Wat is de beste crypto om te staken?

Crypto staking is een van de meest besproken methoden om passief inkomen te genereren. In dit artikel vertellen we meer over goede crypto’s om te staken. We verkennen welke munten het beste zijn om te staken en beantwoorden veelgestelde vragen van onze lezers. Laten we snel beginnen. 

Wat is staking?

Staking is het proces waarbij je jouw cryptocurrencies vastzet in een wallet om deel te nemen aan het beveiligen van een blockchain-netwerk. Als beloning voor jouw bijdrage ontvang je rente in de vorm van extra munten of tokens. Dit is vergelijkbaar met het verdienen van rente op een spaarrekening bij een bank, maar dan vaak met hogere rendementen.

Tip: Bij Bitvavo kun je staken, terwijl je nog gewoon je coins kunt kopen en verkopen. Tot de tijd dat je de munten verkoopt, ontvang je staking opbrengsten. Bekijk ook onze handige video en zie hoe je een account aanmaakt bij Bitvavo. Op het moment van schrijven heeft Solana een staking percentage van 5.5% op jaarbasis. 

Welke cryptocurrencies zijn het beste om te staken?

Ik heb hieronder een selectie gemaakt van een aantal cryptocurrencies die interessant zijn om te staken. Ik kijk bewust naar de munten met een grotere market cap. Zo beperken we de risico’s. 

  1. Ethereum (ETH): Sinds de overgang naar een Proof-of-Stake-model biedt Ethereum staking met redelijke rendementen. Dit maakt het niet alleen een populaire keuze vanwege de grote naamsbekendheid, maar ook vanwege de actieve ontwikkelingsgemeenschap en de updates die het netwerk ondergaan.
  1. Cardano (ADA): Cardano staat bekend om zijn wetenschappelijke benadering van blockchain-technologie en biedt een uniek tweelaags netwerk waar stakers kunnen deelnemen aan netwerkoperaties. De rendementen zijn aantrekkelijk en het netwerk is sterk gericht op duurzaamheid.
  1. Solana (SOL): Met zijn hoge doorvoercapaciteit en lage transactiekosten is Solana een uitstekende optie voor stakers die op zoek zijn naar snelle en efficiënte transactievalidatie. Bij Bitvavo is er momenteel een staking percentage van 5.5% op jaarbasis. 
  1. Polkadot (DOT): Polkadot maakt het mogelijk voor stakers om bij te dragen aan meerdere parachains – individuele blockchains die parallel naast elkaar bestaan. Dit verhoogt de potentie voor diversificatie binnen het staken.

Is staking echt winstgevend?

Staking kan zeer winstgevend zijn, vooral als je kiest voor cryptocurrencies met hoge staking rewards. Het werkelijke rendement hangt echter af van de volatiliteit van de munt en de specifieke staking voorwaarden van het blockchain netwerk. Een belangrijk aspect om in gedachten te houden is dat, hoewel je meer munten verdient, de waarde van deze munten kan fluctueren.

Hoe begin ik met staking?

Staking begint met het kiezen van een cryptocurrency die staking ondersteunt. Zodra je jouw keuze hebt gemaakt, moet je een wallet instellen die compatibel is met staking. Veel populaire exchanges zoals Binance en Coinbase bieden directe staking diensten aan, waarbij je gemakkelijk jouw munten kunt vastzetten via hun platforms. Wil je wel staken, maar niet jouw munten vastzetten? Dan raden we aan om crypto te staken bij Bitvavo. De percentages zijn iets lager, maar dit bied je wel de mogelijkheid om te blijven handelen in crypto. Meer weten over staking? Zie dan ook mijn video hieronder. 

Kan staking risico’s met zich meebrengen?

Ja, zelfs bij staking zijn er risico’s. Het belangrijkste is de ‘liquidity risk’. Je munten zijn tijdens het stakingsproces vaak vergrendeld, wat betekent dat je ze niet kunt verkopen of verhandelen tijdens flinke marktbewegingen. Daarnaast is er het risico op waardevermindering van de gestakete munten zelf.

Wat gebeurt er als de prijs van een gestakete munt daalt?

Een veelvoorkomende vraag is wat er gebeurt als de prijs van een munt daalt terwijl deze gestaket is. Het is belangrijk om te beseffen dat de marktwaarde van je gestakete munten kan afnemen. Dit betekent dat de totale waarde van je investering kan verminderen als de prijs van de munt daalt. Kies daarom voor een strategische benadering en kies coins met een stabiele marktgeschiedenis.

Hoe kies ik het beste staking platform?

Het kiezen van het juiste platform voor staking is belangrijk. Zoek naar platforms die betrouwbaar zijn, lage kosten hebben en transparantie bieden over hun staking processen. Overweeg ook de gebruiksvriendelijkheid van het platform en of het ondersteuning biedt voor de munten die je wilt staken. Platforms zoals Binance, Coinbase en Bitvavo staan bekend om hun veiligheid en brede ondersteuning voor verschillende cryptocurrencies. Het voordeel van Bitvavo is dat het Nederlands grootste exchange is en de klantenservice ook Nederlands is. Dat scheelt als er problemen zijn. Ook op Bitvavotips.nl worden veel vragen rondom Bitvavo beantwoord. Zo heb je altijd snel antwoord op jouw vragen. 

Hoe zit het met de belasting op staking?

In veel landen worden beloningen uit staking beschouwd als inkomen, dus het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de belastingregels die in jouw land gelden. Raadpleeg een belastingadviseur om te begrijpen hoe je jouw inkomsten uit staking moet opgeven en welke mogelijke belastingverplichtingen hieraan verbonden zijn. Door goed op de hoogte te zijn van deze regels, kun je verrassingen aan het einde van het belastingjaar voorkomen.

Wat zeggen experts over de toekomst van staking?

Experts voorspellen dat staking blijft groeien als een populaire methode voor passief inkomen, vooral als de cryptomarkt stabiliseert en meer gebruikers aangetrokken worden tot de mogelijke rendementen. Ook spelen de rentes bij banken een rol; hoe groter het verschil tussen rente van de banken en staking rewards, hoe sneller mensen de neiging hebben om crypto te kopen en dit te staken. Je ziet ook vaak dat een slechte economie goed is voor waardevaste middelen, zoals Bitcoin. Dit zijn allemaal dingen om rekening mee te houden. 

Tot slot: Blijf er altijd rekening mee houden dat we deze pagina’s puur maken ter inspiratie en geen financieel advies geven. Doe altijd goed je eigen onderzoek en investeer nooit meer dan je bereid bent te verliezen. Zie onze pagina’s daarom vooral als inspiratie en probeer beleggingen goed te spreiden, op een manier die voor jou fijn werkt. Meer leren over crypto? Dan zien we je graag terug bij Bitvavotips.nl.

Nog geen Bitvavo account?

Bekijk de video en maak een account aan bij de grootste broker van Nederland. Over de eerste 10.000 euro betaal je geen handelskosten. Jesse legt uit hoe.

foto van jesse commandeur
Scroll naar boven