Wat is een goed moment om bitcoin te kopen?

Juiste moment om bitcoin te kopen

Bitcoin blijft een van de meest besproken en populaire cryptocurrencies. Maar wanneer is het juiste moment om te investeren in Bitcoin? Er zijn vele factoren die de prijs van Bitcoin beïnvloeden, en het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn voordat je een beslissing neemt. In dit artikel bespreken we de beste tijden om Bitcoin te kopen en vertellen we waar je op moet letten. Lees snel ons artikel. 

Waarom investeren in Bitcoin?

Voordat je beslist wanneer je Bitcoin moet kopen, is het belangrijk om te begrijpen waarom je in Bitcoin zou willen investeren. Bitcoin wordt gezien als een digitale valuta met potentieel voor hoge rendementen. Het is een gedecentraliseerd systeem, wat betekent dat het niet wordt gecontroleerd door een entiteit, zoals een centrale bank. Veel mensen zien Bitcoin als een “hedge” tegen inflatie en een manier om hun vermogen te diversifiëren.

Tip: Heb je nog geen crypto? Bekijk dan snel onze handige video en zie hoe jij binnen 5 minuten een account aanmaakt bij Bitvavo. Je kunt dan zelf beslissen of je wilt investeren in Bitcoin, of in een van de ruim 200 andere cryptomunten. Investeren kan al vanaf 5 euro. Je kunt ook op de afbeelding hieronder klikken, dan opent de video in een nieuw venster.

Is het nu goed moment om Bitcoin te kopen?

Ja, investeren in Bitcoin kan vandaag de dag nog steeds een goede keuze zijn, maar alleen als je de risico’s begrijpt. Net als bij aandelen schommelen de prijzen van cryptovaluta. Het is belangrijk om je eigen onderzoek te doen. Houd er ook rekening mee dat de markten volatiel zijn. Ook zijn er geen garanties voor winst, dus investeer alleen geld dat je bereid bent te verliezen. 

Wat is de beste strategie om Bitcoin te kopen?

Mensen die actief handelen (traden) proberen Bitcoin laag te kopen en hoog te verkopen. Dit is echter een risicovolle strategie die vaak mislukt zonder kennis en ervaring. Als je in de toekomst van Bitcoin gelooft, is een lange termijn strategie wellicht beter. Dit betekent dat je Bitcoin koopt en vasthoudt, in afwachting van een waardestijging over meerdere jaren. 

Invloed van marktomstandigheden

De introductie van Bitcoin ETF’s begin 2024 heeft de fundamentele vooruitzichten van Bitcoin verbeterd. Hoewel het momentum tijdelijk afnam, is de algemene verwachting dat Bitcoin op lange termijn groeit. Analisten voorspellen dat de prijs van Bitcoin in de komende jaren aanzienlijk kan stijgen. Sommige analisten voorspellen zelfs een prijs van 1 miljoen euro in 2033. Zie ook meer over de Bitcoin koers en verwachting door op het linkje te klikken. 

Hoe beïnvloeden macro-economische factoren de prijs?

Macro-economische factoren zoals inflatie, rentevoeten en economische groei hebben ook invloed op de prijs van Bitcoin. Tijdens periodes van hoge inflatie zoeken beleggers vaak naar alternatieve activa zoals Bitcoin om hun koopkracht te beschermen. Lage rentevoeten kunnen investeren in risicovollere activa aantrekkelijker maken, waardoor de vraag naar Bitcoin toeneemt. Het is belangrijk om de bredere economische trends in de gaten te houden, omdat deze een directe impact kunnen hebben op je investering in Bitcoin. Hiervoor kijk ik regelmatig naar nieuws over crypto, bijvoorbeeld via Crypto Insiders. Wil je ook weten hoe je kunt herkennen of een crypto gaat stijgen? Klik dan ook even op het linkje en lees ons artikel.

Bitcoin kopen voor of na een halving?

De halvering van Bitcoin, een gebeurtenis waarbij de beloning voor het minen van Bitcoin wordt gehalveerd, heeft historisch gezien geleid tot prijsstijgingen. De volgende halvering wordt verwacht in 2028, en veel analisten adviseren om voor deze gebeurtenis te kopen. Dit komt omdat de verminderde toevoer van nieuwe Bitcoins de prijs vaak opdrijft.

BiboBTC heeft deze grafiek op hun website, waarin je prijzen ziet rondom de Bitcoin halvings. Erg indrukwekkend als je het ons vraagt. 

Wat gebeurt er met de prijs na een halving?

Na een halvering is de prijs van Bitcoin historisch gezien gestegen. Dit komt door de verminderde toevoer van nieuwe Bitcoins, wat de schaarste vergroot en de vraag verhoogt. Dit kan leiden tot aanzienlijke prijsstijgingen, vooral als de vraag naar Bitcoin blijft groeien. Vaak zie je dat niet alleen de Bitcoin prijs stijgt, maar dat investeren in crypto over het algemeen interessanter wordt. In 2024 zag je bijvoorbeeld ook de memecoins hard mee stijgen.

Hoeveel Bitcoin zou ik kopen?

Het bedrag dat je in Bitcoin investeert, hangt af van je persoonlijke financiële situatie en risicobereidheid. Het is raadzaam om alleen geld te investeren dat je kunt missen. Begin met een klein bedrag en bouw je investering geleidelijk op naarmate je meer vertrouwd raakt met de markt.

Laag kopen, hoog verkopen blijft lastig

Het algemene principe van beleggen is om laag te kopen en hoog te verkopen. Dit blijft lastig. Door de volatiliteit van Bitcoin is het lastig om het perfecte koopmoment te bepalen. Een strategie die je kunt overwegen is dollar-cost averaging, waarbij je regelmatig een vast bedrag investeert, ongeacht de prijs. Dit helpt om de impact van prijsschommelingen te minimaliseren. In onderstaande video leg ik uit hoe DCA (dollar cost averaging) werkt. 

Hoe werkt dollar cost averaging?

Ik zal het ook hier even kort toelichten. Dollar-cost averaging is een strategie waarbij je regelmatig een vast bedrag investeert in Bitcoin, ongeacht de prijs. Dit betekent dat je zowel bij hoge als lage prijzen koopt. Deze methode helpt om de impact van volatiliteit te verminderen, omdat je altijd tegen een gemiddelde prijs koopt (bijvoorbeeld iedere eerste dag van de maand). Het is een makkelijke manier om discipline in je strategie aan te brengen. Zo verminder je stress en heb je er weinig omkijken naar. 

Wat zijn de risico’s van het kopen van Bitcoin?

Het investeren in Bitcoin brengt verschillende risico’s met zich mee, waaronder:

  • Prijsvolatiliteit: De waarde van Bitcoin kan sterk schommelen in korte tijd.
  • Regulering: Overheden kunnen regelgeving invoeren die de handel in Bitcoin beïnvloedt.
  • Security: Bitcoin exchanges en wallets kunnen doelwitten zijn van hackers.
  • Marktacceptatie: De toekomst van Bitcoin hangt af van verdere acceptatie door bedrijven en consumenten.

In ons blog met als titel “crypto kopen: waar moet jij op letten” gaan we uitgebreid in op de acties die jij kunt nemen om veilig te investeren in crypto.

Kun je ook technische analyse gebruiken?

Technische analyse kan zeer nuttig zijn bij het bepalen van wanneer je Bitcoin moet kopen. Deze methode gebruikt historische prijsgegevens en handelsvolumes om patronen en trends te identificeren. Door indicatoren, zoals de moving average, relatieve sterkte-index (RSI) en Fibonacci retracement kun je beter geïnformeerde beslissingen nemen. Hoewel technische analyse geen garantie biedt, kan het je helpen om kansen te herkennen en je timing te verbeteren. 

Herken bull- en bearmarkets

Je ziet door technische analyse vooral of je in een bull market zit (periode van stijgende koersen), of juist in een bear market (periode van dalende koersen). Bij een bear market is het slim om iets voorzichtiger te zijn met investeren. Helemaal als er net een trendomkeer heeft plaatsgevonden. Je kunt soms beter even wachten tot er weer rust in de markt is en de koers steun vindt op een belangrijk punt. 

Hoe belangrijk is timing bij het kopen van Bitcoin?

De juiste timing kan veel invloed hebben op het succes van je investering, maar het is vrijwel onmogelijk om de markt perfect te timen. Proberen om precies het dieptepunt te kopen en op het hoogtepunt te verkopen kan leiden tot gemiste kansen en frustratie. In plaats daarvan kan een strategie zoals dollar-cost averaging je helpen om het risico te verkleinen. Het belangrijkste is om een weloverwogen plan te hebben en je daaraan te houden, ongeacht hoe de markt beweegt. Ben je niet alleen geïnteresseerd in het kopen van Bitcoin, maar in het kopen van crypto in het algemeen? Lees dan ook ons blog met als titel: Wat is een goed moment om crypto te kopen?

Tot slot: Blijf er altijd rekening mee houden dat we deze pagina’s puur maken ter inspiratie en geen financieel advies geven. Doe altijd goed je eigen onderzoek en investeer nooit meer dan je bereid bent te verliezen. Zie onze pagina’s daarom vooral als inspiratie en probeer beleggingen goed te spreiden, op een manier die voor jou fijn werkt. Meer leren over crypto? Dan zien we je graag terug bij Bitvavotips.nl.

Nog geen Bitvavo account?

Bekijk de video en maak een account aan bij de grootste broker van Nederland. Over de eerste 10.000 euro betaal je geen handelskosten. Jesse legt uit hoe.

foto van jesse commandeur
Scroll naar boven