Beginnen met crypto? Zo doe je dat

Cryptocurrency blijft populair en steeds meer mensen willen de wereld van digitale valuta ontdekken. Maar waar begin je? Crypto kan onbegrijpelijk lijken voor beginners. Helemaal met termen zoals blockchain, wallets en exchanges. Deze gids helpt je stap voor stap op weg, zodat je veilig en verantwoord start met crypto.

Waarom zou je met crypto beginnen?

Voordat je meer leert over crypto, is het belangrijk om te begrijpen waarom mensen überhaupt investeren in digitale valuta. Crypto biedt verschillende voordelen: het biedt kansen voor hoge rendementen, het is een alternatief voor traditionele investeringen en het is een manier om deel te nemen aan de opkomende technologie van blockchain. Maar zoals bij elke investering, zijn er ook risico’s. De waarde van cryptomunten kan sterk fluctueren. Daarom proberen wij jou zo veel mogelijk waardevolle informatie te geven. 

Tip: Heb je nog geen account bij een exchange waar je crypto kunt kopen? Kies dan voor Bitvavo. Dit is Nederlands grootste crypto platform en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank. Ook heb je hier een accountgarantie tot 100.000 euro. Bekijk ook onze handige uitlegvideo over hoe je een account aanmaakt bij Bitvavo.

Stap 1: Verdiep jezelf in cryptomunten

Het eerste wat je moet doen, is je verdiepen in crypto. Er zijn duizenden verschillende munten beschikbaar, maar niet allemaal zijn ze even waardevol of betrouwbaar. Bitcoin is de bekendste, maar er zijn ook andere veelbelovende munten zoals Ethereum, XRP en Solana. Lees blogs, volg het nieuws, en bekijk video’s om een goed begrip te krijgen van wat elke munt uniek maakt. Hieronder zie je mijn favoriete cryptocurrencies (let er wel op: dit is geen financieel advies, maar enkel ter inspiratie). 

Stap 2: Kies een investeringsstrategie

Een van de belangrijkste beslissingen die je moet nemen, is hoe je gaat investeren. Wil je actief handelen of liever een lange termijn investering doen? Actief handelen kan lucratief zijn, maar het vereist tijd, geduld en ervaring. Lange termijn investeringen zijn minder tijdsintensief en kunnen net zo winstgevend zijn als je de juiste munten kiest. Een veelgebruikte strategie is ‘HODL’, wat betekent dat je je munten voor een lange periode vasthoudt, ongeacht de marktfluctuaties. Ook dollar cost averaging is een handige investeringsstrategie. Hierover leg ik meer uit in onderstaande video. 

Welke crypto-exchange moet ik kiezen?

Een belangrijke stap in het beginnen met crypto is het kiezen van een betrouwbare crypto exchange (denk bijvoorbeeld aan Bitvavo). Dit is het platform waar je cryptomunten kunt kopen, verkopen en opslaan. Er zijn veel exchanges beschikbaar, maar niet allemaal zijn ze even veilig of gebruiksvriendelijk. Kijk naar de reputatie van het platform, de gebruikskosten, en de beschikbare munten. Voor beginners zijn platforms zoals Bitvavo en Coinbase goede keuzes. Dit vanwege hun gebruiksvriendelijkheid en betrouwbaarheid.

Stap 3: Maak een investeringsplan

Voordat je daadwerkelijk geld investeert, is het verstandig om een investeringsplan op te stellen. Bepaal hoeveel geld je wilt investeren en welk percentage daarvan je in verschillende munten wilt steken. Investeer alleen geld dat je kunt missen. Het is ook handig om van tevoren te bepalen wanneer je je investeringen wilt verkopen, bijvoorbeeld als de waarde een bepaald percentage is gestegen of gedaald. Probeer wel zo veel mogelijk een lange termijn strategie aan te houden en raak niet direct in paniek als de koersen dalen. 

Stap 4: Maak een account bij een exchange

Nu je je onderzoek hebt gedaan en een plan hebt opgesteld, is het tijd om een account aan te maken bij een exchange. Het aanmeldproces is meestal eenvoudig: je vult je gegevens in, verifieert je identiteit en stort geld op je account. Zodra je account is aangemaakt, kun je beginnen met het kopen van je eerste cryptomunten. Wil je een Bitvavo account aanmaken? Klik dan ook even op het linkje en bekijk direct onze handige video. Zo kun je binnen 5 minuten zelf crypto kopen. 

Stap 5: Blijf het nieuws volgen en leer continu bij

De wereld van crypto verandert snel. Nieuwe munten komen op de markt, regelgevingen veranderen en technologische innovaties zorgen voor nieuwe kansen. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en je kennis continu bij te schaven. Volg crypto-experts op social media, lees blogs en bekijk tutorials om jezelf te blijven ontwikkelen. 

Hoe bewaar je je crypto veilig?

Mogelijk heb je nu je eerste crypto gekocht, maar waar bewaar je ze? Dit is een belangrijke vraag, want de veiligheid van je crypto’s is van groot belang. Er zijn verschillende manieren om je crypto op te slaan: in een online wallet, een offline wallet, of een hardware wallet. Een hardware wallet, zoals de Ledger Nano, biedt de meeste veiligheid omdat je munten offline worden opgeslagen, waardoor ze beschermd zijn tegen hackers. Zorg ervoor dat je ook een back-up maakt van je private keys en bewaar deze op een veilige plek. Meer hierover lees je in ons blog over verschillende soorten crypto wallets

Kan je rijk worden met crypto?

Veel mensen beginnen met crypto in de hoop snel rijk te worden. Hoewel dit mogelijk is, hangt het succes van je investering af van meerdere factoren, zoals je investeringsstrategie, marktomstandigheden en soms een beetje geluk. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en nooit meer te investeren dan je bereid bent te verliezen. Snel rijk worden is zeldzaam, en het is belangrijk om geduldig te zijn en vast te houden aan je strategie. Wil jij winst maken met crypto? Klik dan ook op het linkje en bekijk ons uitgebreide blog. 

Wat zijn de risico’s?

Investeren in crypto brengt risico’s met zich mee. De waarde van cryptomunten kan extreem fluctueren. Ook bestaat er het risico dat je je geld verliest. Het is daarom belangrijk om jezelf goed te informeren en alleen geld te investeren dat je kunt missen. Daarnaast moet je oppassen voor oplichting en frauduleuze platforms. Vertrouw alleen op gerenommeerde exchanges en bewaar je crypto’s veilig.

Begin vandaag nog met crypto

Nu je de basiskennis hebt, ben je klaar om je eerste stappen te zetten in de wereld van crypto. Vergeet niet om altijd voorzichtig te zijn, doe goed onderzoek en investeer alleen wat je kunt missen. Crypto biedt spannende mogelijkheden, maar het is geen garantie voor succes. We wensen je in ieder geval veel plezier! 

Tot slot: Blijf er altijd rekening mee houden dat we deze pagina’s puur maken ter inspiratie en geen financieel advies geven. Doe altijd goed je eigen onderzoek en investeer nooit meer dan je bereid bent te verliezen. Zie onze pagina’s daarom vooral als inspiratie en probeer beleggingen goed te spreiden, op een manier die voor jou fijn werkt. Meer leren over crypto? Dan zien we je graag terug bij Bitvavotips.nl.

Nog geen Bitvavo account?

Bekijk de video en maak een account aan bij de grootste broker van Nederland. Over de eerste 10.000 euro betaal je geen handelskosten. Jesse legt uit hoe.

foto van jesse commandeur
Scroll naar boven