Crypto heeft de afgelopen jaren veel aandacht gekregen. Voor sommigen biedt het de mogelijkheid om snel geld te verdienen, terwijl anderen sceptisch zijn vanwege de risico’s. Maar hoeveel tijd kost het eigenlijk om te investeren in crypto? In dit artikel vertellen we hier meer over. Lees snel verder.
Wat houdt investeren in crypto in?
Investeren in crypto betekent het kopen, verkopen en mogelijk vasthouden van digitale valuta’s, zoals Bitcoin en Ethereum. Deze digitale valuta’s worden beheerd via blockchain-technologie en zijn volatiel, wat betekent dat hun waarde snel kan stijgen of dalen.
Hoeveel tijd kost het om te beginnen?
Het begint allemaal met het opzetten van een account op een crypto-exchange zoals Coinbase, Kraken of Bitvavo. Dit proces kan variëren van een paar minuten tot een paar uur, afhankelijk van de vereiste verificatieprocedures. Het is belangrijk om persoonlijke gegevens te verstrekken voor verificatie. Vaak heb je een ID-kaart nodig en moet je enkele verificatiestappen doorlopen.
Tip: Bekijk ook mijn handige uitlegvideo. Hierin zie je hoe je binnen 5 minuten een account aanmaakt bij Bitvavo. Super eenvoudig. Verder kun je op deze manier veilig investeren in crypto bij het grootste crypto platform van Nederland. Ook staat Bitvavo onder toezicht van De Nederlandsche Bank.
Onderzoek doen
Voordat je je eerste aankoop doet, is het belangrijk om onderzoek te doen. Begrijp de technologie achter de verschillende cryptocurrencies, hun potentieel en de risico’s. Dit kan dagen, weken of zelfs maanden duren, afhankelijk van hoeveel je wilt leren. Er zijn tal van bronnen beschikbaar, waaronder boeken, online artikelen, forums en YouTube-video’s. Kijk hiervoor ook zeker op mijn YouTube kanaal. Ik help je graag bij dit leerproces. Wel is het goed om er rekening mee te houden dat ik mijn content puur ter inspiratie aanbied. Ik geef dus geen financieel advies. Ook kun je het boek “Traden doe je zo” overwegen. Dit boek is van Chris Janssens en Berry Vrolijk, eigenaren van het YouTube kanaal DoopieCash.
Het boek is onder andere te koop bij Bol.com
Portefeuillebeheer
Zodra je begint met investeren, moet je je portefeuille beheren. Dit betekent regelmatig controleren hoe je investeringen presteren, nieuws volgen over de cryptomarkt en mogelijk nieuwe aankopen doen, of misschien wel crypto verkopen. Voor sommigen kan dit een dagelijkse taak zijn die enkele minuten tot een uur per dag kost. Anderen kiezen ervoor om hun portefeuille minder frequent te controleren, bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks.
Moet je elke dag actief zijn?
Er zijn verschillende strategieën die je kunt volgen in de cryptomarkt. Daytraders kopen en verkopen dagelijks om te profiteren van korte termijn prijsbewegingen. Dit vereist echter een aanzienlijke tijdsinvestering, vaak meerdere uren per dag. Je moet voortdurend de markt analyseren en beslissingen nemen.
Aan de andere kant kiezen lange termijn investeerders ervoor om hun crypto te kopen en vast te houden voor maanden of jaren, in de hoop dat de waarde in de loop van de tijd stijgt. Deze strategie vereist veel minder tijd, vooral als je de marktontwikkelingen los kan laten.
Welke strategie past bij jou?
Het kiezen van een strategie hangt af van je persoonlijke voorkeuren en beschikbare tijd. Daytraden kan lucratief zijn, maar vereist veel aandacht en kennis. Langetermijn-investeringen zijn minder tijdrovend, maar vereisen geduld en een sterk geloof in de toekomst van crypto.
Is crypto nog steeds een goede investering?
Cryptocurrencies zijn uiterst volatiel en kunnen aanzienlijke winsten of verliezen opleveren. Het is belangrijk om de risico’s te begrijpen voordat je investeert. Investeer nooit geld dat je niet kunt veroorloven te verliezen. Zorg er verder voor dat je een goed begrip hebt van de markt en de specifieke valuta’s waarin je wilt investeren.
Diversificatie
Net als bij traditionele investeringen is diversificatie essentieel. Zet niet al je geld in één enkele crypto. Verspreid je investeringen over verschillende digitale activa om het risico te spreiden. Dit kan ook tijd kosten, omdat je onderzoek moet doen naar meerdere valuta’s en hun potentiële groei. Of het uiteindelijk voor jou een goede investering is, is afhankelijk van een heleboel factoren. Wij laten crypto in ieder geval graag onderdeel zijn van onze portefeuille.
Hoe houd ik mijn investeringen veilig?
Het beveiligen van je crypto beleggingen is van groot belang. Gebruik tweestapsverificatie (2FA) op je accounts, bewaar je crypto in hardware wallets en pas op voor phishing-pogingen en andere vormen van cybercriminaliteit.
Regelgeving en beleid
De regelgeving rondom crypto verschilt per land en verandert regelmatig. Blijf op de hoogte van de laatste regelgeving in jouw regio, om ervoor te zorgen dat je voldoet aan de wet- en regelgeving. Dit kan tijd kosten, maar is wel belangrijk natuurlijk. Heb je een boekhouder/accountant? Dan raden we het aan om je investeringen te bespreken met deze persoon. Ook moet je er rekening mee houden dat de bank vragen kan stellen als je grote bedragen in één keer uitkeert naar je rekening. Houd hier rekening mee. Geef je crypto bezittingen ook altijd op bij de Belastingaangifte.
Veelgestelde vragen
Natuurlijk krijgen we bij de redactie van Bitvavotips.nl regelmatig vragen over crypto. Graag proberen we hier zo uitgebreid mogelijk antwoorden op te geven. We lichten er een aantal uit:
Moet ik fulltime bezig zijn met crypto om succesvol te zijn?
Nee, je hoeft niet fulltime bezig te zijn met crypto om succesvol te zijn. Veel succesvolle investeerders besteden slechts een paar uur per week aan hun portefeuilles. Het is belangrijker om slim en goed geïnformeerd te zijn, dan om constant actief te zijn.
Kan ik geld verliezen met crypto?
Ja, je kunt zeker geld verliezen met crypto. De markt is volatiel en onvoorspelbaar. Daarom is het essentieel om alleen te investeren wat je kunt missen en altijd een strategie te hebben om risico’s te beheersen.
Wat is de beste manier om te beginnen?
Begin met het doen van grondig onderzoek en kies een betrouwbare crypto exchange. Investeer aanvankelijk kleine bedragen om te leren hoe de markt werkt en bouw je investeringen op naarmate je meer vertrouwen en kennis opdoet.
Tot slot: Blijf er altijd rekening mee houden dat we deze pagina’s puur maken ter inspiratie en geen financieel advies geven. Doe altijd goed je eigen onderzoek en investeer nooit meer dan je bereid bent te verliezen. Zie onze pagina’s daarom vooral als inspiratie en probeer beleggingen goed te spreiden, op een manier die voor jou fijn werkt.