Als je investeert in crypto via platforms zoals Bitvavo, komen er onvermijdelijk vragen op over belastingen. Hoe zit het met de fiscale verplichtingen? Moet je jouw beleggingen bij Bitvavo aangeven bij de Belastingdienst? Het antwoord is duidelijk: ja, vaak wel. Maar hoe werkt dat precies? We vertellen je er alles over.
Wat zegt de Belastingdienst over crypto?
Volgens de Nederlandse Belastingdienst vallen cryptovaluta, zoals bitcoins en altcoins, onder de ‘overige bezittingen’ in box 3. Dit betekent dat ze gezien worden als onderdeel van je vermogen. Als je totaal vermogen boven een bepaalde vrijstellingsgrens uitkomt, betaal je hierover vermogensbelasting. Voor 2024 is deze grens vastgesteld op €57.000 voor alleenstaanden en €114.000 voor fiscale partners.
Tip: Heb je nog geen Bitvavo account? Maak dan eerst een Bitvavo account aan. Door op het linkje te klikken, zie je onze handige video.
Hoe rapporteer je jouw crypto investeringen?
Alle bezittingen die je op 1 januari van het belastingjaar hebt, inclusief je cryptovaluta, moet je opgeven. Je gebruikt hiervoor de waarde in het economisch verkeer op die datum, gebaseerd op de koers van het platform waarop je handelt, zoals Bitvavo.
Wat als je jouw crypto niet opgeeft?
Heb je besloten om je crypto-investeringen niet op te geven bij de belastingaangifte? Denk dan nog eens goed na. Dit wordt gezien als belastingontduiking. Hier kunnen hoge boetes op staan en in sommige gevallen zelfs strafrechtelijke vervolging. Transparantie is dus belangrijk. Zo haal je het maximale uit jouw crypto-investeringen. Meer weten? Lees dan ook ons uitgebreide blog met als titel: Crypto en belasting: Hoe zit het?
Geeft Bitvavo mijn gegevens door?
Ja, Bitvavo deelt informatie met de Belastingdienst, vooral om het proces van de Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA) te ondersteunen. Dit maakt het voor jou als gebruiker gemakkelijker om de juiste gegevens bij je belastingaangifte te gebruiken.
Hoeveel belasting betaal ik over mijn crypto?
De belasting die je betaalt over je crypto hangt af van je totale vermogen in box 3 en de schijven waarbinnen dit valt. In 2024 zijn er verschillende tarieven voor verschillende vermogensschalen, variërend van 1,90% tot 5,69%.
Kan de Belastingdienst zien hoeveel crypto ik heb?
Hoewel crypto van nature een digitale en vaak verborgen vorm van vermogen is, betekent dit niet dat je volledig anoniem blijft. Platforms zoals Bitvavo zijn verplicht om bepaalde informatie te delen met de Belastingdienst. Bovendien hebben belastinginspecteurs de middelen om je financiële situatie te onderzoeken, indien zij vermoedens van fraude hebben.
Wat zijn de risico’s van niet aangeven?
Niet aangeven van je crypto kan leiden tot hoge boetes en zelfs juridische consequenties. Het wordt ernstig aangeraden om volledig transparant te zijn over je bezittingen en inkomsten uit crypto.
Hoe update Bitvavo de koersinformatie?
Bitvavo zorgt ervoor dat de koersinformatie altijd up-to-date is. Ze gebruiken real-time datafeeds die direct de laatste handelsprijzen reflecteren. Dit betekent dat wanneer je jouw cryptovaluta opgeeft bij de belastingaangifte, je kunt vertrouwen op de nauwkeurigheid van de prijzen op 1 januari van het belastingjaar.
Wat gebeurt er als ik mijn crypto niet opgeef?
Vergeet je je crypto op te geven, dan loop je niet alleen het risico op boetes, maar ook op naheffingen met terugwerkende kracht. Het is belangrijk om dit direct goed te doen om latere problemen te voorkomen. Check dubbel of alles klopt voordat je je aangifte indient.
Hoe kan Bitvavo mij helpen bij mijn aangifte?
Bitvavo biedt handige tools en overzichten die je kunt gebruiken voor je belastingaangifte. Van jaaroverzichten tot real-time waardebepalingen, je krijgt alle nodige informatie handig op een rijtje. Dit maakt het eenvoudiger om je digitale bezittingen correct op te geven. Zie ook de screenshots hieronder. Klik eerst op je accountnaam en vervolgens op “transactiegeschiedenis”. Dan vind je al jouw transactie en kun je een belastingrapport uitdraaien via Blockpit.
Wat als de waarde van mijn crypto sterk fluctueert?
De waarde van crypto kan sterk fluctueren, maar voor je belastingaangifte kijk je naar de waarde op 1 januari. Dit is je peildatum. Zorg dat je op deze datum de correcte waardes noteert, zodat je niet meer belasting betaalt dan nodig is, of onverhoopt te weinig aangeeft.
Is mijn geld veilig bij Bitvavo?
Bitvavo neemt uitgebreide veiligheidsmaatregelen om het platform en jouw tegoeden zo veilig mogelijk te houden. Ze gebruiken aparte bewaarbedrijven voor de opslag van digitale valuta, vergelijkbaar met hoe traditionele brokers werken. Meer hierover lees je in ons blog: hoe veilig is Bitvavo?