Je wilt dat je digitale activa beschermd zijn tegen hackers en dieven, en dat alleen jij toegang hebt tot je crypto. Ledger belooft precies dat: een veilige omgeving om je cryptomunten te bewaren. Maar hoe veilig is een Ledger eigenlijk? Wat moet je weten over de risico’s en hoe bescherm je jezelf optimaal? We vertellen je meer over de werking en veiligheid van Ledger hardware wallets.
Tip: Heb je zelf nog geen crypto? Koop dit dan via een betrouwbaar platform als Bitvavo. Dit is de grootste crypto exchange van Nederland. Je hebt hier een accountgarantie tot 100.000 euro en het platform staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank. Bekijk ook onze handige video over het aanmaken van een account bij Bitvavo. Vanuit Bitvavo kun je vervolgens jouw crypto verzenden naar een ledger.
Wat is een Ledger en hoe werkt het?
Een Ledger is een zogenaamde “cold storage” of hardware wallet, ontworpen om je cryptomunten veilig op te slaan. In tegenstelling tot “hot wallets” (digitale wallets die verbonden zijn met het internet), zijn hardware wallets offline en daarmee minder kwetsbaar voor hackers. Bij een Ledger worden jouw private keys (de digitale sleutels die toegang tot je crypto geven) opgeslagen op een fysiek apparaat. Dit apparaat is beveiligd met een sterke PIN-code, wat betekent dat alleen jij toegang hebt tot je fondsen.
De veiligheid van je crypto in een Ledger hangt af van twee cruciale aspecten: je private key en je Recovery Seed. De private key is je toegangssleutel tot je cryptomunten en moet altijd geheim blijven. De Recovery Seed, meestal een reeks van 24 woorden, dient als back-up en geeft je toegang tot je crypto, zelfs als je Ledger verloren gaat of kapotgaat.
Meer weten hierover? Lees dan ook ons blog met als titel: Wat is een Ledger en hoe gebruik je hem? Zie ondertussen ook onderstaande handige tutorial van DoopieCash.
Bescherming door de recovery seed
De Recovery Seed is je laatste redding. Stel dat je Ledger apparaat defect raakt of verloren gaat, dan zou je denken dat je jouw crypto kwijt bent. Zolang je je Recovery Seed veilig bewaart, behoud je toegang tot je crypto. Het is daarom belangrijk om deze woorden op een veilige plek op te slaan, bij voorkeur offline en fysiek. Overweeg om de Recovery Seed niet alleen op papier te bewaren, maar gebruik eventueel een speciaal ontworpen metalen houder die bestand is tegen brand en water. Deel deze niet digitaal of via foto’s, aangezien hackers anders alsnog bij jouw crypto kunnen komen.
Een andere valkuil is social engineering. Hackers gebruiken slimme trucs om gebruikers hun Recovery Seed of private key te laten onthullen. Wees dus altijd op je hoede voor berichten of e-mails die naar je Recovery Seed vragen; Ledger zal hier nooit om vragen.
Hoe goed beschermt de Ledger Secure Element je gegevens?
De Ledger hardware wallets maken gebruik van een Secure Element-chip, een fysieke chip die ontworpen is voor maximale beveiliging. Deze chip voorkomt dat derden je private key of andere gevoelige gegevens kunnen benaderen, zelfs als ze fysieke toegang tot het apparaat hebben. De Secure Element-chip van de Ledger Nano X heeft bijvoorbeeld een EAL5+ certificering, een internationaal erkend niveau van beveiliging dat ook wordt gebruikt in paspoorten en bankkaarten. Dit maakt het vrijwel onmogelijk voor hackers om je Ledger te hacken en toegang te krijgen tot je crypto.
Kan een Ledger gehackt worden?
Hoewel Ledger zelf uiterst veilig is, zijn gebruikers nog steeds kwetsbaar voor enkele risico’s. Zo kunnen hackers bijvoorbeeld via phishing-aanvallen toegang proberen te krijgen tot je Ledger-gegevens. Dit gebeurt meestal via e-mails of websites die zich voordoen als officiële Ledger-kanalen. Ze vragen gebruikers dan hun Recovery Seed in te voeren. Zodra een gebruiker deze prijsgeeft, verliezen ze controle over hun crypto.
Daarnaast kunnen hackers malware gebruiken om de communicatie tussen je Ledger en je computer te onderscheppen. Een Ledger moet echter handmatig een transactie bevestigen via het fysieke apparaat, wat een extra beveiligingslaag toevoegt. Controleer altijd het adres op je Ledger-scherm voordat je een transactie goedkeurt, en houd je software up-to-date om kwetsbaarheden te vermijden.
In 2020 werd Ledger zelf getroffen door een datalek waarbij persoonlijke gegevens van klanten werden gelekt, waaronder e-mailadressen en telefoonnummers. Hoewel de fondsen en private keys van gebruikers niet werden blootgesteld, wijst dit incident op de noodzaak om voorzichtig om te gaan met digitale veiligheid. Blijf altijd alert.
De rol van Ledger Live en partners
Met de Ledger Live-app kun je je crypto direct beheren, kopen en verkopen. Ledger Live is het dashboard waarmee je de inhoud van je wallet kunt bekijken, transacties kunt initiëren en verbinding kunt maken met externe providers voor bijvoorbeeld staking of om te traden. Het is een handig platform, maar het brengt ook extra veiligheidsrisico’s met zich mee omdat het verbinding maakt met het internet.
Ledger Live werkt samen met derde partijen om extra diensten aan te bieden. Wanneer je crypto koopt via deze partijen, wordt je nieuwe crypto automatisch naar je Ledger-wallet gestuurd. Hoewel Ledger zelf geen gegevens opslaat zoals je private key, kunnen sommige partners van Ledger wel bepaalde gebruikersinformatie verzamelen om aan wettelijke eisen te voldoen. Wees je ervan bewust welke gegevens je deelt en met wie, zeker bij integraties met derden.
Tip: Heb je al crypto op jouw Ledger en wil je dit verkopen voor geld? Verzend dan crypto van jouw Ledger naar Bitvavo. In onze uitgebreide uitleg lees je precies hoe je dat doet.
Zelf verantwoordelijk voor je veiligheid
Een hardware wallet zoals Ledger biedt de beste bescherming voor je crypto, maar de uiteindelijke verantwoordelijkheid voor je veiligheid ligt bij jou. Hier zijn enkele belangrijk stappen die je kunt nemen om je crypto optimaal te beschermen:
- Bewaar je Recovery Seed (herstel woorden) veilig en deel deze nooit met iemand. Dit is je sleutel tot je crypto. Overweeg om een kluis of andere fysieke beveiliging te gebruiken.
- Kies een unieke, sterke PIN-code. Gebruik geen eenvoudige of voor de hand liggende codes, zoals je geboortedatum of 4 keer 0.
- Houd je Ledger-software up-to-date. Ledger brengt regelmatig updates uit om beveiligingslekken te dichten.
- Wees alert op phishing-aanvallen en valse berichten. Controleer altijd het e-mailadres van berichten die je ontvangt en gebruik alleen officiële kanalen om met Ledger in contact te komen.
Voordelen van Ledger wallets
We lichten graag nog een aantal voordelen toe van het gebruik van een Ledger:
- Veiligheid: Door het offline karakter en de Secure Element-chip is je crypto vrijwel onaantastbaar voor hackers.
- Eigen beheer: Met een Ledger ben jij volledig in controle over je eigen crypto. Er zijn geen tussenpersonen die je geld kunnen beheren of terughalen.
- Back-up mogelijkheid: Je Recovery Seed biedt een veilige manier om je crypto te herstellen.
Een Ledger-wallet heeft een hogere aanschafprijs in vergelijking met gratis software wallets. Ook kan de set-up aan het begin wat lastiger zijn dan bij een software wallet. Uiteindelijk is dit het allemaal waard. Je wilt natuurlijk niet dat jouw crypto verloren gaat. Helemaal niet als je er een groot deel van je vermogen in hebt zitten. Heb je meer dan 100.000 euro in crypto? Koop dan altijd een Ledger en houd alleen een klein deel op de exchange (om actief te handelen). Je hebt bij Bitvavo namelijk een accountgarantie tot 100.000 euro. Verder zijn de herstelregels (recovery seed) erg belangrijk. Verlies je deze? Dan ben je al jouw crypto kwijt. Meer weten over de verschillende soorten crypto wallets? Klik dan ook op het linkje en lees ons blog.
Tot slot: Blijf er altijd rekening mee houden dat we deze pagina’s puur maken ter inspiratie en geen financieel advies geven. Doe altijd goed je eigen onderzoek en investeer nooit meer dan je bereid bent te verliezen. Zie onze pagina’s daarom vooral als inspiratie en probeer beleggingen goed te spreiden, op een manier die voor jou fijn werkt. Meer leren over investeren in crypto? Dan zien we je graag terug bij Bitvavotips.nl.