Wat is er aan de hand met crypto? Doe een analyse

Wat is er vandaag aan de hand uitleg

De cryptomarkt blijft fascineren en verontrusten in gelijke mate. De volatiliteit en plotselinge dalingen maken deze markt een rollercoaster. Maar wat is er nu precies aan de hand met crypto? En belangrijker nog: hoe kun je zelf goed analyseren wat er gebeurt? In dit artikel geven we inzicht in hoe je zelf een analyse maakt. 

Begrijp de basisprincipes

Voordat je de cryptomarkt goed kan analyseren, is het belangrijk om de basisprincipes van crypto te begrijpen. Cryptocurrencies zijn digitale valuta’s die gebruikmaken van cryptografie voor beveiliging. Ze opereren onafhankelijk van centrale banken en maken gebruik van blockchain-technologie, een gedistribueerd grootboek dat alle transacties registreert. Meer weten hierover? Lees dan ook ons blog: hoe werkt crypto?

Tip: Daalt de markt hard? Dan liggen er vaak kansen om crypto goedkoop in te kopen. Een veelgehoorde uitspraak is ook “sell the news, buy the dip”. Bekijk direct onze video over het aanmaken van een account bij Bitvavo. Dit is Nederlands grootste en meest betrouwbare crypto platform. Zo ga je veilig zelf aan de slag. 

Wat zijn belangrijke factoren?

Bij het analyseren van de cryptomarkt zijn er enkele kernfactoren die altijd een rol spelen:

  • Marktsentiment: Hoe denken investeerders over de markt? Optimisme kan leiden tot een stijging van de prijzen, terwijl angst juist voor dalingen zorgt. Zie hiervoor ook de fear and greed index van in dit geval Bitcoin
  • Adoptie en gebruik: Hoe meer mensen en bedrijven crypto gebruiken, hoe stabieler de markt wordt. Nieuwe toepassingen, zoals gedecentraliseerde financiën (DeFi) en non-fungible tokens (NFT’s), kunnen de vraag verhogen.
  • Technologische ontwikkelingen: Updates, forks en nieuwe technologieën kunnen een grote invloed hebben op de waarde van een cryptocurrency.
  • Regelgeving: Overheidsbesluiten en nieuwe wetgevingen hebben vaak een directe impact op de markt. Strengere regels kunnen de groei beperken, terwijl gunstige regelgeving juist een impuls kan geven.
  • Technische analyse: Vaak zie je dat een prijs stap voor stap stijgt. Dit gebeurt door het aantikken van support & resistance levels. Naast fundamentele analyse is ook technische analyse belangrijk. Zorg dat je mijn onderstaande video helemaal bekijkt om dit te begrijpen. 

Hoe maak je een goede analyse?

Het is niet voldoende om enkel te kijken naar de huidige koers van een munt. Een goede analyse vraagt om dieper onderzoek en begrip van de onderliggende factoren. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om een goede analyse te maken:

1. Volg het nieuws en de marktontwikkelingen

Een belangrijke eerste stap is om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, bijvoorbeeld via Crypto Insiders of CoinDesk. Politieke gebeurtenissen, regelgeving en innovaties binnen de cryptowereld kunnen allemaal invloed hebben op de markt. Lees dagelijks relevante nieuwsbronnen en volg analisten op sociale media om een goed beeld te krijgen van wat er speelt.

2. Analyseer het sentiment

Marktsentiment kan je veel vertellen over de richting van de markt. Dit sentiment kun je analyseren door bijvoorbeeld social media, forums en nieuwsberichten te monitoren. Tools zoals Google Trends en analyses op X (voormalig Twitter) kunnen je inzicht geven in de heersende stemming onder beleggers.

3. Bekijk technische analyses

Technische analyse is een krachtige methode om koerspatronen te herkennen en toekomstige prijsbewegingen te voorspellen. Door grafieken en indicatoren zoals voortschrijdende gemiddelden, RSI (Relative Strength Index) en MACD (Moving Average Convergence Divergence) te bestuderen, kun je trends en mogelijke omkeringen identificeren. Je kunt hiervoor TradingView goed gebruiken. 

Houd er wel rekening mee dat indicatoren vaak prijsactie vertalen. Het beste blijft om trends te leren herkennen, samen met de eerder gedeelde support & resistance levels. Wil je echt actief gaan traden? Dan geef ik in mijn onderstaande video over daytraden tips die jou verder helpen. Zowel voor swingtraders als daytraders is deze video interessant. 

4. Onderzoek fundamentele gegevens

Naast de technische kant is het belangrijk om ook de fundamentele gegevens van een cryptocurrency te analyseren. Denk hierbij aan de hoeveelheid coins in omloop, de totale marktkapitalisatie en het team achter de munt. Fundamentele analyse helpt je om te begrijpen wat een munt echt waard is op de lange termijn. Belangrijke fundamentele gegevens zie je bijvoorbeeld via CoinMarketCap

5. Blijf gedisciplineerd en objectief

Het is makkelijk om meegesleept te worden door emoties in de volatiele cryptomarkt. Een goede analyse vereist echter discipline en objectiviteit. Stel een plan op en houd je daaraan, ongeacht of de markt stijgt of daalt. Laat je niet leiden door de hype, maar baseer je beslissingen op gedegen onderzoek.

Waarom blijft crypto zo volatiel?

Cryptocurrencies staan bekend om hun volatiliteit. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan de schommelingen in de cryptomarkt:

  • Beperkte marktkapitalisatie: In vergelijking met traditionele markten is de cryptomarkt nog klein. Hierdoor kunnen grote orders de prijs snel beïnvloeden. Dit geldt vooral bij kleinere cryptocurrencies. Vandaar dat wij zelf voornamelijk investeren in crypto’s met de grootste market cap. Dit om ons risico te beperken. 
  • Onzekerheid en speculatie: Veel beleggers in crypto zijn speculanten die hopen op snelle winsten. Dit kan ervoor zorgen dat mensen opgehyped worden bij nieuws en geruchten. Mensen kopen/verkopen snel, waardoor de markt erg volatiel wordt. 
  • Gebrek aan regulering: In veel landen ontbreekt het nog aan duidelijke regelgeving voor crypto, wat bijdraagt aan de onzekerheid in de markt.

Hoe blijf je de cryptomarkt de baas?

Crypto blijft een markt vol uitdagingen en kansen. Door goed geïnformeerd te blijven, zowel technisch als fundamenteel onderzoek te doen en je niet te laten leiden door emoties, kun je beter anticiperen op prijsbewegingen. Is het vandaag een slechte dag? Dan weet je nu precies welke stappen jij kunt nemen. Onthoud dat geduld en een langetermijnvisie belangrijk is. Met de juiste kennis en tools kun je de cryptomarkt de baas blijven.

Tot slot: Blijf er altijd rekening mee houden dat we deze pagina’s puur maken ter inspiratie en geen financieel advies geven. Doe altijd goed je eigen onderzoek en investeer nooit meer dan je bereid bent te verliezen. Zie onze pagina’s daarom vooral als inspiratie en probeer beleggingen goed te spreiden, op een manier die voor jou fijn werkt. Meer leren over crypto? Dan zien we je graag terug bij Bitvavotips.nl.

Nog geen Bitvavo account?

Bekijk de video en maak een account aan bij de grootste broker van Nederland. Over de eerste 10.000 euro betaal je geen handelskosten. Jesse legt uit hoe.

foto van jesse commandeur
Scroll naar boven