Is het slim om te investeren in crypto?

Velen beschouwen investeren in crypto als een lucratieve investeringsmogelijkheid, terwijl anderen het zien als een risicovol avontuur. In dit artikel vertellen we meer over het investeren in crypto en de eventuele kansen die het biedt. Ook brengen we in kaart of het wel/niet verstandig is om te investeren in crypto. 

Wat is de huidige staat van de cryptomarkt?

Cryptocurrencies zoals Bitcoin, Ethereum en vele andere cryptomunten hebben een snelle opkomst en groei doorgemaakt. Met een marktkapitalisatie van miljarden dollars is het duidelijk dat crypto niet meer weg te denken is uit de financiële wereld. Maar, zoals bij elke investering, komt ook deze markt met zijn eigen uitdagingen en volatiliteit.

Pensioen opbouwen door investeren in crypto

Voor degenen die een stabiele groei van hun pensioenportfolio nastreven, is het belangrijk om te weten dat crypto investeringen flink kunnen schommelen. Deze volatiliteit maakt het minder geschikt voor wie zoekt naar een stabiele spaarvorm. De hoge pieken en diepe dalen van de markt kunnen prachtige kansen bieden, maar ook aanzienlijke risico’s. Investeer alleen geld in crypto wat je bereid bent te verliezen.

Investeren in aandelen, vastgoed en/of crypto

Wil je een stabiel pensioen opbouwen en wil je het liefst zo min mogelijk risico lopen? Dan is investeren in aandelen of vastgoed een goede optie. Wil je mogelijk een hoger rendement, maar ook de kans lopen dat het snel minder waard wordt? Dan is investeren in crypto geschikt voor jou. Natuurlijk heb je ook nog de mogelijkheid om het kapitaal te spreiden. Hier zijn wij voorstander van. 

Tip: Wil jij een Bitvavo account aanmaken? Klik dan even op het linkje en bekijk onze handige video, waarin we stap voor stap uitleggen hoe je dit doet. Je maakt dan een account aan bij Nederlands grootste crypto exchange. Zo weet je zeker dat je veilig te werk gaat. Je kunt ook op onderstaande afbeelding klikken (dan opent de video in een nieuw venster).

crypto kopen uitlegvideo

Welke cryptomunten zijn nu interessant?

Onder de toonaangevende cryptomunten vinden we Bitcoin en Ethereum, dat de basis vormt voor vele gedecentraliseerde apps en contracten. Andere munten zoals Binance Coin, Solana en XRP bieden ook interessante mogelijkheden, afhankelijk van je investeringsdoelen en het risico dat je wilt lopen. Door op de linkjes te klikken, zie je de koers en de verwachtingen van de munten, gegeven door experts. Wij geven hierin zelf geen financieel advies. 

Hoe kan ik beginnen met investeren in crypto?

Het proces om te starten met crypto is vrij eenvoudig. Het begint allemaal met het kiezen van een betrouwbare broker of exchange, het openen van een account en het storten van geld of bestaande crypto’s. Vervolgens kun je je eerste aankoop doen en een geschikte methode voor opslag kiezen. Je kunt bijvoorbeeld crypto vanaf Bitvavo naar een hardware wallet sturen, voor een veilige opslag. Zie ook onderstaande video van WebCoins. 

Wat zeggen experts over de toekomst van crypto?

Deskundigen zijn verdeeld. Sommigen voorspellen dat de waarde van cryptomunten als Bitcoin nog aanzienlijk kan stijgen door gebeurtenissen zoals de halvings, de goedkeuring van meer ETF’s en macro-economische veranderingen. Anderen wijzen op de risico’s en de volatiliteit van de markt, wat investeren riskant kan maken. Bij Bitvavotips.nl zijn wij erg bullish (positief) over cryptomunten met een maximale supply, zoals bij Bitcoin. Er kunnen dus geen extra bitcoins bijkomen dan de bekende 21 miljoen, dat terwijl geld altijd bijgedrukt kan worden. Dit maakt Bitcoin een waardevast middel. 

Dagelijks geld verdienen met crypto mogelijk?

Hoewel sommige traders succes hebben met dagelijkse winsten, is er geen gegarandeerde methode om elke dag een vast bedrag te verdienen. De cryptomarkt is soms erg onvoorspelbaar. Soms verdien je de ene dag heel veel geld en denk je dat je een geweldige trader bent, terwijl je de andere dag een flink verlies draait. 

Crypto daytrading

Wil je daytraden? Dan heb je veel discipline en doorzettingsvermogen nodig. In het ideale geval leer je iedere dag meer over daytraden en begin je voorzichtig. Ook is het goed om een trade journal bij te houden, waarin je alle trades bijhoudt en het behaalde resultaat. Zo kun je analyseren wat er goed/fout ging en wat de oorzaak hiervan was. 

Moet ik investeren in crypto of in aandelen?

De keuze tussen crypto en aandelen hangt sterk af van het risico dat je wilt lopen en je investeringsdoelen. Crypto biedt mogelijk hogere winsten, maar komt met grotere risico’s en volatiliteit. Aandelen daarentegen zijn over het algemeen stabieler, maar kunnen ook onderhevig zijn aan trends binnen de markt, maar ook aan bedrijfsrisico’s.

Is investeren in crypto veilig?

Investeren in crypto vereist niet alleen kennis van de markt, maar ook aandacht voor veiligheid. Cyberaanvallen en fraude zijn reële bedreigingen in de cryptowereld. Bescherm je investeringen door gebruik te maken van betrouwbare exchanges en sterke, unieke wachtwoorden. Overweeg ook hardware wallets, zoals eerder aangegeven in dit artikel. Meer weten over de verschillende soorten crypto wallets? Klik dan ook even op het linkje. 

Hoe spreid ik mijn crypto investeringen?

Net als bij traditioneel investeren, is diversificatie belangrijk om risico’s te spreiden. Overweeg verschillende soorten assets, zoals Bitcoin omdat het erg waardevast is, Ethereum voor de ontwikkelingen binnen slimme contracten en DeFi, en misschien wat kleinere altcoins met potentieel voor groei. Diversificeren kan je helpen de impact van een slecht presterende munt te verminderen. Doe altijd goed je eigen onderzoek. Wil je meer weten over welke crypto je kunt kopen op Bitvavo? Klik dan ook even op het linkje en lees ons blog.

Traditionele portfolio combineren met crypto

Veel beleggers voegen crypto toe aan hun traditionele beleggingsportfolio om diversificatie en potentieel hogere rendementen te bereiken. Begin met een klein percentage van je kapitaal, om te wennen aan de marktvolatiliteit. Dit kan een goede strategie zijn om zowel groei als stabiliteit in je portfolio aan te brengen.

Tot slot: Crypto kopen is niet zonder risico, maar met de juiste kennis en voorbereiding kun je weloverwogen beslissingen nemen die potentieel kunnen leiden tot winst. Doe altijd je eigen onderzoek en overweeg professioneel advies voordat je grote investeringen doet.

Blijf er altijd rekening mee houden dat we deze pagina’s puur maken ter inspiratie en geen financieel advies geven. Doe altijd goed je eigen onderzoek en investeer nooit meer dan je bereid bent te verliezen. Zie onze pagina’s daarom vooral als inspiratie en probeer beleggingen goed te spreiden, op een manier die voor jou fijn werkt.

Nog geen Bitvavo account?

Bekijk de video en maak een account aan bij de grootste broker van Nederland. Over de eerste 10.000 euro betaal je geen handelskosten. Jesse legt uit hoe.

foto van jesse commandeur
Scroll naar boven