Hoe werkt Trust Wallet?

Trust Wallet is een populaire digitale wallet waarmee je cryptocurrencies en NFT’s kunt beheren. Het platform is gebruiksvriendelijk en geschikt voor zowel beginners als ervaren gebruikers. Het bijzondere aan Trust Wallet is dat je volledige controle hebt over je digitale activa. Dit maakt het een krachtige tool voor iedereen die serieus met crypto bezig is. Maar hoe werkt het precies? In dit artikel lees je hoe je Trust Wallet gebruikt, hoe je geld kunt storten en opnemen, en hoe je slim en veilig met deze wallet omgaat.

De basis van Trust Wallet

Bij het installeren van Trust Wallet maak je een nieuwe wallet aan of importeer je een bestaande wallet. Tijdens het aanmaken ontvang je een herstelzin van twaalf woorden. Deze herstelzin is essentieel; het is jouw back-up om toegang te herstellen als je bijvoorbeeld je telefoon kwijtraakt. Verlies deze zin nooit en deel hem met niemand. In tegenstelling tot traditionele banken of centrale platforms heb je bij Trust Wallet zelf de verantwoordelijkheid over je digitale activa. Dit principe wordt ook wel “self-custody” genoemd. 

Binnen de wallet kun je verschillende blockchains beheren. Denk aan populaire netwerken zoals Ethereum, Binance Smart Chain en Solana. Elk netwerk heeft zijn eigen unieke functies en mogelijkheden. Met een overzichtelijk dashboard kun je eenvoudig je saldo bekijken, transacties uitvoeren en zelfs beloningen verdienen via staking. Trust Wallet combineert functionaliteit en veiligheid in één pakket. Zie hieronder ook de uitgebreide tutorial van CoinGecko. 

Geld storten op Trust Wallet

Hoewel Trust Wallet geen directe ondersteuning biedt voor euro’s of andere fiatvaluta, is het eenvoudig om crypto naar je wallet over te zetten. Je kunt crypto kopen via een externe exchange, zoals Bitvavo, Binance of Coinbase, en deze vervolgens naar je wallet sturen. Eerst koop je crypto op een exchange door bijvoorbeeld met iDeal of een creditcard te betalen. Daarna kopieer je het wallet-adres van Trust Wallet en voer je dit in op de exchange. Na bevestiging wordt de crypto overgezet.

Trust Wallet overzetten naar Bitvavo 

Tijdens een bullrun vragen ook steeds meer mensen zich af hoe ze crypto over kunnen zetten van Trust Wallet naar Bitvavo. Enerzijds vragen mensen zich dit af omdat ze winst willen nemen met crypto, anderzijds biedt Bitvavo ook de mogelijkheid om actief te handelen. Ben je hier benieuwd naar? Klik dan ook even op het linkje om ons uitgebreide blog te lezen. Door op de link hieronder te klikken kun je ook direct een account aanmaken bij Bitvavo. Vaak is deze al binnen 5 minuten gemaakt. 

Als je liever direct vanuit de app wilt kopen, biedt Trust Wallet ook die mogelijkheid. Via betaalmethoden zoals Apple Pay of Google Pay kun je crypto aanschaffen. Dit is vooral handig als je geen externe exchange wilt gebruiken. Houd er rekening mee dat transactiekosten en wisselkoersen per aanbieder kunnen verschillen.

Geld opnemen van Trust Wallet

Trust Wallet zelf biedt geen optie om je crypto om te zetten naar euro’s en deze direct naar je bankrekening te storten. Hiervoor is een externe stap nodig. Je kunt je crypto vanuit Trust Wallet overzetten naar een platform zoals Bitvavo, Binance of Coinbase. Op deze platforms converteer je je crypto naar euro’s. Vervolgens kun je het geld opnemen en laten storten op je bankrekening. In het geval van Bitvavo wordt dit binnen 1 werkdag gestort. Vaak al binnen een paar uur. Hoewel dit proces niet direct is, biedt het flexibiliteit en keuzevrijheid. Sommige gebruikers kiezen ook voor peer-to-peer-platforms om hun crypto te verkopen, maar dit vereist meer kennis en aandacht voor veiligheid.

Slim geld verdienen met Trust Wallet

Een van de interessante functies van Trust Wallet is de mogelijkheid om beloningen te verdienen via staking. Dit houdt in dat je bepaalde cryptocurrencies tijdelijk vastzet om het netwerk te ondersteunen. In ruil daarvoor ontvang je een beloning in de vorm van extra crypto. Het proces is eenvoudig. Vanuit het hoofdmenu kies je een munt die staking ondersteunt, zoals BNB of NEAR. Vervolgens selecteer je een validator en bepaal je het bedrag dat je wilt staken. Na bevestiging begint het proces en zie je in real-time hoeveel staking rewards je verdient. Ook bij Bitvavo is staking mogelijk (zie hiervoor ook ons blog over staking bij Bitvavo). Misschien dat het goed is om de staking rewards met elkaar te vergelijken en aan de hand hiervan een keuze te maken. In de video onder deze alinea leg ik precies uit wat staking is.

Daarnaast biedt Trust Wallet ondersteuning voor NFT’s. Je kunt niet alleen NFT’s opslaan en beheren, maar ook direct verhandelen via ondersteunde marktplaatsen. Dit maakt de wallet aantrekkelijk voor gebruikers die willen investeren in digitale verzamelobjecten. De veelzijdigheid van Trust Wallet geeft je toegang tot veel soorten verdienmogelijkheden.

Wat maakt Trust Wallet uniek?

Trust Wallet biedt een hoog niveau van veiligheid, maar vereist ook dat gebruikers alert blijven. Omdat het een non-custodial wallet is, ben jij volledig verantwoordelijk voor het beheer van je private keys en herstelzin. Dit biedt meer privacy en controle, maar vereist ook dat je zorgvuldig omgaat met deze gegevens. Schrijf je herstelzin op en bewaar deze op meerdere veilige locaties. Vertrouw nooit op digitale opslagmethoden zoals e-mail of cloudopslag, want deze zijn kwetsbaar voor aanvallen.

De app biedt ook functies zoals tweefactorauthenticatie en wachtwoordbescherming. Hiermee kun je de toegang tot je wallet extra beveiligen. Trust Wallet deelt geen gegevens met derden en vereist geen verificatieproces (KYC). Dit maakt het gebruik anoniem en laagdrempelig. Toch is het belangrijk om phishing-aanvallen te vermijden. Controleer altijd of je de officiële app gebruikt en wees alert op valse berichten die om je herstelzin vragen.

Juridische aspecten en belasting in Nederland

Als je in Nederland woont, moet je je crypto-activiteiten registreren bij de Belastingdienst. Cryptovaluta vallen onder box 3 als “andere bezittingen” en dragen bij aan je totale vermogen. Over het fictieve rendement boven het heffingsvrije vermogen betaal je belasting. Het niet opgeven van je crypto kan leiden tot boetes. De Belastingdienst krijgt bovendien steeds meer inzicht in cryptotransacties, zeker vanaf 2025, wanneer strengere regels worden ingevoerd.

Het is verstandig om je cryptobezittingen bij te houden en een goede administratie te voeren. Er zijn verschillende tools beschikbaar waarmee je je portefeuille kunt analyseren en berekenen wat je verschuldigd bent. Het nakomen van deze verplichtingen voorkomt problemen op de lange termijn.

Waarom kiezen voor Trust Wallet?

Trust Wallet biedt een combinatie van gebruiksgemak, veiligheid en veelzijdigheid. Het is een uitstekende keuze voor iedereen die serieus aan de slag wil met crypto en NFT’s. Hoewel het platform geen directe integratie heeft met banken, biedt het toegang tot veel soorten blockchains en NFT’s. Door de non-custodial aanpak behoud je volledige controle over je activa. Dit vraagt wel om extra verantwoordelijkheid. Sla je private keys en herstel zin altijd goed op (het liefst offline in een goed beveiligde kluis). Helemaal als het gaat om grote hoeveelheden crypto. 

Tot slot: Blijf er altijd rekening mee houden dat we deze pagina’s puur maken ter inspiratie en geen financieel advies geven. Doe altijd goed je eigen onderzoek en investeer nooit meer dan je bereid bent te verliezen. Zie onze pagina’s daarom vooral als inspiratie en probeer beleggingen goed te spreiden, op een manier die voor jou fijn werkt. Meer leren over investeren in crypto? Dan zien we je graag terug bij Bitvavotips.nl.

Nog geen Bitvavo account?

Bekijk de video en maak een account aan bij de grootste broker van Nederland. Over de eerste 10.000 euro betaal je geen handelskosten. Jesse legt uit hoe.

foto van jesse commandeur
Scroll naar boven