloop en is het een inflatoire coin, waarbij de voorraad snel stijgt? Dan kan dit de prijs drukken. De max supply per coin kun je goed inzien via CoinMarketCap

Is het staken van crypto winstgevend?

Ja, staking kan zeer winstgevend zijn, vooral voor lange termijn investeerders. Door je crypto vast te zetten, ontvang je niet alleen beloningen, maar profiteer je ook van de potentiële waardestijging van de munten. Het is wel belangrijk om voorbereid te zijn op eventuele prijsdalingen van de munten. Tijdens een bear market kan het lang duren voordat het staken winstgevend wordt. Wil je meer weten hoe je winst kan maken met crypto? Klik dan ook even op het linkje en lees ons blog.  

Wat zijn de voordelen van staking?

 • Passieve inkomsten: Door je crypto vast te zetten, kun je passieve inkomsten genereren zonder dat je actief hoeft te handelen.
 • Ondersteuning van het netwerk: Door te staken, help je met het veiliger en efficiënter maken van het netwerk.
 • Potentiële waardestijging: Naast de staking rewards, profiteer je ook van de waardestijging van de munten die je vasthoudt.

Wat zijn de risico’s van crypto staking?

Hoewel staking veel voordelen biedt, zijn er ook risico’s:

 • Prijsvolatiliteit: De waarde van de gestakete crypto kan dalen, wat je potentiële winst kan verminderen.
 • Lock-up periode: Sommige staking platformen vereisen dat je je munten voor een bepaalde periode vastzet, waardoor je ze niet kunt verkopen als de markt daalt.
 • Netwerk- en technische risico’s: Als het netwerk problemen ondervindt of als de validator waarmee je werkt fouten maakt, kan dit invloed hebben op je beloningen.

Waarom staken bij Bitvavo? 

Bitvavo is Nederlands grootste en meest betrouwbare crypto exchange. Het voordeel van Bitvavo is dat je zelf niet hoeft deel te nemen aan zogenoemde “staking pools”. Als er problemen zijn binnen het netwerk, heb je hier geen last van. Bitvavo neemt voor jou deel aan staking pools. Ook kun je tijdens het staken van crypto je coins gewoon blijven verhandelen. 

Hoewel de percentages hier lager liggen dan bij eigen deelname aan een staking pool, heb je veel minder risico en krijg je nog steeds mooie staking rewards. Op het moment keert Solana bijvoorbeeld 5.5% staking rewards uit op jaarbasis, gewoon rente dus op jouw Solana. Gaat de koers hard omhoog? Dan groeit jouw account extra hard. De rewards worden bij Bitvavo iedere week uitgekeerd (zie ook onderstaande screenshot). Meer hierover lees je in mijn blog over staking bij Bitvavo

Staking en belasting

In de meeste landen worden de beloningen die je ontvangt door staking beschouwd als belastbaar inkomen. Het is belangrijk om de regels te kennen en je staking rewards goed op te geven bij de Belastingdienst. Als het om hele kleine bedragen gaat, zal dit mogelijk niet nodig zijn. Je mag namelijk tot een X-bedrag ieder jaar belastingvrij verdienen. Kijk hiervoor ook even op de website van De Belastingdienst en vraag het na bij een boekhouder. Dan weet je zeker dat het goed gaat. 

Is staking geschikt voor beginners?

Ja, staking kan een goede manier zijn voor beginners om inkomsten te genereren met hun crypto. Het vereist geen actieve handel en kan stabiele opbrengsten bieden. Het is wel goed om onderzoek te doen en te beginnen met kleinere bedragen totdat je meer ervaring hebt opgedaan. Zo krijg je er een beetje een feeling bij. 

Hoe kies je de beste crypto voor staking?

Niet alle cryptocurrencies bieden dezelfde beloningen of hebben dezelfde risico’s. Hier zijn enkele factoren om te overwegen bij het kiezen van een crypto om te staken:

 • APY (Annual Percentage Yield): Kijk naar de jaarlijkse stakingpercentages die verschillende munten bieden.
 • Betrouwbaarheid van het netwerk: Kies voor netwerken die stabiel en betrouwbaar zijn.
 • Lock-up periode: Controleer hoe lang je je munten moet vastzetten en of dit past bij jouw beleggingsstrategie.

Meer over het vinden van de beste crypto om te staken, lees je in mijn blog: Wat is de beste crypto om te staken?

Tot slot: Blijf er altijd rekening mee houden dat we deze pagina’s puur maken ter inspiratie en geen financieel advies geven. Doe altijd goed je eigen onderzoek en investeer nooit meer dan je bereid bent te verliezen. Zie onze pagina’s daarom vooral als inspiratie en probeer beleggingen goed te spreiden, op een manier die voor jou fijn werkt. Meer leren over crypto? Dan zien we je graag terug bij Bitvavotips.nl.

Nog geen Bitvavo account?

Bekijk de video en maak een account aan bij de grootste broker van Nederland. Over de eerste 10.000 euro betaal je geen handelskosten. Jesse legt uit hoe.

foto van jesse commandeur
Scroll naar boven