Wat is Bitcoin? Uitgebreide uitleg voor beginners

hoe werkt bitcoin uitleg

Bitcoin is een term die je tegenwoordig overal hoort, maar wat is het precies? Voor veel mensen blijft het concept van Bitcoin mysterieus en ingewikkeld. Op deze pagina leg ik je stap voor stap uit wat Bitcoin is, hoe het werkt en waarom het zo’n grote impact heeft op de financiële wereld. Laten we beginnen bij het begin.

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een cryptomunt die in 2009 werd geïntroduceerd door een anoniem persoon of groep. Dit werd gedaan onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto. In tegenstelling tot traditionele valuta’s, zoals de euro of de dollar, wordt Bitcoin niet uitgegeven of gecontroleerd door een centrale bank. Het is volledig gedecentraliseerd en draait op een peer-to-peer-netwerk van computers over de hele wereld.

Tip: Voor de mensen die direct nieuwsgierig zijn geworden, hebben we een video gemaakt. Hierin leggen we uit hoe je binnen 5 minuten Bitcoin koopt bij Bitvavo. Dit is de grootste en populairste exchange in Nederland. Hier kopen wij zelf ook onze Bitcoin. Klik even op het linkje en ontdek meer. 

Hoe werkt Bitcoin?

Het Bitcoin-netwerk draait op een technologie genaamd blockchain. Dit is een gedistribueerd grootboek waarin alle transacties worden vastgelegd. Elke “blok” in de blockchain bevat een aantal transacties, en de blokken zijn chronologisch met elkaar verbonden, vandaar de naam blockchain.

Bitcoin-adressen en portefeuilles

Wanneer je Bitcoin koopt of ontvangt, wordt het toegewezen aan jouw unieke Bitcoin-adres. Dit adres wordt gegenereerd door een openbare sleutel. Dat terwijl je privé-sleutel toegang geeft tot je Bitcoin. Je bewaart jouw private keys in een digitale portefeuille (wallet), die beschikbaar is als software op je computer of smartphone. Ook zijn er hardware wallets beschikbaar. Lees ook meer over de verschillende soorten wallets. Zo ontdek jij de meest geschikte wallet om jouw crypto op te slaan. 

Transacties

Om Bitcoin te verzenden, gebruik je je wallet om een transactie te maken naar het adres van de ontvanger. Deze transactie wordt vervolgens gevalideerd door “miners” en toegevoegd aan een nieuw blok in de blockchain. Dit proces duurt meestal enkele minuten tot een uur, afhankelijk van de netwerkdrukte. Ben je ook benieuwd naar de huidige Bitcoin koers en de koersverwachting? Klik dan ook even op het linkje en ontdek meer. Hier hebben we een aparte pagina voor gemaakt. 

Waarom heeft Bitcoin waarde?

Net als bij goud is de waarde van Bitcoin grotendeels gebaseerd op schaarste en vraag. Er zullen maximaal 21 miljoen bitcoins worden gemined, waardoor het een beperkt aanbod heeft. Dit schaarste aspect draagt bij aan de waarde, vooral nu de vraag naar Bitcoin blijft stijgen.

Vertrouwen van gebruikers

De waarde van Bitcoin komt ook voort uit het vertrouwen van zijn gebruikers. Zolang mensen geloven in de waarde en bruikbaarheid van Bitcoin, blijft het een waardevolle investering. Ook zijn er steeds meer grote investeerders die Bitcoin kopen. Je ziet dat whales (groot Bitcoin bezitters) nu heel veel crypto opslokken. Aan de ene kant een positief teken, aan de andere kant kunnen grote investeerders dan wel sneller de koers manipuleren. Lees hiervoor ook het artikel van Crypto Insiders. 

Gebruik als betaalmiddel

Hoewel Bitcoin vaak wordt gezien als een investering, kan het ook worden gebruikt als betaalmiddel voor goederen en diensten. Steeds meer bedrijven accepteren Bitcoin als betaalmiddel. Dit draagt bij aan de bruikbaarheid en waarde. Je kunt bijvoorbeeld denken aan Thuisbezorgd, PayPal en Tesla. Toevallig zag ik dat je bij de Spar ook kan betalen met Bitcoin. Toch wordt dit nog weinig gedaan, zo blijkt uit dit artikel van Business Insider. 

Hoe kan je geld verdienen met Bitcoin?

Een manier om geld te verdienen met Bitcoin is door te minen. Miners gebruiken krachtige computers om complexe wiskundige problemen op te lossen, die nodig zijn om nieuwe blokken aan de blockchain toe te voegen. Als beloning ontvangen ze nieuwe bitcoins. Dit proces vergt veel rekenkracht en energie, waardoor het niet voor iedereen geschikt is. Sterker nog: voor particulieren is het totaal niet rendabel. 

Handelen in Bitcoin

Veel mensen verdienen geld door te handelen in Bitcoin op crypto exchanges, zoals Bitvavo. Door Bitcoin te kopen wanneer de prijs laag is, en te verkopen wanneer de prijs stijgt, kunnen traders winst maken. Dit vereist echter kennis van de markt en bereidheid om risico’s te nemen. Meer weten hierover? Lees dan ook mijn blog over hoe jij kunt handelen in crypto.

Investeren voor de lange termijn

Een andere strategie is om Bitcoin te kopen en vast te houden als een langetermijninvestering. Dit wordt ook wel HODLing genoemd. Historisch gezien is de waarde van Bitcoin sterk gestegen, waardoor vroege investeerders aanzienlijke winsten hebben behaald.

Is Bitcoin een goede investering?

Bitcoin wordt vaak beschouwd als een zeer risicovolle investering. De prijs van Bitcoin is volatiel en kan binnen korte tijd sterk stijgen of dalen. Daarom is het belangrijk om alleen geld te investeren dat je kunt missen.

Portefeuille diversificatie

Net als bij andere investeringen is het belangrijk om je beleggingen te diversifiëren. Bitcoin kan een waardevolle toevoeging zijn aan een gediversifieerde portefeuille, maar het is verstandig om niet al je geld in één activa te steken.

Kan Bitcoin naar nul gaan?

Hoewel het onwaarschijnlijk lijkt, is het theoretisch mogelijk dat Bitcoin ooit zijn waarde volledig verliest. Factoren zoals overheidsregulatie, technologische problemen of verlies van vertrouwen kunnen een negatieve impact hebben op de waarde. Daarom is het belangrijk om je bewust te zijn van de risico’s, voordat je investeert.

Hoe begin ik met Bitcoin kopen?

Om Bitcoin te kopen, moet je een account aanmaken bij een crypto exchange, zoals Coinbase of Bitvavo. Na verificatie van je identiteit kun je geld storten en Bitcoin kopen. Je Bitcoin wordt vervolgens opgeslagen in je digitale wallet op de exchange. 

Bitcoin opslaan

Voor extra veiligheid kun je je Bitcoin overzetten naar een externe portemonnee, zoals een hardware wallet. Hierover hebben we eerder in dit artikel meer verteld. Dit vermindert het risico op hacks en geeft je meer controle over je private keys. 

Veiligheid en beveiliging

Het is belangrijk om goede beveiligingsmaatregelen te nemen bij het kopen van Bitcoin. Gebruik sterke wachtwoorden, tweefactorauthenticatie en bewaar je private keys veilig. Wees ook op je hoede voor phishing-aanvallen en scams. Wil je crypto kopen via Bitvavo? Dan heeft Jesse een uitgebreide tutorial gemaakt, waarin hij uitlegt hoe je dit doet. Zorg ervoor dat je de onderstaande video helemaal bekijkt. Zo weet je direct hoe het platform werkt. 

Veelgestelde vragen over Bitcoin

De redacteuren van Bitvavotips.nl proberen altijd zo veel mogelijk vragen van lezers te verzamelen. Daarom hebben we ook bij dit artikel een FAQ toegevoegd. Je vindt hier antwoord op de meest gestelde vragen:

Wat is het verschil tussen Bitcoin en andere cryptocurrencies?

Bitcoin was de eerste cryptocurrency en blijft de meest waardevolle en bekende. Er zijn echter duizenden andere cryptocurrencies, elk met hun eigen kenmerken en toepassingen. Ethereum ondersteunt bijvoorbeeld slimme contracten, terwijl Litecoin snellere transactietijden biedt. Elke coin/token heeft zijn eigen voordelen. 

Kan ik een fractie van een Bitcoin kopen?

Ja, Bitcoin is deelbaar tot acht decimalen. Dit betekent dat je een fractie van een Bitcoin kunt kopen, bijvoorbeeld 0.001 BTC. Hierdoor is het mogelijk om in Bitcoin te investeren, zelfs als je maar een klein bedrag wilt besteden. Op Bitvavo kun je investeren vanaf 5 euro. 

Hoeveel mensen bezitten Bitcoin?

Volgens recente schattingen zijn er wereldwijd ongeveer 500 – 700 miljoen cryptocurrency-gebruikers. Dit is ongeveer 5 tot 10% van de wereldbevolking. Natuurlijk hoeven niet al deze mensen ook direct Bitcoin te bezitten. Toch blijft BTC wel de cryptomunt met de grootste market cap. Dit is mooi terug te zien op de website van Coin Market Cap.

Tot slot: Blijf er altijd rekening mee houden dat we deze pagina’s puur maken ter inspiratie en geen financieel advies geven. Doe altijd goed je eigen onderzoek en investeer nooit meer dan je bereid bent te verliezen. Zie onze pagina’s daarom vooral als inspiratie en probeer beleggingen goed te spreiden, op een manier die voor jou fijn werkt. Meer leren over crypto? Dan zien we je graag terug bij Bitvavotips.nl.

Nog geen Bitvavo account?

Bekijk de video en maak een account aan bij de grootste broker van Nederland. Over de eerste 10.000 euro betaal je geen handelskosten. Jesse legt uit hoe.

foto van jesse commandeur
Scroll naar boven