Paniek in de cryptomarkt: Wat is er aan de hand?

Bitcoin en andere digitale valuta verliezen in rap tempo waarde. Beleggers reageren nerveus op politieke en economische ontwikkelingen. Hacks, verkoopgolven en liquidaties versterken de paniek. Wat ligt hieraan ten grondslag? En wat kunnen investeerders verwachten? We zetten de belangrijkste ontwikkelingen op een rijtje. 

Onzekerheid door de acties van Donald Trump

De cryptomarkt wordt opgeschrikt door wereldwijde economische en politieke ontwikkelingen. Een recente aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump heeft de onrust verder aangewakkerd. De verhoging van importheffingen op goederen uit Mexico en Canada heeft beleggers nerveus gemaakt. Dit heeft niet alleen invloed op traditionele markten, maar ook op de cryptowereld.

Een andere zorg is dat Trump, ondanks eerdere beloften, nog geen concrete stappen heeft gezet om de adoptie van Bitcoin en andere cryptovaluta te bevorderen. Beleggers hadden gehoopt op een strategische Bitcoin-reserve, maar tot nu toe blijft dit uit. De onzekerheid over de toekomstige regelgeving en de economische koers van de VS zorgt voor een afwachtende houding onder investeerders.

Tip: Volgens veel experts is er geen beter moment om te kopen dan tijdens een correctie, of in een bearmarkt. Juist wanneer mensen in paniek raken, liggen er vaak grote kansen. En dus niet op het moment dat iedereen over crypto praat. Wil jij crypto bijkopen? Doe dit dan via een betrouwbaar platform als Bitvavo. Je hebt hier een accountgarantie tot 100.000 euro. Zie hieronder ook onze handige aanmeldvideo.

Investeren in crypto? Maak vandaag nog een Bitvavo account! 😊

Bekijk Jesse zijn handige video, waarin hij stap voor stap uitlegt hoe jij een account aanmaakt. Gebruik onze unieke partnerlink en krijg 10.000 euro gratis handelen.

Solana en de impact van de memecoin hype

Solana (SOL) kreeg als eerste harde klappen. Na een sterke stijging, mede dankzij de populariteit van memecoins, kelderde de munt met 22% sinds vrijdag. Nu de hype rondom memecoins afneemt, neemt ook het vertrouwen in Solana af. Dit had in eerste instantie alleen impact op Solana, maar de daling verspreidde zich al snel naar andere cryptomunten.

Tegelijkertijd begon de S&P 500-index ook te dalen, wat de negatieve trend versterkte. Bitcoin volgde snel en zakte mee in de neerwaartse beweging. Veel marktmakers waarschuwden al tijdens de Consensus Hong Kong-conferentie dat de focus op memecoins ten koste ging van liquiditeit in andere delen van de cryptomarkt. Dit heeft de markt kwetsbaar gemaakt voor scherpe correcties.

Bitcoin begint aan een neerwaartse trend

Ook Bitcoin begon 25 februari met een scherpe daling. De munt brak uit een ascending broadening wedge, een typisch bearish patroon. Dit leidde tot een koersdaling van 6,78%, waardoor Bitcoin zakte naar $87.630. De neerwaartse beweging zorgde voor paniek op de markt en zette de toon voor verdere verliezen in de cryptosector. Beleggers schrokken van de snelheid en omvang van de daling, wat extra verkoopdruk creëerde.

Recordhack en daling in Bitcoin ETF’s

Een van de grootste schokken voor de cryptomarkt was de hack van het Bybit-platform. Maar liefst 401.000 ETH, ter waarde van $1,4 miljard, werd buitgemaakt. Dit is de grootste hack in de geschiedenis van crypto en heeft het vertrouwen van beleggers zwaar beschadigd.

Tegelijkertijd zagen Amerikaanse Bitcoin ETF’s zes opeenvolgende dagen van verkopen. Op 24 februari alleen al werd er voor meer dan $516 miljoen aan Bitcoin ETF’s verkocht. Sinds de verkoopgolf begon op 18 februari, is de Bitcoin-koers met meer dan 6,2% gedaald. Dit bevestigt het negatieve sentiment op de markt en zorgt ervoor dat investeerders minder snel instappen.

Massale liquidaties verergeren de crisis

De recente volatiliteit heeft geleid tot meer dan $1,3 miljard aan liquidaties binnen 24 uur. Maar liefst 362.000 handelaren werden getroffen, waarbij Bitcoin alleen al goed was voor $523 miljoen aan liquidaties. Dit soort massale liquidaties versterken paniek en versnellen koersdalingen.

Zelfs een nieuwe aankoop van bijna $2 miljard aan Bitcoin door Strategy (voorheen MicroStrategy) kon de daling niet voorkomen. Dit roept vragen op over de invloed van grootschalige Bitcoin aankopen op de markt, en of ze op korte termijn überhaupt impact hebben.

Michael Saylor’s Bitcoin-voorstel

Michael Saylor, CEO van Strategy, heeft een ambitieus plan ingediend bij de Amerikaanse SEC. Hij stelt voor dat de Amerikaanse overheid 20% van alle Bitcoin bezit, wat de schatkist tussen de $16 en $81 biljoen zou kunnen opleveren. Dit moet helpen om de nationale schuld van $36,2 biljoen deels af te lossen. Hoewel dit plan theoretisch aantrekkelijk klinkt, blijft het onzeker of de Amerikaanse regering bereid is om zo’n strategische zet te maken.

Ondertussen is de regelgeving rondom crypto in beweging. Sinds het vertrek van Gary Gensler als voorzitter van de SEC, lijkt er een versoepeling van de regels aan te komen. De rechtszaak tegen Coinbase is bijvoorbeeld komen te vervallen en meer dan 50 crypto-advocaten zijn naar een andere afdeling verplaatst. Dit kan op lange termijn positief uitpakken voor de cryptomarkt, maar voor nu heerst er vooral onzekerheid.

Angst domineert de markt

De Crypto Fear and Greed Index laat zien dat angst de overhand heeft. Met een score van 29 of lager spreekt men van “fear”, en momenteel zit de markt in dat stadium. Dit negatieve sentiment wordt versterkt door de recente gebeurtenissen, zoals de Argentijnse president Javier Milei die betrokken is bij een schandaal rond een memecoin.

De impact hiervan is zichtbaar in de koersen. Bitcoin lag dinsdagochtend iets onder de €85.000, terwijl de munt op 20 januari nog een recordhoogte van meer dan $109.000 bereikte. Ook andere cryptomunten, zoals Ethereum, XRP, Solana en Dogecoin, verloren meer dan 10% van hun waarde. Dit alles draagt bij aan de algehele paniek op de cryptomarkt.

Fear And Greed Index

Wat kunnen beleggers verwachten?

De cryptomarkt blijft extreem volatiel en gevoelig voor macro-economische ontwikkelingen, regelgeving en markttrends. Hoewel er op langere termijn mogelijk positieve veranderingen aankomen, zoals een soepele regelgeving onder Trump en de SEC, blijft de korte termijn onzeker. Beleggers wachten op concrete maatregelen en een stabilisatie van de markt, voordat het vertrouwen terugkeert. Bij Bitvavotips.nl blijven we het laatste nieuws uiteraard weer voor je volgen. 

Nog geen Bitvavo account?

Bekijk de video en maak een account aan bij de grootste broker van Nederland. Over de eerste 10.000 euro betaal je geen handelskosten. Jesse legt uit hoe.

foto van jesse commandeur
Scroll naar boven