Kan een kwantumcomputer Bitcoin kraken?

Kwantumcomputers roepen fascinerende mogelijkheden op. Deze revolutionaire technologie kan problemen oplossen, die voor klassieke computers onoplosbaar zijn. Maar wat betekent dit voor de veiligheid van crypto, zoals Bitcoin? In dit artikel onderzoeken we de huidige stand van zaken en ontdekken we wat de toekomst in petto heeft. 

Hoe werkt een kwantumcomputer?

Kwantumcomputers maken gebruik van qubits in plaats van de binaire bits van klassieke computers. Qubits kunnen meerdere toestanden tegelijk aannemen, dankzij eigenschappen zoals superpositie en verstrengeling. Hierdoor zijn kwantumcomputers extreem krachtig voor specifieke taken, zoals het ontbinden van grote getallen in priemfactoren of het oplossen van optimalisatieproblemen.

Een van de technieken die vaak wordt besproken is quantum annealing. Dit proces zoekt de laagste energietoestand van een systeem, vergelijkbaar met het vinden van de optimale oplossing voor een probleem. Onderzoekers van de Universiteit van Shanghai claimen met behulp van quantum annealing enkele cryptografische algoritmen te hebben doorbroken. 

Goed om te weten: Volgens veel experts hoef je je (nog) niet druk te maken om kwantumcomputers. Verschillende oprichters van cryptoprojecten geven al aan dat ze hun blockchain “kwantumproof” (kunnen) maken. Wel is het goed om je bewust te zijn van dit fenomeen. Mogelijk verandert dit in de toekomst en zorgt het wel voor gevaar. Voor nu stijgt de vraag naar onder andere Bitcoin onverminderd door. Wil je zelf crypto kopen en eventueel profiteren van een verdere prijsstijging? Bekijk dan onze handige video en zie hoe je binnen 5 minuten crypto koopt. Bij Bitvavo heb je sowieso een accountgarantie tot 100.000 euro. 

Investeren in crypto? Maak vandaag nog een Bitvavo account! 😊

Bekijk Jesse zijn handige video, waarin hij stap voor stap uitlegt hoe jij een account aanmaakt. Gebruik onze unieke partnerlink en krijg 10.000 euro gratis handelen.

Hoe veilig is de cryptografie van Bitcoin?

Bitcoin maakt gebruik van twee fundamentele beveiligingstechnieken: elliptische-curvecryptografie (ECC) en de SHA-256-hashfunctie. ECC beveiligt de publieke en private sleutels die transacties ondertekenen. SHA-256 zorgt ervoor dat het Bitcoin-netwerk veilig blijft tegen manipulatie. Klassieke computers hebben miljoenen jaren nodig om deze technieken te kraken. Maar kwantumcomputers kunnen dit theoretisch binnen uren of zelfs minuten doen. De factorisatie die bijvoorbeeld nodig is om ECC te breken, kan drastisch versneld worden met Shor’s algoritme. Dit is een speciaal algoritme voor kwantumcomputers.

Hoe ver zijn kwantumcomputers vandaag?

Hoewel kwantumcomputers indrukwekkend snel evolueren, zijn ze nog niet krachtig genoeg om Bitcoin’s beveiliging te doorbreken. De meest geavanceerde systemen, zoals die van IBM en Google, hebben enkele duizenden qubits. Om de encryptie van Bitcoin binnen een dag te kraken, zijn volgens schattingen meer dan 13 miljoen qubits nodig. Daarnaast hebben kwantumcomputers last van hardwarebeperkingen. Qubits zijn extreem gevoelig voor omgevingsfactoren, zoals trillingen en temperatuurveranderingen. Dit veroorzaakt fouten die de prestaties van de computer beperken.

Zijn andere cryptovaluta ook kwetsbaar?

Niet alleen Bitcoin, maar ook andere cryptovaluta gebruiken soortgelijke beveiligingstechnieken. Ethereum maakt bijvoorbeeld ook gebruik van ECC en SHA-256. Dit maakt vrijwel alle moderne blockchains kwetsbaar voor een krachtige kwantumcomputer. De crypto industrie werkt echter al aan oplossingen. Vitalik Buterin, medeoprichter van Ethereum, heeft in 2023 een strategie gedeeld om Ethereum kwantumbestendig te maken. Het idee is om over te schakelen naar cryptografische technieken, die bestand zijn tegen kwantumaanvallen, zoals lattice-based cryptografie.

Impact van kwantumcomputers in de toekomst

De introductie van kwantumcomputers zou niet alleen crypto, maar ook andere vormen van digitale beveiliging bedreigen. Denk aan online bankieren, e-mails en militaire communicatie. Experts zeggen dat kennis hiervan belangrijk is om onze digitale wereld te beschermen. Volgens David Marcus, voormalig hoofd van Facebook’s cryptoproject, moet de crypto-industrie haast maken met de ontwikkeling van kwantumbestendige technieken. Hoewel kwantumcomputers die echt gevaarlijk zijn nog decennia van ons verwijderd zijn, is een goede voorbereiding belangrijk. In de video hieronder ontdek je wat quantum computing is en welke impact dit kan hebben op Bitcoin en andere crypto’s. 

Kan Bitcoin overleven in een kwantumtijdperk?

Ja, Bitcoin heeft mogelijkheden om zich aan te passen. De blockchain-technologie is flexibel genoeg om upgrades door te voeren. Een overstap naar kwantumbestendige cryptografie zou Bitcoin een nieuwe laag van beveiliging geven. Er zijn al concepten ontwikkeld voor deze overstap. Signature schemes bijvoorbeeld, zoals Lamport-handtekeningen en lattice-based methoden, bieden een veelbelovende basis voor toekomstige upgrades. Het grootste obstakel is de praktische implementatie, die veel coördinatie binnen de Bitcoin community vereist. Tot nu toe heeft de ontwikkeling van kwantumcomputers nog voor weinig onrust gezorgd. Sterker nog: Tijdens de bullrun lukte het Bitcoin al meerdere keren om een nieuwe all-time-high neer te zetten.

Tot slot: Blijf er altijd rekening mee houden dat we deze pagina’s puur maken ter inspiratie en geen financieel advies geven. Doe altijd goed je eigen onderzoek en investeer nooit meer dan je bereid bent te verliezen. Zie onze pagina’s daarom vooral als inspiratie en probeer beleggingen goed te spreiden, op een manier die voor jou fijn werkt. Meer leren over investeren in crypto? Dan zien we je graag terug bij Bitvavotips.nl.

Nog geen Bitvavo account?

Bekijk de video en maak een account aan bij de grootste broker van Nederland. Over de eerste 10.000 euro betaal je geen handelskosten. Jesse legt uit hoe.

foto van jesse commandeur
Scroll naar boven