​​Hoe werkt de stop limit order in Bitvavo?

Investeren in cryptovaluta via Bitvavo biedt tal van mogelijkheden om slim te handelen en je beleggingen te beheren. Een krachtig instrument is de stop limit order. Maar wat houdt dit in en hoe zet je het effectief in? Laten we deze vragen beantwoorden met een duidelijke uitleg en praktische tips.

Wat is een stop limit order?

Een stop limit order combineert eigenlijk twee concepten: de stopprijs en de limietprijs. Eenvoudig gezegd, het is een order die pas actief wordt (de stop) en daarna als een limietorder uitgevoerd wordt zodra een bepaald prijsniveau (de limiet) bereikt is. Dit houdt in dat je twee prijzen moet instellen: een ‘stop’ niveau dat de order activeert en een ‘limiet’ niveau dat de maximale of minimale prijs aangeeft waartegen je wilt kopen of verkopen. Bekijk ook de video hieronder, waarin Jesse uitgebreid uitlegt hoe de stop limit order in Bitvavo werkt (klik even op de afbeelding, dan opent de video in een nieuw venster). 

Waarom een stop limit order gebruiken?

Dit is een vraag die we vaak tegenkomen. Het antwoord ligt in de controle en bescherming die het biedt. Met een stop limit order bepaal je niet alleen de prijs waarbij je bereid bent te handelen, maar voorkom je ook dat je order wordt uitgevoerd tegen een prijs buiten je comfortzone. Het is een essentieel hulpmiddel voor risicobeheer, vooral handig dus als de crypto prijzen erg volatiel zijn. 

Stap voor stap: het instellen van een stop limit order op Bitvavo

Het instellen van een stop limit order op Bitvavo is eenvoudiger dan je denkt. Begin met inloggen op je Bitvavo-account en schakel over naar de geavanceerde modus voor meer handelsopties. Kies de cryptovaluta die je wilt verhandelen en selecteer ‘Stop limit’ als ordertype. Voer vervolgens de stopprijs in (het niveau waarop je order actief wordt) en de limietprijs (de maximale of minimale prijs waartegen je wilt kopen of verkopen). Bevestig je order, en je bent klaar.

Hoe bescherm ik mijn investering?

Een stop limit order is een effectieve manier om je investering te beschermen. Door het instellen van een stopprijs, kun je verliezen beperken of winsten vastzetten zonder constant de markt te hoeven volgen. Het is een strategie die je rust geeft, wetende dat je maatregelen hebt genomen om je beleggingen te beschermen.

Tips voor het gebruik van stop limit orders

  1. Ken de markt: Voordat je een stop limit order instelt, is het belangrijk om de marktomstandigheden te begrijpen. In een zeer volatiele markt kan je limietprijs gemakkelijk worden gemist, wat resulteert in een order die niet uitgevoerd wordt.
  2. Wees realistisch: Stel je stop- en limietprijzen in op realistische niveaus. Te nauwe marges kunnen leiden tot gemiste kansen, terwijl te brede marges het risico kunnen vergroten.
  3. Monitor regelmatig: Hoewel stop limit orders je helpen om niet constant de markt te hoeven volgen, is het toch verstandig om je orders en de marktcondities regelmatig te controleren.

Hoe bepaal je het juiste moment voor een stop limit order?

Het kiezen van het juiste moment om een stop limit order te plaatsen, hangt af van je handelsstrategie en marktanalyse. Begin met het volgen van de markttrends en technische indicatoren die wijzen op potentiële prijsbewegingen. Gebruik historische gegevens om support & resistance te identificeren en ontdek waar prijsomkeringen waarschijnlijk zijn. Dit helpt bij het instellen van zinvolle stop-limit orders. 

Wat als mijn stop limit order niet wordt uitgevoerd?

Soms wordt een stop limit order niet uitgevoerd, zelfs niet als de stopprijs wordt bereikt. Dit gebeurt wanneer de marktprijs de limietprijs overslaat zonder handel binnen jouw opgegeven bereik. In zulke gevallen blijft de order open tot het ofwel de limietprijs bereikt, of je de order handmatig annuleert. Dit benadrukt het belang van het zorgvuldig kiezen van je limietprijs. Probeer de markt regelmatig te analyseren. 

Nog geen Bitvavo account?

Bekijk de video en maak een account aan bij de grootste broker van Nederland. Over de eerste 10.000 euro betaal je geen handelskosten. Jesse legt uit hoe.

foto van jesse commandeur
Scroll naar boven